onsdag 19. desember 2018

Julekakeraid; Stollen fra Tyskland



Litt for fersk stollen, den bør lagres i tre dager...minst

I år blir det stollen, en typisk julekake fra Tyskland, til Solsnufesten. 

Stollen er en avlang formet kake med høyt innhold av krydder, rosiner, nøtter, kandiserte frukter og strødd med melis.

Historien om juleStollen fra Dresden
Tradisjonen å bake julekake i Dresden er veldig, veldig gammel. Julekakene kan spores tilbake til både 1329 i et dokument fra biskopen, og fra 1474 da en kake er ført opp på en regning til Christian Bartholomews sykehus i Dresden. I noen byer ble det saksiske julebrødet også kalt "Stollen" eller "Stolle"  på grunn av formen som likner en pærekropp.
Kirken forbød folk å bruke smør og melk til baking. Kaker ble derfor bare bakt av mel, gjær og vann, og smaken var deretter. I 1470 foreslo Valse Ernst Sachsen og  broren Albrecht at paven, Innocent VIII, skulle oppheve forbudet mot smør.  Paven skrev det såkalte "smørbrevet" som gjorde det lovlig til å bruke smør, melk og fine ingredienser som rosiner, mandler og frukt i bakverk mot en avgift.
I 1500 ble "Julebrød" allerede solgt på Striezelmarkedet i Dresden. Fra 1560 bakte byens bakere en fem fot lang Stollen som en julegave hvert år. Åtte mester og åtte svenner bar kaka til slottet. Over tid ble oppskriften utvikla med mer raffinerte ingredienser og videreført fra generasjon til generasjon. Selv i dag hemmeligholder bakere oppskriften sin. Siden 1617 har "kubba" vært en naturlig del av julebordet.
Men i 1730 overgikk August (II) den sterke, hertug av Sachsen og konge av Polen, vekta på alle tidligere julekaker. For å markere tiden Lustlager ( en seier i et slag) ga han ordre om å bake en gigantkake. Bakermesteren Zacharias satte i gang og endte opp med en stollen på 1,8 tonn. Det tok 100 mesterbakere en uke. Pöppelmann-ovnen ble bygd for anledningen. I en høytidelig konvoi av åtte hester ble kaka trukket til kongens bord.
En kniv som var ca 1,60 m lang og 12 kg tung, ble designet og produsert spesielt for denne festivalen. En kopi av originalenstår ved byporten i dag. Hvert år 2. søndag i advent holdes Stollen festival i Dredsen. Under åpningen smaker byens borgermester på den første biten.
Oppskrift 1 Mat på bordet!

• 100g sukat
• 100g korinter
2 ss  konjakk
 500g hvetemel
 2 ts bakepulver
 1/2 ts malt ingefær
 1/4 ts malt kanel
 1/4 ts malt kardemomme
 1/4 ts revet muskatnøtt
 100g sukker
 100g pistasjnøtter, grovhakket
 2 egg
 100 ml melk
 4 ss appelsinmarmelade
 1ts vaniljeekstrakt
 200g myk smør
Glasur
 50g smeltet smør
 melis
Ovn 180 º

Oppskrift 2
2 1/2 kopper (600 g) rosiner
4 ss rom
8 kopper (1 kg) mel
1-2 kopper (250-500 ml) melk
2 pakker tørt gjær eller 2 kuber fersk gjær
1 kopp (200 g) sukker
1 ts salt
1 lb (450 g) usaltet smør
Ristet skall av 1 sitron
1/2 ts revet muskatnøtt
100 g hakkede mandler
113 g kandisert sitronskall, finhakket
113 g kandisert appelsinskall, finhakket
Usortert smør for pensling
Dryss over med melis
Bruksanvisning
Legg rosiner i rom over natta.
Bland mel, melk, gjær, sukker, salt og smør for å danne en jevn gjærdeig (ca. 7 - 10 min.) Ta med mandler, kandisert sitron og appelsinskall, revet muskat og rosiner, en etter en gang, elt deigen grundig.
Når alt er knadd glatt, deles deigen i 2 like deler. Form og plasser i 2 rene boller og dekk  over. La hvile i 1 time. Deigene eltes igjen og legges tilbake i bollene for hvile i 45 minutter.
Når deigene har blitt minst dobbelt i størrelse, dannderes brødene på et bakepapir. Stekes midt i ovnen i 1 time i en forvarma ovn ved 170 C. 
Sett kakene til avkjøling. Fjern eventuelle brente rosiner fra toppen. Pensle kakene med smelta smør og dryss rikelig med melis over. La kakene modne i 2-3 dager før servering.


Garnér med appelsiner, tørkede frukter eller kanel. Kilde




Som jeg så ofte pleier, har jeg også denne gangen gjort min egen vri på oppskriften og tatt litt fra den ene og litt fra den andre:
Jeg hadde bare 1 og en halv pakke tørrgjær, så det fikk rekke...
1 kopp gule rosiner og litt tørka mango, ananas og aprikose siden jeg skal ha med meg kaka til den tradisjonelle solsnufesten i bakgården til et vennepar.
2 teskjeer romessens i mangel på ekte varer her i huset
1 kg mel
2,5 dl melk
1 kopp sukker
1 ts salt
450 g bremyk (det ble saltet!) .... nok med 50 gram smelta!
Revet skall av en sitron
1/2 revet muskattnøtt (huff her blingsa jeg)
1/2 kardemomme
1/2 ts kanel
1/2 ts ingefær
1/2 ts allehånde
litt vaniljepulver
Hakka pistasj nøtter
4 spiseskjeer appelsinmarmelade

Isteden for kandisert/rista sitronskall og appelsinskall har jeg brukt bare sitronskall og appelsinmarmelade. Så får jeg se om dette blir vellykka!



Jeg syntes stollenkaka jeg bakte ble veldig tung, og tenkte at det er nok altfor mye smør i den. Derfor ville jeg sjekke ut hvilken mengde smør som er vanlig. Da kom jeg over denne opplysningen på wikipedia:
Stollen, eller Christstollen, er en tysk hvetekake  med tørkede frukter, som tradisjonelt bakes til jul. Navnet «Christstollen» henspiller på at hvetekaken eller fruktbrødet ofte pyntes med melis eller melisglasur. Den hvite kaken kan derfor visuelt minne om et lite barn svøpt i hvitt klede, slik. juleevangeliet forteller at det nyfødte Jesusbarnet – Kristus – ble svøpt og lagt i en krybbe.BeskrivelseHvetedeigen til en stollen er en tung deig; til 10 kg hvetemel brukes minst 3 kg smør eller margarin og 6 kg marsipan,rosin og mandel, kandiserte pomerangskall og annen tørka frukt. Kaken formes til en pølse og stekes på brett i stekeovn. Når den er ferdigstekt og avkjølt, dekkes den vanligvis med melis som glasur eller melisdryss.En variant av stollen er en klassisk julekake fylt med tørket frukt og sprit. Ingrediensene i denne varianten omfatter gjerne rosiner, store mengder tørket frukt, valnøtter, wisky eller konjakk, kanel, ingefær og kryddernellik.
Oppskrifter: Jamie Oliver  han har mindre smør!
Videooppskrift


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.