onsdag 12. desember 2018

Lussenatt


Julemaske fra Rygnestad
Svart senker natten seg i stall og stue. 
Solen har gått sin vei, skyggene truer...

Dette er natta for merkelige besøk, så vær på vakt!
Oskoreia var en larmende flokk av slåsskjemper, drapsmenn, drukkenbolter, bedragere og løsaktige kvinner som fór gjennom lufta på ildsprutende hester anført av Guro Rysserova (Rumpe-Guro).


Fra gammelt av markerer den 13. desember starten på jula. I den julianske kalenderen anså man denne natta for å være den lengste i året, vintersolverv. Fra denne dagen gjaldt det å komme seg i hus om kvelden, for fram til jul var alle troll, tusser og vetter, de underjordiske og de dødes ånder ute på nattlige vandringer - og dem ville man nødig støte på! 
En opptegnelse fra Rogaland forteller at huldra eller Lussi kom 12. natta før jul, altså lussinatta. Var man for sent ute da, ble man tatt med  I Vest-Agder var det viktig at all julebaking, brygging og rengjøring var ferdig før lussinatta, for fra den dagen og fram til lille julaften lusket Lussi rundt for å kontrollere arbeidet. Var du ikke ferdig, ble du tatt med opp skorsteinen og vekk.Kilde
På den gamle norske primstaven er Lussinatta markert med et lys eller et bål, en flamme eller et beger.
Under middelalderen ble ludditradisjonen blanda sammen med legenden om Luica og resultatet ble at årets mørkeste og lengste natt ble til en hellig lysfest til glede for både store og små i førjulstida.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.