torsdag 6. desember 2018

St. Nicolas´dag og jul fra A til Å
I kveld er siste quiz for dette året, og forrige gang sa quizmaster at temaet for 6. desember skulle være jul.
Da må det bli spørsmål om St. Nicolas, så jeg bruker dette innlegget til å lade opp for kveldens kamp.

Sankt Nikolas av Myra ble født en gang mellom 280 og 286 i Patara i Lykia (nå Xanthos i Tyrkia), døde 6. desember  343, 
eller et år mellom 345 og 351. Hans jordiske levninger ble flyttet fra Konstantinopel til Bari, Basilika di San Nicola. Han kalles derfor enkelte ganger Nikolas av Bari.
Han ble 73 år gammel, kanskje.

Faren het Eufemius, var rik og kjent for sin velgjørenhet. 
Moren het Anna og var søster av biskopen av Myra, som også het Nikolas.
Han ble biskop av Myra i år 300.

Dagen hans feires 6. desember i vestlige kristne land og Romania, 5. desember i Nederland og 19. desember i østlige kristne land.19. desember i gregorianske kalenderen, 6. desember i den julianske kalenderen.

Vernehelgen for 
Russland, Hellas, Sicilia, Lorraine, Moskva, friboug i Sveits, Porthsmouth og Puglia:bispedømmet Galway, den gresk-katolske kirkeni Amerika for fattige, barn, unge ugifte jenter og bruder, nygifte og gamle jomfruer, korgutter og ministranter , pilgrimer , reisende, poeter, advokater, dommere og notarer, uskyldig dømte, tyver, kjøpmenn, apotektere, verter, vinhandlere, parfymefabrikanter og parfymehandlere, skopussere, skippere, fiskere, fiskehandlere, matroser, bryggearbeidere, sjauere, fløtere, møllere, bakere, kornhandlere, slaktere, ølbryggere, spritbrennere, bøkkere, bønder, vevere, spinnere, tøyhandlere, steinhoggere, fatbindere, knappestøpere, lysestøpere, brannvesenet, fanger og pantelånere, studenter og lærde; for et godt ekteskap, for å få tilbake stjålne ting, for trygge reiser; mot havsnød, tyveri og ran, fengsling og falske anklager.

Og litt annen kunnskap som kan komme til nytte:

Det første julekortet i nyere tid bar teksten «A Merry Christmas and a Happy New Year to You», ble tegnet i 1843 av britiske John Calcott Horsley og introdusert på markedet av Henry Cole.
 I 1903 utviklet den danske posttjenestemannen (senere postmester) Einar Holbøll
Det aller første norske julekortet er fra 1870.
De første to kortene med typisk norske motiv ble utgitt i 1883.

Første julemerke: I 1904 ble julemerket oppfunnet i Danmark av postmester Einar Holbøll.
Årets julefrimerke: Nissen som får juleposten frem


Jolna sumbl betyr Odins rus eller Odins rusdrikk.
Julemåneden het ýlir i norrøn tid.
Den gamle julefeiringa 12. januar ble kalt "hoggenatta".
Folk satte ut gaver til haugbonden som rydda gårdstomta, og som derfor også ble kalt tomten.


De tre vise menn var KasparMelchior (Melkior) og Balthasar (Baltasar). Deres påståtte relikvier forvares i Kölnerdomen i Köln i Tyskland. Deres besøk hos Jesusbarnet feires i den vestlige verden på trettende dag jul6. januar (epifani).

Første gang Konstantin feiret jul, var 25. desember 336            •          Sandkaker
            •          Pepperkaker
            •          Fattigmann
            •          Goro
            •          Berlinerkranser
            •          Krumkaker
            •          Serinakaker


Rød nese på Rudolf: Robert L. May 1939
De opprinnelige åtte reinsdyrene som angivelig trekker nissens slede ble navngitt i diktet A Visit from St. Nicholas: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen.
            •          Julgubben / Joulupukki i Finska Lapland
            •          Befana
            •          Belsnickel
            •          Julenissen
            •          Krampus
            •          Zwarte Piet


Belsnickel (eller Belschnickel) er en fiktiv skikkelse som gjør sin entré hos barnefamilier i deler av USA ved juletider. Skikkelsen er en Pennsylvania Dutch-tradisjon. Belschnickel legger kullbiter i barnas strømper dersom de ikke hadde vært snille. Belsnickel var en skremmende skikkelse, ikke likt av andre enn av foreldre som ville gi sine barn en oppstrammer.
Belsnickel kan minne om Krampus i ØsterrikeTyskland og Norditalia.


Opp Helly Aa  refererer til noen av en rekke lysfestivaler som holdes årlig på Shetlandsøyene i Skottland, midt på vinteren for å markere slutten av yule sesongen.
PS
Det ble brakseier på laget vårt i kveld. Vi fikk spørsmål om navnene på de tre vise mennene - og det var ikke noe problem å svare rett der. Men hva Santa Lucia er skytshelgen for visste vi ikke. Det vet vi nå, de blinde. Jeg foreslo buskapen siden Steffan var stalldreng. En annen på laget var inne på rett svar da han mente det kunne være noe i forbindelse med mørket og lys...
Og så kom jeg bare på forbokstaven S til hva den gamle romerske feiringa på 25. desember kalles. Det hadde jeg jo nettopp lest uten at det hadde festa seg godt nok til å komme på mer enn forbokstaven.
Romerne feiret den 17. desember den livlige høytiden saturnalia til ære for Saturn ved å gi hverandre gaver og ved å spise og drikke godt og mye.
Romerne feiret også dies natalis Solis invicti, dagen for fødselen til den uovervinnelige solguden, ved vintersolverv som i den julianske kalenderen falt på den 25. desember. Tidlige kristne sammenlignet gjerne solens gjenfødsel på fødselen til den lysende gudefrelseren Jesus. Kilde
Hva bukkene om trekker Tors vogn het (Tanngnjost (den tanngnissende) og Tanngrisne (åpne mellomrom mellom tennene)), visste vi heller ikke.
Men seier ble det okke som...

Noen punkter til om jula.
Jula fra A til Å


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.