torsdag 27. desember 2018

Uzbekisk hvetebakst; brød... Det er ikke noe bedre brød enn fra Samarkand. Ekte Samarkand-brød bør være holdbare i tre år. Det er nok å dusje vann på det og varme det i tandyren (leirovnen som brukes til å bake brød). Alle som noen gang har besøkt Samarkand, forlater ikke byen uten Samarkandbrød. De er forskjellige: et lite med sesamfrø, et stort glasert brød og alltid deilig hvtebakst, så det er ikke noe overraskende at folk fortalte legender om det.

Khan av Bukhara spurte en av sine rådgivere hvorfor brødet måtte hentes fra Samarkand til Bukhara. Kunne de ikke bare bake det i Bukhara? Han ble fortalt at bare brød bakt i Samarkand var velsmakende, men khan trodde ikke på rådgiveren og beordra bakere fra Samarkand til Bukhara. Ordren ble utført. Khan sendte folk til Samarkand for å finne den beste bakeren i byen og ba han bake brød i Bukhara. Men brødet viste seg å bli annerledes enn forventa. Rådgivere mente at årsaken var i ingrediensene og henta en tandyrovn, mel og vann fra Samarkand, men også da brødet skilte seg fra det fra Samarkand. Da sa bakeren: "Sannsynligvis er årsaken i lufta." Men det var umulig å transportere luft, og snart fikk bakeren reise hjem, og folk begynte å bære brød fra Samarkand som før.

Denne tradisjonen er bevart til denne dagen. Ingen går fra Samarkand uten det berømte brødet, som forblir mykt i lang tid. Det gjorde derimot jeg fordi jeg ikke kjente legenden. Det nytter altså ikke å prøve å bake et  her hjemme. Jeg må nok til Samarkand for å få tak i brødet!


Det er en tradisjon å ta med seg et Samarkand brød som en gave uansett hvor man skal.
Når brødet brytes, berøres historien til den gamle byen, fordi oppskriften har vært den samme i århundrer, men hvert bakeri har sin lokale variant. De ble bakt etter en spesiell oppskrift i hver region. De kan kalles patyr, obi-non tunuk, kulcha, katlama og chap-chak.De har ulik størrelse og originale dekorasjoner. Dette "brød har lang levetid", det er ikke bare fint å se på, men er også en gave som varmer og metter.Jeg kjøpte med meg hjem et stempel til å lage mønster i deigen med, så en norsk variant kan det absolutt bli, men kanskje ikke med samme gode smak som det ferske brødet fra Samarkand! Det tørre, dagsgamle brødet vi fikk servert, var slett ikke noe å skryte av!I dag er det solsnufest hos et vennepar som var i Samarkand ei uke etter meg. Hva er mer passende enn det å ha med et par brød i gave til dem?
Her er et flott  innlegg om brødet fra Samarkand


Da forsøker jeg meg på denne oppskriften senere i dag!

NON er et flatbrød fra Sentral-Asia

190 gram vanlig mel (litt mindre enn 1 kopp)
1 ½ ts tørrgjær
¾ teskje salt
½ ts sukker
solsikkeolje eller smeltet smør
½ ts svarte frø fra løk (for å få den karakteristiske seige elastiske teksturen).

Hell melet i en stor bolle, tilsett tørr gjær på den ene siden og saltet og sukkeret på det andre siden av melet.

Lag et hull i midten, hell i 125 ml vann i og bland godt. Hvis den føles stiv, ha på litt mer vann for å lage en klebrig deig.
Kna i 10 minutter til deigen er silkeaktig myk og glatt. Form i en ball og legg den i en "oljeskål". Dekk med håndkle og la den heve i ca 2 timer, eller til minst dobbel størrelse.

Kna lufta ut av deigen og form den inn i en rund ball.

Sett den på et trefjøl og bakepapir strødd med mel og dekk igjen med et håndkle. La den stå i ytterligere 45 minutter, eller til doblet i størrelse igjen.

Forvarm ovnen til 240 ° C, med bakebrettet i.

Trykk med neven midt i deigen og form en ring rundt kanten. Lag et mønster i midten ved hjelp av et stempel.

Smør toppen av deigen med olje og dryss over løkfrøene.

Sett en skål med vann på bunnen i ovnen - dette vil skape damp.

Bruk fjøla til å løfte brødet over til ovnen og skyv det forsiktig på brettet.

Stek i 15 minutter. Toppen skal være gylden, og det høres hult ut når den bankes på under.
Vanligvis bakes brødene i runde steinovner ute i gata.Da er jeg i gang!

Av mangel på stempel, det er tatt med til Lia, brukte jeg pepperkakeformer til å lage mønster med. Til slutt fikk leiven et dryss med valmuefrø i stedet for løkfrø.


Mitt første "Samarkandbrød" ser i alle fall godt ut!http://englishrussia.com/2011/04/22/tasty-uzbek-cakes/
https://no.pinterest.com/pin/524036106612701087/?lp=true

https://no.pinterest.com/pin/293930313154445157/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.