The Cheat with the Ace of Diamonds av Georges de la Tour, 1634Selskapsleker i julen sto det med fet overskrift i en reklameavis som tilfeldigvis havna i postkassa vår, noe den slett ikke skulle.
Full av overraskende detaljer og skjulte følelser, The Cheat med Ace of Diamonds (Le Tricheur à l'Carreau) er et interessant stykke å studere. Maleriet er et av Georges de La Tours mesterverk og er et "must-see" stykke i den franske malerisamlingen. Scenen skildrer fire personer samlet rundt et bord mens de spiller kort. Den fjærkledde unge mannen til høyre er i ferd med å bli lurt. De andre synes å dele en hemmelighet. Kvinnen ved spillebordet kommuniserer tydelig med spilleren (juksen) på venstre side av maleriet. Skult bak ryggen trekker han diskret det "vinnende" kortet, et ess i ruter, fram under beltet. Kilde
Ingressen var som følger: For mange betyr julen hyggelig samvær og store familieselskaper.Det er trivelig, men for å være ærlig: det kan iblant bli for mye spising og sitting- og litt for lite bevegelse., latter , lek og moro. Her er derfor noen forslag til selskapsleker som kan gi en ekstra piff til stemningen dersom tiden skulle falle litt lang.
Skikken med selskapsleker er egentlig gammel, og ofte kan forslag om lek og morodukke opp - men så er problemet at ingen husker ordentlig hvordan disse lekene var.Under følger noen varianter som kan passe for både barn og voksne.
Skattejakt innendørs
Vertskapet forbereder leken ved å skrive beskjeder på lapper som legges i rekkefølge. Hensikten er å lede deltakerne gjennom en planlagt rute og fram til et mål. På lappene kan det stårebusoppgaver, det kan være tegninger av gjenstander med kryss der neste lapp ligger gjemt, eller det kan være et rim som leder deltakerne til den neste lappen. Lappene kan plasseres f.eks. i en spesiell bok, under hundesenga, i en kjøkkenskuff ol.
Det bør være minst 3-4 deltakere i leken, gjerne flere. Plasser alle i et rom og send avgårde en av gangen. Alle får i tur og orden lese startslappen, og alle må få beskjed om å huske å legge tilbake de andre lappene der de finner dem slik at alle kan få gjennomført leken.
Ved målet kan det for eksempel ligge en liten premie til hver deltaker, kanskje litt godteri.
Gjett hva vi ser
Denne leken passer for flere deltakere og egner seg der det ikke er så stor plass. Leken går ut på å gjette seg fram til en av de andre deltakerne tenker på.
Velg ut en av deltakerne som setter seg på gulvet, dette er spørreren. De andre setter seg i ring rundt. Spørreren skal finne seg en ting i rommet og tenke på den. Spørreren gir bare litt informasjon om tingen med mulighet for tre forsøk på å svare rett. Er gåten løst på disse tre mulighetene, bytter deltakerne plass. Blir ikke gåten løst, straffes deltakeren med å måtte utføre en bestemt handling (synge en sang, stå på en fot og gale mm), og neste deltaker får sjansen til å svare rett.
Har alle gjettet uten at man har funnet løsningen, forteller spørreren hva gjenstanden kan brukes til. Alle gjetterne kan da forsøke seg, og den som gjetter riktig, blir neste spørrer.
Eventuelt kan den første deltakeren i ringen få mulighet til å stille tre spørsmål om tingen og får svar, eller spørreren gir tre hint om tingen, og deltakeren skal finne ut hva tingen er.
Kims lek
Leken går ut på å huske gjenstander som man har fått se på en kort stund. Samle en del små gjenstander på et gulv eller et stort bord. Legg en duk over. Deltakerne får se gjenstandene en kort stund. Det gjelder så for hver deltaker å huske hvilke gjenstander som lå framme. Deltakerne får blyant og papir for å notere på. De som har notert flest gjenstander, vinner.
En variant er å la deltakerne snu seg, for så å fjerne to, tre gjenstander, eller bytte plass på dem. De som kan finne flest mulig forandringer, vinner ... eller den som finner først ut av det.
Skjult i strømpa
Leken går ut på å finne ut hva som ligger i strømpa eller sokken ved å kjenne på utsiden av den.
Forslag til gjenstander: klinkekule, fyrstikk, vinkork, fingerbøl osv. Alle får kjenne på strømpa etter tur i like mange sekunder. Til slutt skriver alle ned hva de tror er i strømpa.
Det går også an å fjerne noe, for så å spørre om hva som er fjerna1
Takk og pris for at det fremdeles er populært å samles rundt stuebordet for en runde brettspill.
Gamle leker vi kan leke i jula på engelsk, men noen av lekene er kjente for oss nordmenn også! F.eks.
Misteltein glemte jeg!
https://www.fortnumandmason.com/
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.