fredag 28. desember 2018

Plov en nasjonalrett fra Uzbekistan




Vi ble bedt hjem til en familie for å smake plov.  Retten ble tilberedt utendørs i bakgården over åpen flamme og servert i et frodig atrium. Kona i huset sto for kokkeleringa mens guiden oversatte og fortale om hvordan de ulike ingrediensene skulle legges oppå hverandre i gryta. Veldig viktig at risen ble liggende på toppen.



Sesamolje
Kikerter
Løk
Spiskummin
Rosiner
Lammekjøtt
Gulrøtter
Ris
Salt
 Vann 
Chili på toppen



Jeg har lova eldstesønnen at han skal få servert plov neste gang han er hjemme på besøk!
Retten skal visstnok ha berberis opprinnelig....
Oppskrift på norsk!
Oppskrift på engelsk
og en til

Berberisfrukter som mat

De sure bærene på berberisbusken er rike på vitamin C, sukkerstoffer og pektin, og de gir en forfriskende urtete. Allerede på 1700-tallet oppdaget man at bær av berberis kunne motvirke skjørbuk. Bærene kan gjerne brukes i husholdningen til saft og syltetøy, og på grunn av det høye innholdet av pektin er de velegnet til gelé, som anvendes på samme måte som rognebærgelé. Med sin friske og syrlige smak kan bærene brukes til å smaksette risretter, men bør ligge i bløt en stund før de tilsettes risen. Andre anvendelsesområder av bærene er til curryretter, pickles og salater.


1 kg lam (utbenet), kuttet 
2 kopper basmati ris
2 hoder hvitløk (hele)
2 store løk, tynt skiver
4 store gulrøtter, skåret i tynne skiver
2 ss cumin frø
2 ss korianderfrø
1 ts hele sort pepperkorn
½ kopp berbær (zereshk)
2 kopper kokende vann (eller vegetabilsk kjøttkraft)
2 ss salt
2 ss olje


Fra engelsk oppskrift:

1 1/2 lbs Biff chuck, biff mørbrad eller god kvalitet biff stew kjøtt dvs 3 kg kjøtt
1/3 kopp rapsolje eller ekstra lys olivenolje (ikke ekstra jomfru)
2 middels løk, finhakket
3 mellomstore gulrøtter, skåret i matchsticks eller revet
1 ts salt til kjøtt og grønnsaker + 1 1/2 ts salt for risen
1/2 ts ferskkverna svart pepper
1 ts paprika
1 ts cumin
3-4 laurbærblader
1 3/4 kopper varmt vann til kjøttet
3 kopper langkornet ris (Basmati eller Jasmin ris fungerer bra!)
4 kopper varmt vann når du lager ris
1 hode hvitløk
1 ts koreander

Og nå er jeg i gang:


Ferdig servert!
Og mens ploven godgjorde seg, gikk jeg for å hente egg!



Til kaffen var det is av egne egg, fruktkake og litt kransekake.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.