Lånt bilde
Julebukker, granbar, einer, julenek, lys og fester med fet mat og alkoholholdig drikke – alle disse juletradisjonene stammer fra vikingene, sier vikinghøvding Terje Bøe på Lofotr vikingmuseum på Borg i Lofoten.
Jól er en gammel germansk betegnelse på månefasen i den mørkeste tiden på året. Kilde
Julenissen har røtter i førkristen fedredyrkelse, og det er Odin som skjuler seg bak julenissemasken, og "Jolnir" (Julenir) er et av navnene til Allfader Odin.
Odin kom fra det kalde nord. Han red over himmelen midtvinters på sin hvite 8-beinte hest Sleipner, og han hadde stor kappe og langt hvitt skjegg.. . Han fikk også rapporter om hvem som var slemme og snille blant menneskene.
Det var vanlig at barna satte ut et nek (julenek) på jordet til Odins hest. Det hendte seg også at barna satte ut ting som gulrøtter i skoene sine som de satt ved bålet/skorsteinen da kunne Odin gå ned pipen/ildstedet og hente maten for å fore Sleipner, og deretter legg igjen en liten godbit til barna.
Tor, ble også sterkt tilbedt under Yule. Han skal visstnok ha ridd flyvende i sin røde drakt, mens han stod i sleden sin, trukket av to geiter.
Opprinnelig var det Odin, Tor og alle de andre æsene som hvert år red gjennom mørket. De nordiske gudene skulle ikke dele ut gaver, men gjennomføre «den ville jakten», som Odin ledet.
Klikk
Mennesker måtte være forsiktige hvis de gikk utendørs på julaften. Hørte de en voldsom støy i det fjerne, gjorde de klokt i å kaste seg på bakken og lukke øynene.
Ellers risikerte de ulykkelige å bli virvlet med av jaktselskapet og forsvinne for evig inn i dødsriket.
Odin, også kalt Woðanaz, Wodan, Woden, Wóden, Woutan eller Wotan, en av de viktigste gudene i norsk mytologi. Hans eksakte natur og rolle er imidlertid vanskelig å bestemme på grunn av det komplekse bildet av ham vi har fått via arkeologiske og litterære kilder. Den romerske historikeren Tacitus uttalte at teutonene tilbad Merkur; og fordi dies Mercurii ("Merkurets dag") ble identifisert med onsdag ("Woden's day"), er det liten tvil om at guden Woden (den tidligere formen av Odin) var ment. Selv om Woden ble tilbedt, er det ikke tilstrekkelig bevis på at hans kult viser om det ble praktisert av alle de teutoniske stammene eller for å muliggjøre konklusjoner om guds natur. Senere litterære kilder indikerer imidlertid at ved slutten av den prekristne perioden var Odin hovedguden i Skandinavia. Kilde
Er det noen forskjell på Woden og Odin ?
Er det noen forskjell på Woden og Odin ?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.