fredag 23. november 2018

Julekakeraid; god, gammaldags norsk julekake




Om det heter julebrød eller julekake, avhenger av hvor i landet du bor. Men at begge navnene har lange tradisjoner er det liten tvil om. Ifølge Store norske leksikon er julebrødet en tradisjon som stammer fra førkristen tid og er knyttet til en fruktbarhetskult. Tørket frukt som rosiner, svisker, dadler og sukat (kandisert sitrusskall) er imidlertid av nyere dato og ble introdusert i Norge fra middelalderen. Ofte som bytte mot tørket og saltet fisk. Kilde
https://www.vg.no/forbruker/mat-og-drikke/norske-julekaker-er-ikke-saa-norske-som-vi-tror/a/23351815/




 ... ta kniven og skjærer et snitt både rundt kaken og på toppen. Av én grunn; for å ha kontroll på hvor kaken sprekker.
– På toppen kan vi gjøre litt ekstra ut av snittet, enten forme et hjerte eller en julestjerne. Da blir samtidig julekaka noe mer!




Barnebarna (3 og 6 år) elsker å bake sammen med Besta. Her er det baking med liv og lyst!

 1 kg hvetemel 
 1/2 l H-melk
 150 g sukker 
 1 ts salt1 ts kardemomme 
 1 stort egg 
 50 g fersk gjær 
 150 g smør i terninger 
 300 g rosiner 
 100 g sukat 
 1 egg til pensling

Legg rosinene i varmt vann en halv time før de blandes i deigen.
Ha alle ingrediensene i eltebollen, unntatt smør, rosiner og sukat.
Elt 15 minutter på sakte fart til deigen slipper bollen.
Tilsett smør i terninger.
Elt deigen til den slipper kanten på bollen og alt smøret er eltet godt inn.
Sil vannet av rosinene, og strø litt hvetemel over før de has deigen. 
Elt forsiktig inn sammen med sukat, slik at de ikke blir most.
Form julekakene i ønsket størrelse, cirka 10/15 centimeter i diameter. Sett på stekebrett med bakepapir, trykk litt ned på toppen, dekk til med plastfolie og la dem heve til cirka dobbelt størrelse. Pensle hele kaken med sammenpisket egg.
Skjær et snitt rundt julekaka for få kontroll på hvor det sprekker under steking, og et snitt på toppen, gjerne et hjerte, julestjerne eller lignende.
Stek julekakene på 180 grader i cirka 20/30 minutter.







Avkjøl på rist før den skjæres i.
Kommentar: Det er ikke nødvendig å legge "ferske" rosiner i vann. Det var kanskje med på å gjøre midten av kakene lite stekte. Kan hende det var en annen årsak også: vi stekte begge kakene samtidig med varmluft i ca. 25 minutter. Da hadde overflata en fin gyllen brunfarve. 300 gram rosiner til to kaker er også i meste laget ved siden av en porsjon aperikoser som vi brukte i stedet for sukat.





2 kommentarer:

  1. Denne ser kjempegod ut!
    Masse rosiner er godt :)

    SvarSlett
  2. Sannelig er det mye godt å finne hos deg!
    Hilsen Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.