mandag 19. november 2018

Metallarbeiderne
Siden jeg er utdanna lærer i metallsløyd, er min interesse for faget noe over middels. Og det disse guttene holder på med, er hva som kalles punsling: 
Punsle, betegner teknikken å prege et mønster ned i en overflate ved hjelp av en punsel. I middelalderen ble kunstferdig punsling av gullgrunnen i malerier brukt som et virkemiddel for å gi liv til flaten.
Jeg slo av en prat med den eldste av dem som satt med hammer og punsel foran Bolo Haouz-moskéen i Bukhara (se innlegget). Han var veldig interessert i å høre om Norge, og han kunne faktisk en del om landet vårt. Dere har mye olje, sa han, og jeg svarte Dere har en av verdens største gullforekomster. Det hadde jeg lest om på forhånd. Planen var å kjøpe med meg et par enkle, store gullringer til ørene, men det rare er at jeg så ikke en eneste gullsmedbutikk - penger således spart.


4 kommentarer:

 1. Håndverk veldig spennende... takk for inspirasjon og informasjon. Vi hadde i byen siste helgen Dagens åpen studio, jeg så mange maleri og leire - keramikk. Stor glede... og jeg følte meg som å gjøre noe ogå... for meg selv... for moro og glede :-)) Jeg må kjøpe leire :-)) Jeg så ikke metallarbeid eller smykker arbeid. Jeg tror jeg vil prøve å lage noen øreringer ut av leire og sølv... kanskje
  lykkes jeg. Hilsen til deg. Takk for vakre
  bilder. God uke. Viola

  SvarSlett
 2. Spennande handverk.
  Rart der ikkje var gullsmedbutikker.

  SvarSlett
 3. Dette er tålmodighetsarbeide, men så blir det også vakkert! Jeg visste ikke at du kunne dette også!!! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var mitt første år med videreutdanning, valgte noe jeg ikke kunne mye om fra før, nesten som Pippi; dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert..... Har ikke praktisert faget noe særlig, bare litt emaljering med elever for mange år siden! Det tar for lang tid å holde på med i dagens skole.Husker jeg både støpte tinnsmykke, graverte bronse mm på slutten av folkeskolen.

   Slett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!