lørdag 24. november 2018

Julekakeraid; julekake fra Frankrike



Da fortsetter jeg på årets julekakeraid siden julekakene vi stekte på torsdag forsvant ut av huset umiddelbart. Neste land ut til å være julekakeland er Frankrike.
Dette trengs til en stor avlang kake: 

1 1/4 dl lunken  melk
30 gr gjær
1 egg
350 gr hvetemel
2 ss sukker
100 gr grovhakkede valnøtter
Ca. 80 gr rosiner
1/2 ts kanel
Liten klype salt
Revet skall av 1 appelsin
Revet skall av 1 sitron
200 gr smør 

Pensles med litt smør og strøs med melis etter steking

Smelt ca. halvparten av smøret. Bland sammen hvetemel, salt, revet appelsin og sitronskall, kanel og sukker i bakebollen og tilsett det smeltede smøret og gjæren som du rører ut i melken. Tilsett egget og elt deigen godt sammen, bruker du en kjøkkenmaskin så har du den på lav hastighet. Tilsett resten av smøret i terninger, og la maskinen gå til alt smøret er eltet inn i deigen, da tilsetter du rosiner og grovhakkede valnøtter som får eltes inn til slutt. Dekk deigen med plast og sett den lunt  til heving ca. 1 1/2 time. Elt deigen lett etter heving på melet bakebord, klapp deigen utover til en avlang tykk leiv som brettes dobbelt og legges på bakepapirkledd stekeplate. Settes lunt til etterheving i ca. 30 - 40 minutter. Stekes ved ca. 200 grader i ca. 20 - 25 minutter. Smøres med smeltet smør når kaken tas ut av ovnen og strøs med melis. Kilde





Deigen ble litt klissete å elte med alt smøret som skulle i. Jeg bruker ikke maskin til det, gjør det for hånd på den gammeldagse måten...
På varmluft og undervarme ble 20 minutter litt i lengste laget på 200 grader. Kaka ble mer enn godt nok stekt, for å si det sånn... men det meste skjules av melis. Siden den skal minne om en trekubbe (med rim?), er det kanskje greit nok!
Og det skader ikke med litt mer sukker...

eller

eller

500 g mel, 300 ml vann, 10 g salt, 2 poser med Francine bakergjær ,50 g tørka pærer, 50 g tørka svisker, 50 g fiken, 50 g tørka aprikoser, 50 g valnøtter, 50 g hasselnøtter, 50 g mandler, 1 ss. kanel, 1 lite glass kirsebær, skall av en sitron
Hi Bjørg,
Concerning the french cake for Christmas, did you find a name somewhere ? 
Here we don't have anything special except what what we call " bûche de Noël ", people buy ready made in pastry shops : This is iced cream bûche we eat with champagne.( see following pictures)
Of course, people in Elsaß have german christstollen, in Provence italian cakes....
What is special here is " la galette des Rois" for Epiphany , jan 7th and january long....a cake with almond cream( frangipane) in Paris and the north or fruits confits in the south...Inside is a small coin or little figur..The person getting the object is the king/queen ( and should pay another galette...) ---- some flemish paintings, Jordaens I think, show you the "king"----
Anyway I can find recipes ....
So long
B.


http://synnesmatglede.blogspot.no/2016/11/fransk-julekake.html
https://everydayfrenchchef.com/kouglof/
https://everydayfrenchchef.com/recipes/desserts/kouglof/
https://www.aperitif.no/artikler/det-er-na-du-skal-bake-julebrodene/219309/5
http://tara.no/mat-1771/9-julekaker-fra-hele-verden
https://www.aftenposten.no/norge/i/y97x/Henter-europeiske-kaker-til-julens-bord
https://www.tine.no/oppskrifter/sesong-og-tema/jul/temaside/julens-kakeoppskrifter
https://www.detsoteliv.no/oppskrift/fruktkake-med-marsipan
https://nn.wikipedia.org/wiki/Julekaker

3 kommentarer:

  1. Ahhh var det fint her :-) Takk for vakre bilder og inspirasjon...
    Kaken har likhet med den tyske julekake - det kaller seg STOLLEN - der jeg bor er DRESDNER STOLLEN, som er veldig forseggjort. Vi kjøper det fra utvalgte bakere... jeg prøvde å bake det selv, men det var ikke så bra som på bakeriet.
    Neste uke bake jeg min familie advent-kake, som er veldig enkel, men er godbit. Jeg legger bilder av denne kaken i bloggen for deg.
    Hilsen fra Viola
    God helg. God førjul ... snart er julemarkedene åpne her ... jeg elser.

    SvarSlett
  2. Smaker sikkert deilig! Hilsen Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.