søndag 18. november 2018

Ôga/Øye; som ikke finnes i virkeligheten
Alt hva øyet begjærer...
I kunsten og kulturen har det til tider oppstått myter om øyne vi forbinder med ondskap, visdom, magi og flere overnaturlige egenskaper. I den norrøne mytologien måtte Odin ofre et øye for å kunne drikke av Mimes visdomsbrønn.
Fremdeles skapes det historier om øyet f.eks. Evighetens øye i dataspillet World of Warcraft, Sannhetens øye i legenden om Zelda. Min yndlingsforfatter Gert Nygårdshaug har skrevet bok om Det koboltblå evighetens øye, Nora Roberts har skrevet om Fryktens øye, Karin Fossum om Evas øye... Det usynlige øyet er navnet på en spansk film fra 2012 av Diego Lerman.
Fascinasjonen over øyne, sjelens speil, vil ingen ende ta.

I illustrasjonen over har jeg satt sammen symbolene jeg referer til under, den er blitt en symbiose...

Den eldste dokumentasjonen på hvilken betydning øyet har hatt for oss, finnes i den gamle egyptiske bildeframstillingen av Horus øye, symbol på beskyttelse, kongelig makt og god helse. Avbildinger på f.eks.amuletter kan dateres over 5000 år tilbake i tid. Horus øye er også kalt Wedjat eller Wadjet, «månens øye» og «øyet av Ra» eller Udjat. Kilde

Det onde øye har evnen til kaste forbannelser ved å se på en person. Troen på det onde øyet finnes særlig i middelhavslandene og i Vest-Asia. Det onde øyet kan avverges ved amuletter eller spesielle handlinger. Satans øye kalles øyet i Fatimas hånd, hamsa og khamsa. Istars, Inanas, Venus, Marias og Miriams hånd er andre navn.
Skriftlige kilder om det onde øyet kan spores tilbake minst tre tusen år til regionen i Sumer i Mesopotamia, men har sannsynligvis mye eldre opprinnelse. Sumererne etterlot seg en leire-tavle hvor det er skrevet en bønn som skulle avverge forbannelsen. Fortsatt eksisterer en liknende bønn i dag i mange kulturer rundt om i verden, spesielt rundt Middelhavet.
Det har blitt antyda at håndas opprinnelse ligger i Det gamle Egypt eller Kartago (dagens Tunisia)  og kan ha vært assosiert med gudinnen Tanit. Les mer Kilde Kilde
Det beskyttende øye
Den tyrkisk amuletten, nazar, beskytter mot det onde øye. Det er funnet amuletter som kan være 3700 år gamle. Øyet ser alt, og forhindrer forbannelsen i å bli kastet eller reflekterer den ondsinnet tilbake på kasteren. Kilde Kilde Les mer

Kraftens øye
Kykloper er kjent som kjemper i den greske mytologien. De hadde ett stort øye midt i panna. Navnet deres kommer fra det greske ordet κύκλωψ, kyklops, som betyr rundøye. Kilde
Homer skrev om disse kreaturene for omlag 3000 år siden.

Det tredje øyet tilsvarer chakraet som ligger i midten av panna. Ordet det tredje øyet i Kabbalah betyr "Visdom".  Mye av den opprinnelige informasjonen om chakra kommer fra den hinduistiske teksten Upanishad som ble notert ned for første gang mellom 1200-900 f.Kr. Kilde

Det altseende øye (på latinsk Providentia, gresk Pronoia og engelsk Eye of Providence), er betegnelsen på et gammelt symbol blant annet brukt i kunst, emblemer, allegorier, våpenskjold mm. 
Symbolet finnes i flere utforminger med et menneskeøye som det sentrale motivet. Det kan være et øye i en trekant, omgitt av lysstråler, plassert på en rund skive og med andre tilleggsfigurer. KildeSymbolet er kjent rundt Ciceros tid i gamle Roma rundt år 0. Øyet i trekanten er oftest symbolet for treenigheten og den kristne Gud. 
Caodaisme er en trosretning fra 1921 med det venstre øyet i trekanten.
Det hører med til historien at jeg kjøpte tre Fatimas hender som tradisjonelt var dekorert med sølvtråd, et metall som antas å representere renhet og inneholde magiske egenskapermed hjem fra en reise i Marokko for noen år siden. En av hendene hang jeg opp utenfor inngangsdøra vår. En "vakker dag" ringte to unge gutter på og tilbød seg å hjelpe til med forefallende arbeide. Jeg takka pent nei og lukka igjen døra. Da guttene gikk, tok de med seg Fatimas hånd. De visste godt hva de tok. Det at de stjal den, ga hånda på en måte motsatt virkning. Nå er det forbannelsens øye som skuler mot dem hver gang de ser på hånda de så frekt tok med seg.


I denne romerske mosaikken blir øynene gjennomsyret av en trident og et sverd, hakka på av en ravn, gneldra til av en hund og angrepet av tusenbein, skorpion, katt og slange. En dverg med horn og en gigantisk fallus krysser to pinner med hendene. Gresk merknad "KAI SU" som betyr "og du (også)". Antiochia, Djevelens øyes hus.
Guds øye
Samvittighetens øye/ The Eye of Conscience
Øye i nakken Kilde Kilde
Eye of Faith
Eye of Truth/Sannhetens øye
Eye of Destiny


16 kommentarer:

 1. Veldig trist at noen er så frekke! Hilsen Tove

  SvarSlett
 2. Många ögon här. Konstverken som tittar på oss/följer oss med blicken, tänk att kunna måla så. Ha en bra måndag!

  SvarSlett
 3. Den översta bilden är läcker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for en hyggelig kommentar, det er litt gammeldags maling, klipp og lim kombinert med digital etterarbeiding! Prikkene er fra soloppgangsbildet i neste innlegg feks. overført med kloneverktøy mens hånd og Horus øye er papirklipp! En real mix av ulike teknikker mao ;:OD)

   Slett
 4. Flott innlegg !
  Du gjer deg som vanleg stor flid i det du presenterer.
  Apropos det onde øye, så har eg ein amulett eg kjøpte i Tyrkia som blir kalla nazar. Den er nok ein billeg kopi, men litt artig å ha.

  SvarSlett
 5. Vilken illustratör du är. Tänker på första bilden. Vilken komposition! Fantastiskt jobbat där!

  SvarSlett
 6. Många ögon i ditt intressanta inlägg!
  Ha det gott!

  SvarSlett
 7. Spännande ögon i olika skepnader och utföranden. Och med mycket historia runt. Verkligen intressant.

  SvarSlett
 8. Man lär sig mycket på Gems Weekly! Mycket ambitiöst och intressant inlägg om ögat.
  Ingrid

  SvarSlett
 9. Spännande, intressant och lärorikt att se och läsa här hos dig!

  SvarSlett
 10. Många är de som skrivit om ögat i alla fall som titel i sina böcker. En vacker illustration i din första bild.

  SvarSlett
 11. Det finns många vackra ögon i konsten.

  SvarSlett
 12. Här var det gott om ögonfägnad, tack för all ny och gammal information!

  SvarSlett
 13. Intressant text och fina ögon i ditt inlägg.

  SvarSlett
 14. Din översta bild är ju direkt spännande!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!