mandag 22. november 2021

Å kjenne

 


Jeg liker å kjenne navnet på planter og blomster jeg ser i skogen, på enga, på fjellet, ved sjøen og i haven. Det gir en større naturopplevelse. Det er ikke alltid like lett å finne rette navn. Er dette en tannrot eller en levkøy (mattihola incana), er det samme plante med to ulike navn? Eller likner de bare veldig på hverandre? 
Studerer vi bildene, er det mulig å oppdage ørsmå forskjeller i formen på kronbladene og farven nær arret. Begge hører til familien korsblomster.
En annen liknende blomst er dagfiol.

Denne gror i haven...
Jeg er også opptatt av å kjenne til bruksområdene, blomstenes betydning, dyrking og vekstforhold, noe bloggen min bærer preg av.

Å kjenne kan brukes i mange sammenhenger:
- å kjenne med sansene smak, lukt, lyd, syn og taktilt med huden.
- å kjenne på følelsene på godt og vondt.
- å kjenne på sosiale forhold som i ulike fellesskap.
Noen har også den egenskapen å kunne kjenne på seg at noe vil skje.
Det er mulig å kjenne igjen og kjenne til og kjenne på og kjenne for og kjenne etter....


Og så kom jeg på at jeg har bodd sju år ikke så langt fra stedet Kjenne. Får se å få tatt et bilde derfra innen uka er omme!
Her skjuler seg spennende kulturhistorie om Kjennetjern: https://www.f-b.no/nyheter/nyheter/innsjoen-med-en-mork-fortid/s/2-2.952-1.7705098


 
10 kommentarer:

 1. Du sier at disse blomstene tilhører korsblomstgruppen og jeg forteller deg at kål, brokkoli og blomkål tilhører den gruppen.
  Hilsener fra Argentina

  SvarSlett
 2. Ja, känna kan betyder hur mycket som helst. Dessutom saker som inte är lätta att visa med hjälp av bilder.
  Själv är jag urusel på att känna till namnen av blommor, växter, fåglar och hundar och säkert massvis med andra djur också.

  SvarSlett
 3. Det märks att du har intresse för växter av olika slag. Inom det området finns mycket att lära. Själv är jag ganska dålig på namnen men jag gillar att ha växter omkring mig.
  Ha det gott!

  SvarSlett
 4. Jo, det er fint å kunne navnene på blomster og planter, men jeg kan langt fra alle. Koser meg med fargene! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 5. Fine blomster og fine farger! Jeg kunne navnet på mange markblomster som vokste i min barndoms dal, men her i Bergen er det et helt annet jordsmonn og helt andre villblomster. Hva som trives i hagen er også forskjellig. Men jeg holder meg i hvert fall til vanlig norsk gran som har vokst i en norsk skog til juletre! :)

  SvarSlett
 6. Att känna kan man ju verkligen göra på olika sätt. Och visst är det bra att känna till mycket vad gäller mycket. TYcker dy gjort en fin tolkning. Och intressant att du bott på en plats med detta namn.
  Ha det gott

  SvarSlett
 7. Det med navn på planter er vanskelig, syns jeg, mange ligner veldig på hverandre, spesielt de ville. Skulle gjerne kunnet mer. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 8. Jag har inte laddat ner den där google-appen som identifierar både djur och växter, men folk säger att den funkar kanonbra. Google Lens.

  SvarSlett
 9. Plante-appen. på mobiltelefonen er fantastisk. Jeg kan være helt enig med deg, det er fint å finne ut navnet på en plante når du ikke vet det.
  Ha en god 1. advent.

  SvarSlett
 10. Jag vil också gärna känna igen växter och veta vad de heter!
  Vilka fina julkakor du visar! Spännande!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.