lørdag 23. desember 2017

Julekakeraid; Tid for en søt italiensk panettone



PANETTONE
3 1/4 kopper hvetemel (siktet)
1/4 kopp + 2 ss sukker
2/3 kopp vann
1/2 kopp smør kuttet i små biter
1/2 ts salt
1 1/2 ts tørrgjær
2 egg
1 eggeplomme
Skall av 1 appelsin og 1 sitron
1 ts vanilje
1 kopp sjokolade biter, rosiner eller kandisert frukt eller en blanding

Topping:
1/4 kopp + 1 ss malte mandler
1 ss maisstivelse
1/3 kopp + 1 ss sukker
1 egghvitte
Melis til glasur 
1/4 kopp skålla mandler (eller mer om ønskelig)

Pluss litt romessens!



Ha  mel, gjær, sukker, smør, egg, eggeplomme, skall, vanilje og halvparten av vannet i en bolle. Bland i 20 sekunder, bytt til miksekroker og tilfør den andre halvparten av vannet og saltet.
Bland i 15-20 minutter, stopp etter 10 minutter for å skrape krokene og bollen.
Etter 20 minutter ha i rosiner, kandisert frukt eller sjokoladebiter. Bland på lavt nivå i et par minutter.




Ha deigen på et bord, ha litt smør på hendene og lag en ball. Plasser den i en stor smurt form, dekk med plast. Heves på et varmt sted. La stå opp i 2-3 timer eller til tredoblet i størrelse.
Ha litt smør på hendene hendene og rull igjen en ball, legg i smurt Panettone form, dekk med plast. Heves i en time.

Topping
I en liten / middels bolle blandes sammen malte mandler, majsstivelse, sukker og egghvite. Sette til side.



Forvarm ovnen til 185° C.

Topp med mandler og dryss med glasur / meliss. Stek i ca 45-50 minutter. La avkjøle helt før skjæring.

Holder i 3 dager ...

Jeg har ikke panettoneform, så jeg brukte den minste runde formen i spiskammerset og lagde en høy kant av bakepapir, men siden diameteren var større enn en panettoneform, ble den ikke så veldig høy!
Oppskrift video



Deigen ville ikke heve seg, så den ble værende i bollen fram til klokka 24.00, stående på baderomsgulvet med varmekabler. Så ble den stekt i 30 min på 185° etter 10 min heving, deretter i 20 min på 165°. Den burde nok å stått til etterheving en god stund lenger, en time står det jo, men da var tålmodigheten min slutt. Nå står den å kjølner på et kjeleunderlag... Skal bli spennende å kjenne hvordan den smaker...






Og kaka smakte som den skulle, litt italiensk i smaken!

Italiensk julekake

4 ss varm melk
14 g tørrgjær
100 g  brunt sukker
250g smør, myknet
5 middels egg,  lett slått
2 ts vanilje ekstrakt
revet skall av 1 sitron
revet skall av 1 appelsin
500g hvitt brødmel, pluss ekstra for strø
80g rosiner
80g sultanas
3 ss mørk rom
100 g god kvalitet kandisert sitron og appelsinskall, finhakket
For topping
30g hele blansjerte mandler, grovt hakket
1 ss sukker
1 ss egghvitte

1 ss perlesukker

Smør en 20 cm rundform og øk høyden med 5 cm bakepapir. 

Hell lunka melk i en bolle, tilsett gjær og 1 ts sukker og visp i noen minutter.

Ha resten av sukkeret  i en stor bolle og slå sammen med smør og vaniljeekstrakt til en veldig lett, kremaktig og blek deig

Rør i sitron og appelsinskall. Ha i eggene, ett om gangen, til alt er godt innarbeidet. 

Ha melet i en stor bolle og bland med en god klype salt og gjør en "brønn" i midten. Tilsett gjærblandingen, smør og eggblandingen, bland sammen til en myk deig.  Kna i 5 minutter i bollen. Det vil bli en ganske klebrig deig på dette stadiet.

Ha deigen over på en melet overflate og kna i ytterligere 10 minutter, til alt har kommet sammen og deigen er blitt veldig myk og elastisk. Strø litt mel på overflaten. Legg deigen i en lett smurt form og dekk til med bakepapir. La deigen heve i 2 timer til dobbel størrelse.

Plasser rosiner og sultanas i en liten gryte med rom og varm forsiktig i 5-7 minutter til frukten har absorbert væsken og er klumpete og saftig. Sett til side for å avkjøles.

Forvarm ovnen til 180C / vifte.
Bland sammen mandlene, perlesukker og egghvite og fordel det forsiktig på  toppen av panettone. Plasser i ovnen og bake i 40 - 50 minutter til den er gylden og fast. La avkjøles i tinnet i 10 minutter før du setter på en rist. La avkjøles helt før det smøres lett med glasur og skjæres i.

Enda en

Marinerte frukter: 
1/3 kopp gyldne rosiner 
1/3 kopp hakkede tørkede aprikoser
1/3 kopp kirsebær
1/4 kopp appelsinjuice 

Deig: 
1 pakke tørr gjær (ca. 2 1/4 teskjeer) 
1/4 ts sukker 
1/4 kopp kokende vann 
3 3/4 kopper mel 
6 ss smeltet smør
1/4 kopp lunka melk
1/4 kopp granulat 
1/2 teskje salt 
1 stort egg 
1 stor eggeplomme 
2 ss pinjekjerner 
1 ts smeltet smør
2 ts brunt sukker

Trinn 1
Bland de første 4 ingrediensene i en liten bolle; la stå 1 time. Tørk frukten i en sigt over en bolle. Ha frukt og 2 ts likør separat.

Trinn 2
Bland gjær og 1/4 ts sukker i varmt vann i en liten bolle; la stå 5 minutter. Bland 1/2 kopp mel og de neste 6 ingrediensene (1/2 kopp mel gjennom eggeplomme) i en stor bolle; slå på medium hastighet på en mikser 1 minutt. 
Tilsett gjærblanding og 1/2 kopp mel slå 1 minutt. Rør i marinert frukt, 2 1/2 kopp mel og pinjekjerner. Vend deigen ut på en melete overflate. Kna til deigen er glatt og elastisk (ca. 8 minutter). Ha ev i mer mel.

Trinn 3
La deigen heve et varmt sted i ca. 1,5 timer
(Trykk to fingre i deigen. Hvis innrykket gjenstår, har deigen hevet nok).

Trinn 4
Elt deigen, la hvile 5 minutter. Del i halvparten og form dem til en ball. Legg dem i to smurte høye, former. Dekk dem og la heve opp 1 time.

Trinn 5
Forvarm ovnen til 190 ° C.

Trinn 6
Stek i  30 minutter til kakene er brune og faste. Fjern kakene fra formene og avkjøl på et rist. Bland 2 ts likør og 1 ts smør; pensle kakene. Dryss jevnt med brunt perle sukker.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.