søndag 24. desember 2017

Julegrøten





Snart klart for servering av årets julegrøt med mandel!




Helt frem til midten av 1800-tallet var hovedingrediensen i grøt rundt om i Europa bygg, havre og rug. Årsaken var at ris før i tiden var en kostbar og luksuriøs importvare.
Risengrynet ble importert til Norge allerede på 1300-tallet, og det ble sett på som et statussymbol å kunne servere sine gjester risengrynsgrøt på julaften. Først på 1800-tallet ble risengrynsgrøt gjort til midtpunkt på julaften blant arbeiderklassen. Siden den tid har grøten blitt en nordisk tradisjon som nært sagt har blitt et synonym med julehøytiden. 

Skikken med å gjemme en skåldet mandel i grøten er utbredt i hele Norden, og fra gammelt av sa man at den som fikk mandelen skulle være den første til å bli gift det kommende året. Historikere mener den folkekjære tradisjonen kan stamme fra den nord-vesteuropeiske leken «Kong bønne» fra 1500-tallet. I stedet for en mandel ble en bønne gjemt i puddingen og finneren ble utnevnt til Kong bønne - med rett til å dikte opp navn til de andre rundt bordet. I dag har madelen overtatt plassen til bønnen, puddingen er byttet ut med riskrem eller risengrynsgrøt, og navneleken må se seg slått av en stor marsipangris. Kilde

Gamle regler for julegrøten
Den som fikk mandelen skulle bli gift det neste året. De som allerede var gift, kunne få en pakke.
Det forekom også at man blandet en bitter mandel i grøten. Den som fikk den ville forbli ugift.
Den som fikk en brun bønne skulle bli gift med en enkemann med mange barn.
Den som fikk en 10-øring ble rik.
Man skulle helst spise grøten langsomt, for den som sølte minst ville leve lengst.

Til jul skulle det heller ikke ta slutt på grøten, det kunne bety ulykke.

Alle skal få finstasen på!



4 kommentarer:

  1. Gød Jul til deg og din familie :)

    Lisbeth :O)

    SvarSlett
  2. Så koselig. Gledelig jul til deg! Juleklem :)

    SvarSlett
  3. Dette ser veldig hyggelig ut.
    Nok en gang ønsker jeg dere en god jul!
    Hilsen Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.