Chutney med epler og rosiner
1 løk
500 g epler
1 1/2 dl rosiner
1 1/2 dl sukker
1/2 ts malt kanel
1/2 ts fersk, revet ingefær
noen stjerneanis og hele nellik
1/2 ts salt
1/2 dl eplesidereddik
1 dl vann
Rens løken, og hakk den. Skrell eplene og fjern kjernehuset, del dem i terninger. Legg alle ingrediensene i en kjele, Kok sakte opp. La blandingen småkoke ved svak varme uten lokk. Rør regelmessig. Chutneyen tykner langsomt. Når den har passe konsistens, helles den over på et rengjort glass. Skru lokket godt på. La stå kaldt et par dager før bruk. Oppbevares kjølig.
Solgul rotmos
1 kålrot
1 stor søtpotet
2 sellerirøtter
1 persillerot
1 dl fløte
salt og pepper
2 ss meierismør
Rens og skjær grønnsakene i terninger. La dem småkoke i ca. 20 min. til de er møre. Hell av vannet og mos dem godt. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.
Sylta gulrøtter
1/2 -1 kg gulrøtter
2,5 dl eplesidereddik
3 Jalapeños (små, milde chilifrukter)
1 dl hibiskuste
1 1/2 ts salt
1 ts knuste pepperkorn
3 laurbærblad
1 l vann
Skjær jalapeños i skriver og trekk teen. Rør sammen eddik, te, jalapeños (press dem litt). Rør inn salt, pepper, laurbær og vann. Smak. La laken stå og trekke en 1/2 time før gulrøttene legges i. Steriliser et sylteglass på 1 l. Skrell gulrøttene, kok dem møre og fyll glasset tett. Hell på laka, skru på lokket. La glasset stå i kjøleskapet minst ett døgn. Bør brukes innen 4 uker. Kilde
APPELSINCHILISAUS
2 stk sjalottløk
1 ss smør
1⁄2 stk hakket rød chili (evt. litt mer)
21⁄2 dl stekesjy / kraft (og evt. hvitvin)
21⁄2 dl appelsinjuice
3 dl crème fraîche orginal, 35 %
ca. 1 ts revet appelsinskall (evt. litt mer)
maisenna (eventuelt) litt for å jevne sausen
salt og kvernet pepper
225 g usalta smør
225g hvetemel
250 g brunt sukker
4 egg
3 ts bakepulver
100 g malte mandler
4 ts malt nellik
5 ts kanel
4ts kardemomme
4ts malt ingefær
250 g tørka frukt
100g grovhakka valnøtter
300 g marsipan
Glasur
150 g philadelphiaost
170 g melis
50 g smør
2 ss helmelk
1ts vaniljepulver
Sett ovnen på 180º C og smør en kakeform godt med smør. Pisk smør og brunt sukker i en kjøkkenmaskin til det er luftig. Pisk eggene med gaffel og hell det over smørblandingen. Bland godt. Bland alt det tørre og rør det inn i kakerøra. Ha i grovhakka, tørka frukt og nøtter. Ha halvparten av røra i formen, rull så marsipanen til en pølse og legg den oppå røra, før resten tømmes over. Stekes midt i ovnen i 30 min. Senk temperaturen til 160º C og stek videre i 30 min. Avkjøles 15 min. i formen, før den hvelves ut på rist. Pisk sammen glasur og hell over, pynt med valnøtter og tranebær.
Engelsk fruktkake
100 g rosiner
100 tørka aprikoser
100g svisker
1 dl konjakk
175 g romtemperert smør
150 g sukker
2-3 dråper vaniljeessens
4 egg
250 mel
1 ts bakepulver
1/2 ts malt kanel
1/2ts malt kardemomme
1/2 ts malt ingefær
50 g mandelflak
50 g hakka valnøtter
Del frukten i små biter. Legg fruktene i et glass og hell konjakken over, sett kjølig med lokk i 2 døgn.
Forvarm ovnen til 175 º C. Rør smør og sukker luftig sammen med vaniljeessens. Tilsett eggene, ett av gangen. Bland mel, bakepulver og krydder i en bolle sammen med nøttene. Rør dette og eggblandingen forsiktig sammen til en deig, tilsett fruktene til slutt.
Hell røra i en smurt, avlang form. Stek kaka i ca. 55 min.. Legg folie over de 10 siste min, hvis toppen blir for brun. Stikk en pinne ned i kaka for å sjekke om den er ferdigstekt. Avkjøl i formen.
I love chutney!
SvarSlettSalutari cordiale!! Warm greetings! Lots of lovely moments, peaceful time to be shared with family and friends! Good health and good cheer for heart and soul, as well! Happy, Happy Christmas time to you! Best regards, Alexa; Craciun Fericit!
SvarSlettI like it. Merry Christmas.
SvarSlettChutney med epler og rosiner leser seg veldig god... tusen takk, jeg vil prøver. På fredag baker jeg min tradisjon julekake og... jipiee vi har snø, det er fantastisk ute ren julestemning. God jul for deg og dine, glede, moro, fred. Klem fra meg.
SvarSlett