fredag 4. desember 2020

Julekakeraid, Hellas - gresk julekake Christopsomo


Fram til nå har jeg bakt julekaker fra følgende land:

Peru

Sverige

Italia

Spania

Uzbekistan

Frankrike

Tyskland

Romania

Tyrkia

Hellas

og flere fra NorgeMahlab eller Mahalab, Mahleb eller Mahaleb (arabisk: محلب , gresk: μαχλέμπι, mahlepi), er kimen fra mahalebkirsebærplantens stein.

I det arabiske (fremfor alt i Syria), tyrkiske og i det greske kjøkken er Mahlab (tyrkisk Mahlep) i århundret vært benyttet som krydder og bakverktilbehør med sursøtlig og nøtteaktig smak. Pulveret fra de malte kjernene brukes fremfor alt for brød- og bakverkspesialiteter (for eksempel for den tyrkiske açma).Det høye fettinnholdet gir krydderet lav holdbarhet.

De hadde det...
Tror ikke miksmasteren er lagd for denslags, 
burde nok hatt en kjøkkenmaskin!
Dekorasjonsdeigen "lagt til hvile"!
Heves nok en time under håndkle - 
og jeg hadde bare en kakeform på 26 cm i d, litt liten!

Ingredienser til Christopsomo


540 g lunkent vann (

16 g tørr gjær 

40 g granulert sukker

1 kg hardt mel, jeg tar det melet jeg har...

40 g honning 

1 ss olivenolje

1/2 ts mahleb (malt)

1 ts salt

20 g anis 

80 g valnøtter, grovhakket


Til pynt

270 g allsidig mel , samme her, tar det melet jeg har!

130 g vann, ved romtemperatur 

1 ss olivenolje

en klype salt


1 valnøtt (hel)

1 egg og 2 ss vann

2–3 håndfull sesamfrø


Den neste oppskriften har også glasur til pensling av kaka til slutt.


Tilberedning:

Begynn med å lage deigen. Tilsett vann, gjær og sukker i blandeskålen og visp for å løse den opp.

Pakk bollen med plastfolie og sett til side i ca 10 minutter, til gjæren stiger og begynner å boble. Vannet skal ikke være varmt, da det vil drepe gjæren eller kaldt, da det vil ta evig tid før det greske julebrødet hever seg. Vannet skal ha samme temperatur som fingeren. Sjekk temperaturen på vannet ved å stikke en finger i det. Du skal ikke føle noen forskjell i temperaturen.


Tilsett mel, honning, olivenolje og mahleb. Bruk deigkroken til å blande først ved lav hastighet, til ingrediensene begynner å blandes, og bland deretter med middels hastighet i ca 5-10 minutter, til deigen ikke fester seg på sidene av bollen.

Tilsett anis, valnøtter og salt og pisk i 1 minutt til.

Pensle deigen lett med olivenolje og dekk bollen med plastfolie. La deigen heve på et varmt sted i minst 1 time til den dobler størrelsen.


Forbered nå deigen til dekorasjonen av Christopsomo, bland vann, olivenolje, mel og salt i bolle og miks. Bland med deigkroken til deigen er glatt. Pakk deigen i plastfolie og sett den til side i 15 minutter for å hvile.

Ta  hoveddeigen lett ut med fingrene og form til et rundt brød. Smør en rund kakeform (28-30 cm) og  dekk med bakepapir. Ha deigen i kakeformen og fordel den lett. Pensle toppen lett med litt pisket egg og vann.


Fjern plastfolien fra pyntedeigen og skjær den i 6 stykker. Form hvert stykke til et langt tau. Lag deretter 2 fletter. Plasser flettene på Christopsomo i form av et kors.Trykk hele valnøtten ned i midten. Dekk deigen med et håndkle og la deigen heve i 1 time. (se også forberedelsesbildene nedenfor)

Forvarm ovnen til 180C / 350F med vifte og stek i 50 minutter, til Christopsomo er pent farget og gjennomstekt.

For å få det fantastiske blanke utseendet, pynt det greske julebrødet med 1 ss honning oppløst i varmt vann og topp med sesamfrø! God jul!!

Originaloppskriften her!


Enda en oppskrift, nesten lik:


Christopsomo (Χριστόψωμο), som oversettes som "Kristusbrød", er et tradisjonelt gresk høytidsbrød som noen ganger er dekorert med hele valnøtter, sesamfrø og spredte mandler. Også kalt julefruktsbrød, tsoureki-deigen kan inneholde en kombinasjon av rosiner, tørkede aprikoser, tørkede fiken, appelsinskall, kanel, krydder, fedd, kardemomme, mastharpiks (som jeg har hatt stående i spiskammerset i årevis) og mahleb.  (Noen oppskrifter antyder marinering av rosiner og tørket fiken over natten i viner som retsina eller mavrodaphne ). Noe av deigen settes til side for dekorering av brødet.


Ingredienser


Deig


550-600 ml vann, ved romtemperatur


2 pakker aktiv tørrgjær


120 g kornsukker


50 g ekstra virgin olivenolje + 10 g ekstra til børstebolle 


1 kilo hardt mel

1 ts malt kanel

10 g salt

30 g anis

100 g valnøtter


Dekorering

125 g lunkent vann

20 g olivenolje 

½ ts salt

250 g mykt mel til alle formål

1 mandel, hel

1 egg, lett slått for lasering


Glasur 

120 g honning

1 slump konjakk


Bruksanvisning

Deig

Tilsett en del av vannet (550 g), gjæren og sukkeret i en mikserskål.

Bland med en visp til gjæren har løst seg helt opp og den blir aktivert.

Tilsett olivenolje, mel og kanel. Pisk med krokfestet på middels hastighet i ca 5-8 minutter, til alle ingrediensene er helt blanda. 

Tilsett salt, anis og valnøtter. Pisk i 1 minutt, bare for å blande. De er ikke tilsatt fra starten slik at de ikke blir knust inni deigen.

Hvis deigen er for tykk, kan du tilsette det resterende vannet om nødvendig.

Tilsett 1 ss olivenolje. Ha deigen over i en annen bolle.

Dekk til med et kjøkkenhåndkle og sett til side i 1 - 1 ½ time, til det dobler seg i størrelse.

Dekorering

Vask mikserskålen og sett den tilbake på mikseren.

Tilsett alle ingrediensene: vann, olivenolje, mel og salt.

Pisk med lav hastighet i 2-3 minutter, til deigen er jevn.

Ta deigen ut bollen og pakk den inn i plastfolie. Sett den til side for å hvile.

Så...

form et rundt brød:

Dekk en 30 cm kakeform med bakepapir og smør.

Hell deigen i kakeforma.

Fjern plastfolie fra pyntedeigen og skjær den i 6 like store deler.

Form hvert stykke til et langt tau, og flett deretter hvert 3 tau til en flette. Du bør ha 2 fletter som skal være like lang som omkretsen av kakeforma.

Pensle deigen i pannen med litt slått egg slik at de to deigtypene ikke fester seg sammen.

Plasser deretter de to flettene over den i form av et kors.

Plasser hele valnøtten (mandelen) i midten.

Dekk til med et håndkle og la deigen heve igjen i 1 time.

Forvarm ovnen til 180 * C med vifte.

Stek i 50 minutter til 1 time.

Når brødet nesten er klart, klargjør glasuren ved å blande honning og konjakk grundig. Ta kaka ut av ovnen og pensle glasuren øyeblikkelig over julebrødet


GRESKE TRADISJONER

Brioche- brød er ofte dekka med sesamfrø, kjent i forskjellige kjøkken i det østlige Middelhavet og tradisjonelt assosiert med de festlige måltidene ved juletider og nyttår. 

Tsoureki / Lambropsomo

Τσουρέκι / λαμπρόψωμο:  symboliserer Kristi oppstandelse. Det greske ordet λαμπρόψωμο ( lambropsomo ) er en kombinasjon av to ord: λαμπρό (lambró, "sterkt lys") og -ψωμο ( psomo , fra ψωμί), som betyr "brød": lambropsomo blir oversatt som skinnende brød  eller  epifany brød som representerer lyset som ble gitt til kristne ved Kristi oppstandelse.

Dette brødet har rund form og er dekka med sesamfrø. Det er dekorert med blomster og blader laget av samme deig, og med rødmalte egg som representerer Kristi blod og nytt liv. Den serveres på slutten av fasten, ledsaga av  magiritsa  (en suppe laget med lammestekene som er tilberedt med  avgolemono ).

Den tradisjonelle oppskriften indikerer frø av villkirsebær fra Middelhavet kalt  makhlepi  (på gresk: μαχλέπι). Noen ganger er brødet smaksatt med  mastikk, harpiksen til  Pistacia  lentiscus, fra Chios som er mye brukt i gresk mat. Nyere er den smaksatt med den mindre tradisjonelle vaniljesmaken. Noen ganger brukes tsoureki som en gave ved spesielle anledninger, for eksempel blir den vanligvis gitt i påsken til barn eller besteforeldre.

Tsoureki 

(gresk: τσουρέκι) er et søtt flettet brød veldig typisk for Hellas som bakes til både påske og nyttår. Det er lignende versjoner på Kypros, i Armenia og Tyrkia (paskalva  çöreği).


Denne typen brød brioche  er svært tradisjonelle i retter fra andre land, slik som ungarsk, tsjekkisk, kroatisk (badnji kruh), portugisisk (Colomba di pasquain), fransk (des galette Rois ), spansk (bun konger ), amerikansk, russisk (kulich), italiensk (anis) og jødisk challah.  


Tsoureki blir gitt som en gave ved spesielle anledninger, for eksempel kan den gis som en høytidsgave fra barn til sine foreldre.

Det greske ordet tsoureki er lånt fra tyrkiske çörek. Noen ordbøker hevder at dette er avledet av den gamle tyrkiske roten çevir- 'tur', andre sier at det er persisk eller armensk.


Christopsomo (Χριστόψωμο, "Kristi brød") er et brød med søtt brød dekorert med et kors og smaksatt med anis til jul. Noen ganger tilsettes fiken, appelsiner og  mastiihi, en tørka furuharpiks, og noen ganger serveres det med honning. Familier legger brød på bordet i troen på at Kristus vil komme og spise av det i løpet av natta.

Vasilopita: Nyttårsbrød

Brød servert under jula som en bolle, kalt  vasilopita  (Βασιλόπιτα) og noen ganger erstattet av en Tsoureki. Vasilópita tilsvarer roscón de Reyes , faktisk betyr det Bollo de Reyes. Vasilópita må ha en mynt, inni seg, og den vil bringe lykke til den som får den.


Denne kakeversjonen er utbredt på mange greske øyer og på steder med etterkommere fra Smyrna og Lilleasia, og der brødversjonen er en variant av påske-tsourekien.


Det ser ut til at de fleste i disse dager velger seg kakeversjonen med sitrus.


Under er en oppskrift på et enkelt Vasilopita-brød.


Ingredienser


1 pakke aktiv tørrgjær

3/4 kopp melk; lunken

3 egg; slått

1 1/2 ts revet appelsinskall *

* Merk: Noen foretrekker en mer appelsinsmak og dobler mengden appelsinskall, mens et annet alternativ er å tilsette sitronskall i blandingen sammen med appelsinskallet.

3/4 kopp kornet sukker

4 1/2 kopper vanlig mel

1/4 ts salt

1/2 ts malt kanel

1/4 tsstrøken Mastiha (vi hadde lenge et bøtte stående i spiskammerset med mastiks fra ferienturen vår på Khios: Mastiks er en lysegul harpiks som fremstilles fra mastikstre. Treet vokser i hele middelhavsområdet, men produksjonen har helt siden antikken nesten utelukkende foregått på den greske øya Khíos. Den kan brukes som en slags tyggegummi, som medisin, i ferniss og i ulike typer mat og drikke. Wikipedia

1/2 kopp smør; smeltet

1 egg; for vinduer

Skålla, delte mandler


. Løs gjær i 1/4 kopp melken. Tilsett resten av melka, egg, appelsinskall og sukker.

. Sikt 3 kopper mel, salt og krydder i en varm bolle og lag en hull i sentrum. Hell i gjærblandingen og rør  blandingen med mel, tilsett gradvis varmt smeltet smør.

. Bland deigen med hendene til den kommer løsner fra sidene. Vend på en melet overflate og elt til den er glatt og elastisk, og tilsett gjenværende mel etter behov. Elt i 10 minutter.

. Legg deigklumpen i en ren bolle penslet med smeltet smør. Snu deigen for å belegge toppen med smør og dekk bollen med en klut eller plastfolie. La det stå å heve på et varmt sted til den blir dobbel.

. Slå deigen over på en lett melet overflate. Elt lett og form til et rundt brød. Plasser på en stor smurt bakeplate eller i en smurt 25 cm (10 tommer) dyp kakepanne.

. Dekk til og la heve på et varmt sted til det er doblet - ca 1 1/2 til 2 timer. Glaser med godt slått egg og ordne skålla mandler i antall tilsvarende det nye året, trykk lett inn.

. Stekes i en moderat varm ovn (350 grader F.) i 45 minutter til de er gyldenbrune og gjennomstekte når de testes.

. Hvis brødet blir brunt for raskt, legg et stykke smurt bakepapir på toppen. Avkjøl på rist.

. Server litt varm eller ved romtemperatur.


https://translate.google.com/translate?hl=no&sl=en&u=https://www.pappaspost.com/traditional-moist-orangey-vasilopita-bread/&prev=search


Historisk gresk mat


Nok en oppskrift på Christopsomo!

1 kommentar:

  1. Jeg kjenner duften helt hit! Skulle gjerne smakt!
    En fin adventstid ønskes av Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.