onsdag 9. desember 2020

Julekakeraid; fra hele verden, jeg har valgt oppskrift fra ArgentinaArgentinsk Pan Dulce

Pan Dulce, søtt brød, er den argentinske varianten av vår julekake. Den er fylt med tørre frukter, nøtter og mandler – og like mettet med forventninger.


5. november 2019 av Una Thoresen Dimola PAN DULCE,


Til to Pan Dulce a 750 gr.


Ingredienser:

50 gr. fersk gjær

½ dl lunkent vann

½ ts sukker

1 spiseskje siktet hvetemel

½ dl lunken melk

1 dl sukker

revet skall av en sitron

1 ts. appelsinessens (eller revet skall av en appelsin om du ikke finner essens)

½ ts salt

2 ts maltekstrakt

2 eggeplommer

2 egg

130 gr. mykt smør

Ca. 1 kg hvetemel

totalt 750 gr blanding av mandler, nøtter, tørket frukt etter eget ønske, gjerne også små sjokoladebiter. Tørket frukt kan du kjøpe fra helsekostforretninger, uansett; se opp for kunstige tilsetninger. Tørkede jordbær, blåbær, svisker gir en god smak, men det er opp til deg hva du vil ha med.Egg og smør tar du ut av kjøleskapet ca en time før de blandes i deigen.


Framgangsmåte:

1. Løs opp gjæren i lunkent vann sammen med sukkeret.

2. Bland i en spiseskje hvetemel, visp dette godt sammen, sett det under lokk til massen får en svampete konsistens.

3. Bland deretter gjærmassen med lunken melk, sukker, revet sitronskall, salt, appelsinekstrakt eller revet skall av appelsin, maltekstrakt, to eggeplommer og to egg vispet sammen, mykt smør. 

4. Bland alt, og ha opp i ca 2 dl av melet.

5. Bland deretter i nøtter og tørket frukt, og nok mel til at det blir en fast deig, den skal ikke være klissete, men pass på – ikke bruk for mye mel slik at deigen blir for hard. Del deigen i to, legg den i to godt smurte former, pensle kakene med smeltet smør og ett vispet egg, og legg over et klede over. La de stå lunt til deigen er hevet til randen av formen.

6. Stek på 190 grader til kaken får en gyllen farge, ca 45 min. Er du i tvil om kakene er stekt, bare bank på dem og du skal høre en hul lyd.Jeg har hatt i små, tørre biter av valnøtter, papaya, aprikos, litt mango, tranebær og sultanrosiner. Sviskene gjemmer jeg til den tsjekkiske julekaka!  Oppskriften sier 1kg., men jeg brukte snaut 800 gram. Deigen heva leeeenge på et lunt sted, men den ble ikke særlig høy likevel.

Kaken nytes med en sider, sherry eller portvin. Suerte ! (lykke til!) dulce til jul, sa Argentinas president Peron i sin tid, og gjennom ”Evita Perons stiftelse” ble det hvert år fra 1948 til 1955 delt ut 1,5 millioner Pan dulce og tilhørende síder til de fattigste familiene. Pan dulce ble et sterkt symbol, det blir ingen jul uten, og desto mer spekket den er av godt, desto bedre; den symboliserer håpet om at bedre tider er i vente. Pan dulce er siden blitt en sentral og uerstattelig del av argentinsk julefeiring.
3 kommentarer:

 1. God mat fra Argentina! Det er flott å la seg inspirere av mat fra andre land. Jeg har en svigersønn fra Argentina. Han lager fantastisk god mat! :)

  SvarSlett
 2. Å, det er hyggelig ... tusen takk. Slike fantastiske oppskrifter til jul.
  3. advent klipper vi den Engelske julekaken med de mange tidligere gjennomvåt fruktene. Jeg er så spent ... og jeg er sikker på at han er fantastisk.
  Og jeg gleder meg også til å bake tsjekkeren med svisker og valmuefrø.
  Jeg har ingen spisere her fordi vi har strenge regler nå. Så jeg baker mindre enn vanlig.
  Den Argentinske julekaken din ser også deilig ut, den smaker sikkert best fersk.
  Takk for de mange oppskriftene. La deg klemm.
  Viola

  SvarSlett
 3. Høres nydelig ut! Og jeg kjenner duften av nystekt kake! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.