fredag 18. desember 2020

Norske julemattradisjoner, forsøk 2



Et nytt forsøk siden det første gikk dukken.
Her i huset har vi tradisjon på ikke å ha tradisjon på hva det serveres på julemiddagen. Et år har det vært gås, et annet, ribbe, så roastbiff, kalkun, pinnekjøtt, and, svinestek og hva det blir i år er usikkert, men sannsynligheten for at det blir pinnekjøtt er stor. Den beste, etter min smak, var and med appelsinsaus. Anda kjøpte jeg på Ekheim, en gård rett ved her vi bor. Nå er det ikke lenger pekingender i dammene der.
Da er det rotmos eller kålrabistappe og rosenkål som er tilbehøret. Jeg er også begeistra for søtpotetstappe.

Eller skal vi ta en ny vri dette året?
Saus har vi aldri hatt før, kan det være et alternativ?


SAUS TIL PINNEKJØTT:

2 ss smør

1 stor ss hvetemel

1 1/2 dl kraft

2 dl melk

salt og pepper

Hakket persille

 

FREMGANGSMÅTE:

Smelt smøret og rør inn hvetemelet

Spe med kraft og melk litt etter litt

Pass på at det koker opp mellom hver gang du sper slik at du unngår klumper

Fortsett å spe til sausen har passe konsistens

Rør til slutt inn hakket persille, så mye du vil

Vær obs på at hvis sausen blir stående å småkoke på platen vil den bli tynnere , så det bør du unngå

 

ENKEL SAUS TIL PINNEKJØTT

1 boks creme fraishe

pinnekjøttkraft

Bland sammen og la det få et oppkok

Rør inn hakket persille


Lutefisk har vi ennå ikke prøvd på. Det fikk vi alltid servert hos mine svigerforeldre i Telemark, så det er vel en grunn til at det ikke har stått på menyen her hjemme.

SLIK LYKKES DU MED Å KOKE MANDELPOTETER:

Kok opp vann med salt i en kjele (selv om du vanligvis ikke bruker salt når du koker poteter. Dette bidrar til at potetene ikke sprekker)

La vannet fosskoke

Vask mandelpotetene godt, men IKKE skrell dem

Ha potetene i vannet og la dem fosskoke i ca 5 minutter

Flytt kjelen vekk fra platen og la potetene stå i vannet i 10 minutter

Kjenn om de er ferdige (de pleier å være ferdige hvis de ikke er for store)

Om de er harde lar du dem stå noen minutter til

Slå av vannet og sett dem tilbake på platen, la dem dampe tørre ca 1 minutt

Legg over et kjøkkenhåndkle og la dem stå 8-10 minutter

Perfekte poteter!


Her er lenka til skikkelig tilberedt lutefisk.... neste år!




2 kommentarer:

  1. Sikkert ikke dumt å variere litt. Hos oss er det bare ribbe som gjelder på julaften, men ellers i jula forsøker vi mye annet. Ønsker deg fine dager mot julekveld :)

    SvarSlett
  2. Jeg er vokst opp på Østlandet. Der var det svineribbe, julepølse og medisterkaker. Da vi kom til Bergen hadde jeg smakt røkt pinnekjøtt hos svigermor fra Ålesund, men jeg var ikke så begeistret for det. En vi kjente hadde kalkuner, så det spiste vi til jul noen år. Da jeg giftet meg med en bergenser, var det bare pinnekjøtt som gjaldt. Vi spiser det urøkt. Det liker jeg bedre. Mannen min lager verdens beste sitronfromasje til dessert, det passer perfekt. Pinnekjøtt er dessuten enkelt å tilberede. Jeg er ikke så glad i å stå på kjøkkenet hele julaften. Men i år er jeg ganske nyoperert i tarmen og må holde meg til lettfordøyelig mat, så da blir det julepølse som passer godt til kålrotstappe :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.