SAUS TIL PINNEKJØTT:
• 2 ss smør
• 1 stor ss hvetemel
• 1 1/2 dl kraft
• 2 dl melk
• salt og pepper
• Hakket persille
FREMGANGSMÅTE:
• Smelt smøret og rør inn hvetemelet
• Spe med kraft og melk litt etter litt
• Pass på at det koker opp mellom hver gang du sper slik at du unngår klumper
• Fortsett å spe til sausen har passe konsistens
• Rør til slutt inn hakket persille, så mye du vil
• Vær obs på at hvis sausen blir stående å småkoke på platen vil den bli tynnere , så det bør du unngå
ENKEL SAUS TIL PINNEKJØTT
• 1 boks creme fraishe
• pinnekjøttkraft
• Bland sammen og la det få et oppkok
• Rør inn hakket persille
SLIK LYKKES DU MED Å KOKE MANDELPOTETER:
• Kok opp vann med salt i en kjele (selv om du vanligvis ikke bruker salt når du koker poteter. Dette bidrar til at potetene ikke sprekker)
• La vannet fosskoke
• Vask mandelpotetene godt, men IKKE skrell dem
• Ha potetene i vannet og la dem fosskoke i ca 5 minutter
• Flytt kjelen vekk fra platen og la potetene stå i vannet i 10 minutter
• Kjenn om de er ferdige (de pleier å være ferdige hvis de ikke er for store)
• Om de er harde lar du dem stå noen minutter til
• Slå av vannet og sett dem tilbake på platen, la dem dampe tørre ca 1 minutt
• Legg over et kjøkkenhåndkle og la dem stå 8-10 minutter
• Perfekte poteter!
Her er lenka til skikkelig tilberedt lutefisk.... neste år!
Sikkert ikke dumt å variere litt. Hos oss er det bare ribbe som gjelder på julaften, men ellers i jula forsøker vi mye annet. Ønsker deg fine dager mot julekveld :)
SvarSlettJeg er vokst opp på Østlandet. Der var det svineribbe, julepølse og medisterkaker. Da vi kom til Bergen hadde jeg smakt røkt pinnekjøtt hos svigermor fra Ålesund, men jeg var ikke så begeistret for det. En vi kjente hadde kalkuner, så det spiste vi til jul noen år. Da jeg giftet meg med en bergenser, var det bare pinnekjøtt som gjaldt. Vi spiser det urøkt. Det liker jeg bedre. Mannen min lager verdens beste sitronfromasje til dessert, det passer perfekt. Pinnekjøtt er dessuten enkelt å tilberede. Jeg er ikke så glad i å stå på kjøkkenet hele julaften. Men i år er jeg ganske nyoperert i tarmen og må holde meg til lettfordøyelig mat, så da blir det julepølse som passer godt til kålrotstappe :)
SvarSlett