tirsdag 20. juli 2010

Primstaven, MARIT VASSAUSE
Primstavsymbol:  øse, bokstaven M eller et kors med glorie.

20. juli ble kalt Marit vassause, Margitmesse eller Margretemesse (latin Margarethe virginis). Den kirkelige tilknytningen har aldri vært særlig sterk. Merkedagen ble brukt for å spå været i mange uker framover. Man var opptatt av høy- og korntørken.

Hellige Margrete fra Antiokia har gitt dagen navn. Hun led martyrdøden i år 307. Ordet vassause kommer av at man nå ventet regn. I gammel norrøn tidsregning var dette den siste dagen i året. Det var delt inn i tre perioder på 120 dager, deretter fulgte fire økennette, og så begynte det nye året den 25. juli.


Dagen i dag

Det fins ingen historiske bevis for at den hellige Margrete har levd. Hun skal ha lidd martyrdøden 307 e.Kr. under keiser Diokletian i Antiokia i Pisidia i Syria (i dag Antakya i Tyrkia), der Paulus hadde forkynt (Apg 13,14-52).


Legendene sier at Margrete ble født i andre halvdel av 200-tallet. Da en romer ville ha henne som sin og hun nektet, ble hun torturert og kastet i fengsel. I fengselet kom en ildsprutende drage og ville sluke henne, men da hun slo korsets tegn over den, forsvant den.

Legenden om Margrete ble erklært som apokryf (falsk) alt i 494, og det utviklet seg heller ingen kult til hennes minne.

Relikvier
Korsfarerne gjorde Margrete berømt da de etter år 1000 brakte med seg tilbake det som ble påstått å være hennes relikvier.

Nødhjelper
Senere fikk hun status som en av de tre såkalte «Virgines capitales», de hellige tre jomfruer, og også som en av de fjorten nødhjelperne. Hun ble spesielt tilbedt av kvinner og ved barsel.

Ulike dager
I vesten har Margrete vært feiret 20. juli siden 1100-tallet. Den ortodokse kalenderen minnes henne 13. juli. Det er også dagen i den gamle danske kalenderen. I Tyskland ble hun før feiret 13. eller 17. juli. I 1969 ble hun fjernet fra den katolske helgen-kalenderen, men kan fortsatt feires som lokal helgen.

Høstværet
Hos oss var dagen den viktigste merkedagen for høstværet. Man mente at den som ikke hadde fått høyet i hus, ville få vansker med å få tørt høy. Regnet det denne dagen, kom det til å bli regn eller dårlig vær i flere uker framover.

- Nå frykta folk at det skulle bli regn, for ho Mari hadde som oftest noe i øsa si.
- Mari kom med øsa si for å gi jorda væte.
- Kom det regn denne dagen, ville det bli regn i flere dager, og det ville bli vanskelig med høytørk.


Margrete av Antiokia. Viktig merkedag for været. Regnet det den dagen, ble det dårlig vær i flere uker. «Fekk ho Marit noko i vassausa si, så blei det vondt å få høyet tørt den sommaren», ble det sagt i Trondenes. 

Symbolet er på primstaven fra Halden.1 kommentar:

  1. Dette var jo en ordentlig historietime. Så utrolig dyktig du er med disse tingene.

    Det ser ikke lyst ut når det gjelder været her på vestlandet. Skal det fortsette slik, så kommer jeg til å basere tilværelsen på inneliv.

    Klem fra Astrid

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.