fredag 9. juli 2010

Kommuneblomsten
Formannskapet i Fredrikstad behandlet 1995 et forslag fra Fylkesmannens miljøvernavdeling om en kommuneblomst for den nye storkommunen Fredrikstad.
I utgangspunktet hadde Fylkesmannen anbefalt å velge enten nattfiol eller blåklokke som den nye kommuneblomsten for sammenslutningskommunene. 
I sitt møte 17.02.1995 valgte Formannskapet nattfiol som kommuneblomst for den nye Fredrikstad kommune.
Om nattfiol står det skrevet i folderen ”Kommuneblomster i Østfold”:
"Nattfiol er en skinnende hvit orkide som blomstrer omkring St. Hans. Denne blomsten er omspunnet med mange romantiske forestillinger - både på grunn av sin gode duft og sitt vakre utseende. Den finnes nok i alle Østfold-kommunene."
Konsulentbyrået Griff kommunikasjon AS anbefalte i saken å velge nattfiol fordi denne blomsten "forsterker Fredrikstads bilde som sommerby". I saksfremstillingen til Formannskapet skriver informasjonssjefen:
Når nattfiol likevel anbefales, er det ut fra dens verdi som miljøsymbol og fordi den er med på å representere rikdommen i Østfold-floraen. I beskrivelsen av nattfiolen heter det: "Når nattfioler blomstrer omkring St. Hans, er det for øvrig en spennende tid for nattsvermere både med og uten vinger. Slik er nattfiol omspunnet med mange slags romantiske forestillinger både fordi den har et gunstig blomstringstidspunkt, fantastisk lukt, og ved at den er svært vakker."
Kommuneblomstene for de tidligere kommunene hadde til dette tidspunkt vært:
Borge: Saltsoleie 
Fredrikstad: Tiriltunge 
Kråkeøy: Blodstorkenebb 
Onsøy: Nattfiol 
Rolvsøy: Blåklokke
Klipp: http://www.fredrikstad.kommune.no/Om-kommunen/Kommuneblomst/


Jeg arva for noen år tilbake etterlatendene til onkelen min deriblant en del håndverktøy, fuglebøker, notatblokker og en kalender med orkidebilder i. Mye skrot vil mange si, men jeg har faktisk hatt mye nytte av både skruer og blanke ark, og nå denne kalenderen der det er bilder av alle landets orkideer med beskrivelse.

Om nattfolen står det:

Platanthéra bifólia er juninattens blomst. Det er da den står i full blomst og svøper skogbrynet inn i sin fiolduft. Nattfiolen har inngått ektepakt med nattsvermerne. Det er de som oppsøker blomsten og henter nektaren ut av de lange sporene. Nattfiolen er en av våre vanligste og vakreste orkideer. Den vokser over det meste av landet. Vi har også en nær slektning av nattfiolen som heter grov nattfiol. Den er noe større- ca. 40 cm høy - og har nordlig grense i Trøndelag.

Kunne ikke vente nesten et helt år med å skrive om den, men jeg må nok vente så lenge med å få tatt et eget bilde. Dette er knipset fra kalenderen fra 1988 utgitt av NKL!

Kommuneblomsten


2 kommentarer:

 1. Hi,
  how have you been?

  What a gorgeous flower, very interesting ☺

  Have a great weekend!
  *hugs*Deb

  SvarSlett
 2. Beautiful :) blessings for a wonderful weekend x

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.