mandag 5. juli 2010

Signaturlære

Signaturlære er troen på at likt helbreder likt. En mente at en kunne se på en plante hvilken sykdom den hjalp mot: Hjerteformede blad hjalp mot hjertesykdommer, blad med lungeformet nervatur mot lungesykdommer og så videre. Mange planter har navn som kommer av slik bruk, for eksempel hjerteurt, lungeurt og gulsottlav.LungeurtAlrunen har ei rot som ligner på en menneskekropp. Se over. En mente derfor at denne planten var en universalmiddel, og slike røtter ble godt betalt.
likhet med mange andre planter i søtvierfamilien inneholder alrunen atropin, hyoscyamin og andre svært giftige alkaloider. Planten er derfor siden oldtiden blitt brukt til bedøvelsesmiddel.
Over jorda sitter en krans med store blad. Fra denne kransen kommer blomstene, som seinere utvikler seg til bær. Rota til alrunen likner på et lite menneske, og dette er antakelig en av grunnene til at planten er blitt tillagt magiske egenskaper som dradukke eller hjelpeånd. HjerteurtAlrunen skulle helst plukkes på kirkegården eller galgebakken ved fullmåne. Man bandt en svart hund til planten, gikk på trygg avstand og ropte på hunden. Alrunen var nemlig kjent for å gi fra seg et dødbringende skrik når den ble trukket opp.
Kilde: Wikipedia

Legen Paracelsus som levde på begynnelsen av 1500-tallet, er av de mest kjente tilhengerene av signaturlæren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.