fredag 16. juli 2010

Blomsterfarve og bestøvning

Dette innlegget er skrevet av Stud.scient. Dennis Hansen Århus Universitet og oversatt til norsk.

Jeg fant artiklen på
http://www.vos.dk/Blomsterogfarver.htm
og syntes den virket veldig interessant.
Jeg skal lete og se om jeg finner tilsvarende stoff om form også.

En rød rose, en bølgende gule voldtekt felt eller en duftende sjasmin. Når vi ser blomster, skjer det først og fremst gjennom farge, form og lukt. Plantene bruker andre enn tid og ressurser på den vakre, duftende og fargerike blomster for vår skyld. For anlegget har blomster på stedet der arten fortsatt være sikret.

For å gjøre frø, er frukten planten i blomst befruktet. Pollen må overføres fra den mannlige blomst delene, støv drager, til den kvinnelige blomsten deler, pistils og frukt anlegg.

Mange planter er avhengige av vinden nok til å holde sine pollen til den rette mottakeren - tenk bare på våren og sommeren pollen teller! Andre planter har valgt å benytte seg av ulike dyr å overføre pollen. Det er disse plantene som vi vanligvis forbinder med ordet blomst planter. Planter som blomstrer primære formål er å tiltrekke seg dyr, slik kan overføre pollen til andre blomster av samme art. Dyrene ikke besøket plan stater for deres vakre utseende. Det er alltid en forventning om en belønning bak besøket. Den mest kjente belønning er nektar, men mange dyr også høster pollen, oljer, harpikser eller dufter til vidt forskjellige formål. Farger er veldig viktig når det gjelder å annonsere på høyre klientellet av potensielle pollinatorer. Her er det slik at det begynner å bli spennende, over synet.

Når vi mennesker snakker om farger, er det egentlig bare på bølgelengder fra en svært liten del av hele elektromagnetiske spekteret. Mennesker kan oppfatte lys med bølgelengder fra ca. 400 nanometer (nm) (lilla) til 700 nm (rød). Dette kalles det synlige spekteret. Lys under 400 nm kalles ultrafiolett, og lys over 700 nm kalles infrarød. Våre øyne har tre typer sensorer i tapcellerne, som hver er mest følsom for lys med bølgelengder henholdsvis. 580 nm (rød), 540 nm (grønt) og 450 nm (blå) - fargene som vi kaller primærfargene. Lys med en bølgelengde i det synlige spekteret vil aktivere en eller flere av disse sensorene. Vår oppfatning av hvilken farge blomstene er så fastsettes av sensorene er berørt og av hvor mye de påvirkes i forhold til hverandre.

På våre breddegrader, er det spesielt insekter, som er godt kjent som blomsterbestøvere. Hvis vi videre sørover, ned til den tropiske regnskogen eller til Australia og Sør-Afrika er også mange arter viktige pollinatorer. Disse to gruppene har vidt forskjellige synspunkter vurdert.

De fleste insekter har fargesyn basert på tre forskjellige tapceller øyne, som vår, men med et annet utfall. De fleste insekter kan ikke se rødt veldig godt, til gjengjeld, kan de se ultrafiolett farger som vi ikke kan oppfatte. Deres visuelle sans er så "forskjøvet" litt i forhold til våre. Husk imidlertid at "fargen" er definert av summen av varierende påvirkning av alle de forskjellige tapceller slik at insekter ikke ser akkurat de samme fargene som oss "pluss ultrafiolett '. De vil forstå at en del av spekteret, som vi også kan se i svært forskjellige nyanser enn oss.

For fuglene ser bildet litt annerledes, bokstavelig talt. Fugler 'fargesyn er forskjellig fra våre to hovedpunkter: Fugler kan se ultrafiolett lys, og i stedet for vår og de fleste insekter, tre, har de fire forskjellige typer tapceller i deres øyne. Man kan derfor ikke si at de har et større spektrum av synlig lys enn oss, men at de selv behandlet den i en "fire-dimensjonale 'visuelle inntrykk, rene farger regelmessig. Dette betyr at de ser verden i noen helt forskjellige farger og nyanser enn vi er i stand til å forestille seg.

Studier har også vist at det finnes et lignende system i noen fisk og krypdyr, og du har selv oppdaget fem forskjellige tapceller med et japansk sommer fuglearter - så det er faktisk folk som har dårlig fargesyn, i team for mange dyr! Fargen er derfor ikke en definert attributt for en blomst, det kommer an på synet og hjernen av dyrene til å oppfatte og tolke lyset som reflekterer på blomsten.

Blomsten må derfor skille seg ut fra "helt grønn", som betyr resten av flyet-ti, for å annonsere den best mulig for seg selv. Flower Fargene er ofte sterke kontrastfarger som er ganske forskjellig fra det grønne lyset, selv fra langt borte. Blomstene er ofte samlet i en stor inflorescence, for å maksimere "effekten av annonseringen. Think
f.eks. på de små blomstene, som hver er engstelig, men ved å sitte sammen i store skjermer, noe som øker sikten betydelig. En ekstrem spesialisering består av kurver blomster som har mange små blomster gruppert sammen i en sirkulær disk, omgitt av ofte sterilt perifere blomster som er sterkt farget (f.eks Diaisies, krysanthemum eller asters). Mange av disse perifere blomstene har gitt opp sine mulighet til å sette frø i retur for å lokke pollinatorer til sine søsken i midten av inflorescence. Sunflower er et annet godt eksempel på en blomst kurver. Det er ikke en blomst, som mange tror, men hundrevis! Hver "boks" inne i midten av "blomsten" er en blomst (prøv selv å se med lupe!), Og hver av de gule "kronbladene" er en blomst som bare ser ut som en kronblad fra en vanlig blomst. Blomstene konkurrerer for å bli lurt pollinatorer til dem.

La oss si at en honeybee fra avstand, har besluttet å gå en blomst med en bestemt farge. Den styrer nå mot blomsten for å få nektar. Dette gjelder for blomsten å få insektet å gli forbi både pollenbærere og pistils, slik at blomsten henholdsvis å selge og få pollen. Mange blomster bruker nektaren som en primær lokke. Følgelig mange blomster kalt 'nektar guider "- et system av punkter eller slag som lys på en rullebane, sier insekt, hvor det må gå.

Systemet med nektar guider er et godt eksempel på hvordan forskjeller i fargesyn hos mennesker og insekter oversetter. I noen blomster, vi mennesker gjerne ser system av linjer eller punkter. Vår native orkideer, orkideer, alle har flekker på den nedre delen av blomsten. Stemorsblomst er også et godt eksempel, med tydelige mørke linjer som peker mot midten av blomsten (fig. 1).


CalRGB 8 
bits


Fig. 1 En blomst i Plain. Stemorsblomst, Viola tricolor. Legg merke til distinkte stripen-formet nektar guider på nedre tre kronbladene.

I andre blomster, må man sørge for insekter, med en visuell apparat som kan oppfatte ultrafiolett lys, før du får stilt disse hjelpemidlene er tilgjengelige. Et godt eksempel er den blomsten kurvene Suzanne blått øye at våre øyne er gule med en brunaktig senter. For et insekt ser blomsten imidlertid ganske annerledes. Halvveis gjennom endring av gule kronefarge til svart, mens midten av kurven lyser opp - en perfekt dart-skive insekter! (Fig. 2a og 2b).CalRGB 8 bits


Blomst av Suzanne med blått øye, Solhatter bicolor
Fig. 2A Sånn ser blomsten ut for mennesker.CalRGB 8 
bits


Fig. 2b er hvordan insekter ser den!

En måte å utnytte fugler og insekter forskjellige visjoner tror på, finner vi i mange fugle-bestøves blomstene. En fugl-bestøves blomsten er svært forskjellig fra de fleste insekt-bestøves blomstene.
Først og fremst, produserte mye større mengder nektar å tiltrekke fugler. Fugler er mye større enn insekter, og derfor trenger mye mer energi. Hvis det skal være verdt for de fuglene som besøker blomstene, så det må helt andre dumplings på suppe. Derfor bird-bestøves blomstene ofte enten relativt store eller mange sitter sammen i store inflorescences, så totalt presenterer mye nektar. Samtidig strekker sine stiler og pollenbærere er ofte langt ute for å komme i kontakt med fuglen slik at den kan pollinate den neste blomsten som besøkes.

Disse faktorene, til likevel, blomstene sårbare nektarrøvende insekter. Insekter kan lett nå nektaren uten pollinate blomsten, fordi pollenbærere og pistils selvfølgelig sitter i "fuglens høyde". Dette ville miste blomsten ressursene uten å bli noe igjen. Mange bird-bestøves blomstene er stiv, med en delvis lukket blomst som bare fuglens nebb kan komme i. Man finner ofte at blomstene har mange sterke, brush-formede pollenbærere, noe som virker som en ugjennomtrengelig jungel av insekter, mens den fungerer like sterk visuell reklame for fuglene (Fig. 3).

Den kuleste triks for å unngå nektarrøvende insekter, er det knyttet til synet. Mange bird-bestøves blomstene er røde eller har rød farge tegninger, for eksempel. mange arter av Hibiscus og Fuchsia. I lang tid ble det ansett at det som et signal farge for fugler - slik at de kan enkelt og raskt orientere seg i regnskogen for å finne "sin" blomster.

Nå er det antas imidlertid at det har mer å gjøre med forskjellene mellom fugl og insekter visuelle sans. Husk at de fleste insekter er ikke så godt å se rødt. For mange insekter vil en rød blomst derfor være nesten usynlig mot løv, og derfor mindre attraktive. Samtidig, mange fugle-bestøves blomstene har ingen lukt eller bare lukter ganske svak. Det er nok et forsvar mot insekter, som i stor grad også benytte lukt i sin søken etter nektar.

Fuglene på den annen side ingen lukt, men avkastningen er et utmerket syn, selv i den røde spekteret. For dem, til en rød blomst være så synlig som en gul, derav den røde fargen som passer til selektivt å annonsere motsatte fugler, mens blomsten dermed ekskluderer mange av denne ubrukelige insekter.

Naturens verden er fantastisk, og lagrer fortsatt mange hemmeligheter. Blomster er en av de tingene vi alle har et forhold til. De er en del av naturen som vi er vant til å se på med milde øyne, enten vi kjøper roser til våre kjære, eller veve kranser av løvetann med barna. Kanskje vil du neste gang du ser på en blomst, gjør det med helt nye øyne, selv om du fremdeles har den samme visuelle sans!

Fig. 3 Mauritianske Fody, Foudia rubra fanget av kameraet ved frokostbordet. I den mørke regnskogen på øya Mauritius i det Indiske hav tjene lyse, buskete pollenbærere med treet Syzygium mauritania både som blikkfang av fugler, og som et filter mot uønsket insekter. 

Korrektion til artiklen i VÆRN OM SYNET nr. 1/2001: "Blomster og farver - set fra bestøvernes synsvinkel".


En læser har gjort opmærksom på, at blomsten kaldet “Susanne med det sorte øje” ikke er en Rudbeckia bicolor, men en Thunbergia alata. Artikelforfatteren Dennis Hansen svarer: Eksemplet på forskellene i “almindeligt” syn og UV-syn - Rudbeckia'en - er taget direkte fra en bog, som en tysk professor skrev om emnet i 1986, og som sådan derfor taget for gode varer fra min side.
Angående det “danske” navn på blomsten, er der lidt forvirring. Det er ganske rigtigt, som du påpeger, at blomsten Thunbergia alata, kaldet “Susanne med det sorte øje”, er en helt anden blomst fra familien Acanthaceae (Akantusfamilien). Samtidig er det dog også det “almindelige” navn på engelsk for en gruppe kurveblomster (Asteraceae) fra slægten Rudbeckia.
Problemet er bare, at denne slægt ikke er så kendt i Danmark. I mange engelsktalende lande kaldes begge disse blomster derfor for “Susan's black eye” - f.eks. er Rudbeckia'en staten Marylands nationalblomst.
En anden Rudbeckia kaldes på dansk for solhat, hvilket måske ville have været bedre at bruge - men dette navn blev jeg faktisk først gjort opmærksom på for 2 uger siden af en ven på Botanisk afdeling.
Der er sikkert mange andre eksempler på, hvorledes “almindelige” navne er blevet både forvekslet og brugt om forskellige planter gennem tiden.
Det er derfor, at botanikere udelukkende bruger de latinske navne, når de kommunikerer - for at undgå den slags forvekslinger.Les mer: 
http://illvit.no/spor-oss/hvorfor-har-blomstene-sa-mange-forskjellige-farger
http://www.bio.uio.no/plfys/haa/anatomi/blomst.htm

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.