søndag 11. juli 2010

Spiselige blomster





Enkelte blomster er ikke bare vakre å se på, men har også god smak.

De kan være pynt til å spise på kaka, på smørbrødet, i salaten, iskremen eller i isbiten!






1. Nellik, Dianthus. Kakepynt og isbiter eller kandisert.





2. Daglilje, Hemerocallis. Varm og kald i salat.





3. Markjordbær og hagejordbær, Fragaria. Kakepynt, eller som pynt i jordbærsalaten.






4. Roser, Rosea. Rosevann, kandisert, rosegele, som pynt på kaker.






5. Lavendel, Lavandula angustifolia. Kan brukes tørket som krydder eller bakes inn i kaker og stuinger.






6. Hvitkløver Trifolium repens og Rødkløver Trifolium pratense, nappe av og sutte på kronbladene. Eller drysse de over en salat. Her kanelbasilikum.






7. Blomster fra diverse urter, brukes til salat.






8. Kattost, Malva.






9. Ringblomst, Calendula officinalis. Drysse kronbladene over salaten, bakes inn i kake, trekkes til en te eller tørke for å pynte kake med utenfor sesongen. Den kan også brukes som krydder og fargesetter.






10. Syrin, Syringa vulgaris. Syrinsaft, isbiter og i olje som salatdressing, til pynt på kaker.






11. Stemor og fiol, Viola. Kandisere, fryse inn i iskuber, pynte kaker.

 




12. Blomkarse, Tropaeolum majus. Kald eller varm i salat, har en pepperaktig smak.






13. Geitrams, Chamerion angustifolium. Blomstene kan brukes til te, skal ha urindrivende og astringerende virkning.





14. Hestemynte, Monarda didyma. Varme og kalde grønnsaksretter, fiskeretter eller som krydder og smak til oljer.






15. Agurkurt, Orago officinalis. God egnet for isbiter og kake og salatpynt. Agurturt lindrer hjertesorg og gjør folk glade til sinns, i følge gamle urtebøker, så da er det bare å servere og forsyne seg!






16. Svarthyll, Sambucus nigra. Svarthyllsaft er absolutt nydelig, kjøp det dyrt eller lag det selv.






17. Kornblomst, Centaurea cyanus. Har visse medisinske virkninger men kan også brukes som pynt.






18. Squash og gresskarblomster, Cucurbita. Pynt i salatbollen, lag fylte sqasblomster.






19. Stokkrose, Althaea. Kakepynt.






20. Løvetann, Taraxacum officinale. Kan trekkes til te eller brukes i salat.






21. Marikåpas blader er fine til stuinger og suppe, kan også spises i salater, men innholdet av garvestoffer gjør at de smaker noe beskt.






22. Kronkrage  og Kronokseøye fra krysanthemumfamilien har spiselige blomster som pynter opp i salater.






23. Tagetes






24. Sikori

24. Dahlia (georginer),

25. Gladiolus

26. Tusenfryd




27. Nattlys


http://www.plantearven.no/tilgjengelige-planter/stauder/dagliljefamilien/gul-daglilje
http://www.solfang.no/tips/vis/506/






 

og hestehov...


Om å kanisere:
http://blaveispiken.blogspot.com/2010/05/spiselige-blomster-og-hvordan-kandisere.html

På engelsk finnes et stort antall blomster fra ulike kategorier:
http://whatscookingamerica.net/EdibleFlowers/EdibleFlowersMain.htm
http://www.bobvila.com/HowTo_Library/You_Can_Eat_the_Flowers-Flowers-A2116.html
http://www.uvm.edu/pss/ppp/articles/ediblefl.htm
http://hubpages.com/hub/Edible-Flowers-Part-1
http://hubpages.com/hub/Edible-Flowers-Part-2
http://hubpages.com/hub/Edible-Flowers-Part-3

De store nellikene har litt kjøttaktig smak og konsistens når de blir kokt eller stekt, og kan brukes som «kjøtt» i gryteretter.
Kornblader fra hengenellik og havenellik pynter salaten flott og smaker deilig.
  • 1 liten løk
  • 1 stilk stangselleri
  • 1 gulrot
  • 2 ss smør
  • 2 ss olje
  • 3 store nellikblomster, helst hvite
  • 300 g kyllingkjøtt (kjøttdeig kan også  brukes)
  • 1-2 dl tørr hvitvin
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 dl kraft eller buljong
  • 400 g spagetti
Hakk løken fint sammen med stangselleri og gulrot. La det surre i olje og smør.
Tilsett kronbladene fra en stor hvit nellik og kyllingkjøttet, skåret i små terninger, ev. vanlig kjøttdeig. La alt småsurre til det begynner å få litt farge.
Ha i hvitvinen og la den fordampe over svak varme.
Deretter tilsetter du tomatpuréen og en øse med varm kraft eller buljong. Smak til med salt og pepper og kok blandingen i en time over svak varme.
Like før du tar gryta av varmen, rører du inn kronbladene fra nok en nellik.
Kok spagettien, la renne av og hell den over på serveringsfat, fordel sausen over og strø til slutt over kronbladene fra en tredje nellik.
Server!
(Matsprell i naturens verden, NRK Aktivum 2006) http://www.nrk.no/magasin/natur/1.2933345

Mer om spiselige blomster


Geitrams
Mjødurt





4 kommentarer:

  1. Oj, den var jammen flott, den Sikori blomman. Nu väntar jag spänt på att mina fula ankungar, maskrosbladen, blir till svanar, härliga blåa blommor..
    Annars står flädersaften och drar sig i kylen, lavendelkakaorna äts, snart ingen kvar och häromdagen så hamnade ruccolans blommor i salladen. Spiselige blomster - tack for fina tips :)

    SvarSlett
  2. This is excellent! Thank you so much for posting this list... I love the idea of eating flowers. I wish I had a garden, it will be my husband's birthday in two days and I know he would love a cake decorated with real flowers... some other year I guess.

    Oh, and pansies are edible too I've heard (I guess they are rather like violets). Sometimes we used to put them in salads. My mother phoned me the other day and told me she had planted a patch of pansies outside but then our cat ate every last flower out there... so I guess my mom won't be eating any this year!

    SvarSlett
  3. Great series. The first one is my fav - stunning mix of colours.

    SvarSlett
  4. Glemde å svara dig förresten, tiden flyr nu med hagestell og kjøkken.. räknar med att det är det samma hos dig..ja tack, vill gärna ha frön av syran :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!