søndag 25. juli 2010
Primstaven, JAKOB VÅTHATT
Primstavsymbol: Hatt, toarma kors, sverd eller stav.
Om symbolet på primstaven fra Halden er det skrevet at apostelen Jacob, sønn sv Zebedeus, ble minnet denne dagen. Hans symbol var en hatt med et puslingskjell på. Etter hvert utviklet tegnet set til en hatt som det dryppet av. Antakelig er det opphavet til navnet, og at man ventet regn på denne dagen.
Jakobsmesse (jakob våthatt, jakobsok) Denne dagen var til minne om apostelen Jakob.
Merkedag for været:
Regn på denne dagen ga en våt høst..
Gamle skikker og overtro:
Dagen i dag
5. juli ble kalt Jakob våthatt, Jakobsmesse, Jakob-sok eller Jakob skoddefole (latin Jacobi apostoli). Det var minnedagen for apostelen Jakob, Spanias nasjonalhelgen. Her hjemme var man mest opptatt av været. Regn denne dagen skulle gi en våt høst.
Jakob den eldre var den eldste av Jesu disipler. Han skilles fra apostelen Jakob den yngre, som var den yngste. Jakob den eldre hadde en fiskebåt sammen med apostelen Johannes. Disse to samt Peter ble betraktet som de tre disiplene som stod Jesus nærmest.
Neppe i Spania
Etter pinse forkynte Jakob evangeliet, sannsynligvis i Palestina. En spansk tradisjon (som ingen utenfor Spania tror på) går ut på at Jakob reiste til Spania og forkynte evangeliet der.
Martyrdøden
Jakob var den første av apostlene som led martyrdøden. Han ble halshogd med sverd på kong Herodes Agrippa 1s ordre for å tekkes de jødiske motstanderne av kristendommen. Det skjedde omkring påske i år 44.
Santiago de Compostela
Det er også uklart hvordan levningene etter Jakob kan ha havnet i Spania. Hans spanske navn er Sant' Iago, og byen Santiago de Compostela er oppkalt etter ham. Der skal også hans relikvier være oppbevart i katedralen, men det er nok mindre sannsynlig.
Valfart
Uansett hvor sant eller usant forbindelsen mellom Jakob og Spania er, utviklet Santiago de Compostela seg i middelalderen til det viktigste valfartsstedet ved siden av Roma og Jerusalem.
Motstand mot muslimer
Noe av grunnen til valfarten kan også være at Jakob ble oppfattet som kristenhetens beskytter mot muslimene (maurerne), som ble nedkjempet i Spania i 1492.
Ulike dager
Opprinnelig ble Jakob feiret sammen med sin bror Johannes 27. eller 28. desember, og dette var dagen for hans fest i Frankrike til 600-tallet. Senere ble han feiret 1. mai og 25. juli (transla-sjonsdagen), som fortsatt er hans minnedag.
Flere dager
I den koptiske kirken feires han ved påsketider, da han ble martyrdrept (12. april), i den greske kirken 15. november og i den armenske kirken fortsatt 28. desember.
Primstaven
Det var nok opprinnelig en pilegrimshatt som Jakob ofte er avbildet med i kirkekunsten, men ble etter hvert tolket som en regnhatt. Regn denne dagen skulle gi en våt høst. Tegnet står ikke på alle primstaver.
Symbolet er på primstaven fra Halden.
Etiketter:
Illustrajoner,
Lokal kulturhistorie,
Primstaven
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.