onsdag 14. juli 2010

En trapp til begjær

.I dag starta Herren i huset med legging av trinna. Vi har vært ute og kjøpt en stein, plukka stein fra et gammel steinbrudd og henta fram stein fra under bakken i haven. Her er det mye stein, og noen er veldig svære - både spett, spade og mye rå muskelkraft måtte til for å få denne på plass!


Den er mye større fra den andre sida! Denne trappa blir noe å sprade nedover i....
iført gummistøvler og gartnerforkle!!!!
Se den likner:


Klikk: se før!

Inspirasjon:


Min villhave, av Elin Conradi
Drømmehagen, slik blir den vireklighet,
Gyldendal faktabøker, flere forfattereOg så har den første linblomsten vist seg! Bare helt bedårende...


Innkjøp av planter og frø ( jeg tar sjansen på at sommeren blir l a n g og sensommeren varm):Flere slag timian (kryp og sitrontimian Archers Gold), brunnera macr. variegat, bergsandarve (arenaria montana), noen sukkuenter (lewisia), Cymbalaria muralis og to røde klematis Montana fragant spring og Rouge cardinal, som skal få slynge seg oppover langs kanten av trappa - og en hvit, (egentlig to, Madame le Coultr og Miss Bateman, men en er plantet ved kjøkkenterrassen og en i Oasen ved magnoliatreet ved siden av trappa, og Herren vet ikke hvilken han plantet hvor!)
Tirsdag 3. august ble prydgresset Miscanthus sin "Flamenco" planta langst kanten mot Oasen.
15. juli
Litt glissent ennå, men det vokser forhåpentligvis snart til. Herren i huset ville så gress for at trinnene skulle stabilisere seg ved hjelp av røttene, men jeg sa - "Helst ikke! MEN hvis det er påkrevd med røtter, så...."
Du har valget: "Kløver eller gress!" Jeg dro straks og kjøpte to store poser med kløver, røde og hvite. Frøene ble sådd ved hjelp av et krydderglass som spreder, utover kantene og mellom steinene, der jeg nettopp hadde planta timian og andre stauder - og sådd portulakk.
Siden han hadde stått på som en god, gammel gartner, kjøpte jeg fire sukkulenter til han (han har sansen for de tjukkblada plantene) som han kunne plante hvor som helst. Lewisia kan skimtes høyt oppe til høyre med lakserøde blomster.

Nede til høyre - ikke med på bildet - har jeg sådd en tue med sitrongress. Til venstre står fire planter som vil blomstre nydelig sammen i rødlilla sjateringer, klematisene, sirfrøstjerne Thalictrum delavay og denne som jeg da ikke kjenner navnet på:


Purpurvindel er også sådd sammen med Klokkeranke langs sidene- begge i samme farve.
Nå er det bare å vente på litt tørke sånn at steinene kan børstes for svart jord. Det skal bli solskinn og varmt i morra. Været er jammen ustabilt om dagen.

Og Frøyas fontene eller bare stjernebed foreløpig, er kommet et steg videre i utviklinga. Markjordbær er stukket inn i alle åpninger og mellomrom. Fra en skyggefull plass kom de til en solrik, og det vil nok sette fart på bærproduksjonen.


Bedre jordbær enn markjordbær finnes ikke!
Klikk på bildet og se hele stjerneformen.

Siste tilskudd 18. september:


HouttuyniaMange av blomstene som ble planta i fjor, har ennå ikke vist seg. Derfor satses det mer på timian av ulike slag.
Planta juni/juli 2011:

Gråtimian praecox, praecox 'Pseudolangionsus' og praecox 'Pink Chintz' pluss en jeg ikke fikk med navnelappen på!
Dessuten falt jeg for Chaenorhinum or. 'Blue Dream'.
Jeg vil hiolde farveskalen mot blått, lilla og fiolett.

Ser at noen prydgressstrå har kjempa seg gjennom dekke av det jeg der og nå vil kalle ugress!


6 kommentarer:

 1. nydelig med slike grove store stener som danner trinn i terrenget. Blir sikkert gørrlekkert når det er plantet til :)

  SvarSlett
 2. Trappa blir kjempefin, så stilig.
  Linblomst har jeg aldri hørt om før, den er jo helt nydelig.
  Kornblomsten og forglem meg ei var og helt nydelige. Kornblomst har jeg helt glemt av, så den skal såes neste år (tenk å glemme en så vakker blomst).
  Du har så mange vakre blomster.
  Ønsker deg en fortsatt fin onsdag.
  Klem fra Mio

  SvarSlett
 3. Trappa blir kjempeflott, og veldig lik den japanske trappa på bildet. Det blir nok superfint når alt er ferdig og plantet til :)

  SvarSlett
 4. Sån går det, her är ju trappan, borde kanske sett inom här först timian kan du ha i den lilla sprickan mellan varje trinn, ormbunkarna är ju allra redan på sidan..
  Den ser helfin ut, smyger sig liksom bort i teränget. Ett vällyckat, svettig ( och ryggont?) jobb, stackars man, han har säkert burti tung, men det fina med trapp är att man kan sätta sig på ett trinn och puste/ slappa av med kaffe :)

  SvarSlett
 5. Heisann Mia!

  Herren svarer: Du har helt rett, sliten med muskelverk, men heldigvis ikke ryggvondt!
  Vi var ikke klokere enn at trinnene ikke ligger oppå hverandre.... det fine er jo: hvis dette ikke fungerer, er det bare å flytte steinene og legge dem litt oppå hverandre. Drar og handler noen planter nå. Takk for tipsene. Etterbilder kommer...

  SvarSlett
 6. Noen planter! vilka fynd du gjort, den violfröstjärnan är underbar och gräset, ophiopogon, är det plantasjen du har varit på? Den väcker habegäret, men som sagt, nu är det fullt, men kanske om.. Fint han stackars slaven din fick några plantor också, jag delar nog hans svaghet för sukkelenter, dom kan man studera i evigheter.. Fin bok du ser ut att hittat forresten, den är utsolgt på Capris.. sjekket nettopp..men den är svensk så kanske pappa kan hitta den åt mig :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.