fredag 2. juli 2010

Messinglav på vulkanøya Søndre Søster

Gulsottlav Xanthoria parietina I dag kom vi oss for første gang dette året på skikkelig båttur. Det har vært mange skjær i sjøen med tanke på båtlivet til nå.
Motoren måtte repareres etter prøveturen i juni, og det kalde været med sur vind har gjort det å være på vannet til en sur opplevelse. Dugnad på Lia forsinket også båtlivet en uke, men nå er alle våte sorger glemt. I dag kom varmen med vindstille. 0 m/sek. kunne vi lese i dagens avis! Og vi har mange solrike dager på fjorden foran oss.
Dagens fangst ble sju fine makreller. De siste ble fisket litt sør for Søndre Søster. Bildet viser hvor flott gulsottlaveteppet farver det brunrøde lavafjellet.
Messinglav, eller vanlig messinglav (Xanthoria parietina) er en lavart i slekten messinglaver (Xanthoria). Tidligere ble den kalt gulsottlav. Thallus (plantelegemet) er mer eller mindre rosettdannende med ofte kraftig guloransje overflate. Lober (utløpere på thallus) fra 2 til 5 mm brede. Apothecier (fruktlegemer) på oversiden ofte tallrike inn mot midten av thallus. Vanlig i lavere strøk i Norge, sparsom i fjellet og i Troms/Finnmark. 
Navnet er et utmerket eksempel på folkemedisinens bruk av legemidler etter prinsippet ”likt kurerer likt” (similia similibus curanter). Den gule fargen tilsa at den var et godt middel mot gulsott.
Kilde: Wikipedia 
 

1 kommentar:

  1. How very interesting. Thank you for this small escape during the night. May you always have two hands full of water beneath your keel and a great start into the weekend as well.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.