onsdag 28. juli 2010

Pepperrot, ABC-tema, P

Fra Den herlige Urteboken fra 1628






Cap. 22 Om Pepperrot, Armoracia rusticana


Pepperrot er varm og tørr. Til å destillere vann av skal det skje i høstmånedene av røttene smått hakket.




Hun har disse 6 dyder:


  Spiser man henne på fastende hjerte git hun varme, driver vekk væske, smelter og utdriver materie med sine krefter.


  Gir man Pepperrotvann å drikke til dem som har gulsot, og det drikkes 8 lodd hver gang i 5 dager, hjelper det.


Skjær henne i små stykker, bland med Salt og la det få ligge slik at det gir væske av seg. Sil det derefter gjennom et klede og drypp det i øret tre dager og tre netter. Det tar bort døvhet.


Man koker pepperrot, spiser den og drikker kraften. Det hjelper for dem som har sten i blæren og for dem som har ondt for å late sitt vann.


Blir Pepperrot kokt i Øl og drukket, tar det bort den grove fuktighet som er i brystet, gammel hoste og sting.


  Støter man Pepperrot med Eddik og legger på en som har pestbyller, tar det bort heten og det onde.






Pepperrot er til høyre i bildet




Flere innlegg i ABC på P finnes hos Petunia









7 kommentarer:

  1. Inte att förglömma så är hon sabla god också, jag äter pepparrot i massevis, ha den i den vita såsen till kokt fisk, jättegott, eller i råkostsalladen, där är den nästan daglig nu på sommaren, roten och lite senap, heldigg :)

    SvarSlett
  2. Hm... dövhet och gulsot? Ibland är det ingen hejd på vilka krafter gamla örtaböcker tillskriver olika medicinalväxter. Nutida analyser visar dock att pepparrot är en fenomenal växt, innehåller antibiotiska ämnen, är antiseptisk och hostlindrande bl.a. Dessutom är den bra för ämnesomsättningen - ät mer pepparrot!
    Ha det gott!

    SvarSlett
  3. Ojdå. Pepparrot är säkert välgörande, men jag har aldrig lärt mig tycka om pepparrot. Det är väl något trauma från barndomen...
    http://fotoentusiastenfotoblogg.blogg.se/category/abc-i-ord-och-bild.html

    SvarSlett
  4. Jeg synes nu, at peberrod skal rives fint og blandes med flødeskum. Så bliver det et perfekt tilbehør til f.eks. roast beef.

    SvarSlett
  5. Nok en uken så herlig hav du tryller frem fra den gamle bok.
    Pepperrot er ikke det vi i Norge anvender mest, men jeg må si jeg fra år til annet plutselig får dilla: Bare må ha pepperrot.
    Er nok mer vanlig i Danmark.

    Herlig bidrag til ABC-P

    Min langtur er her:
    http://toraamusic.blogspot.com/2010/07/abc3-p-uerto-montt-chile-les-nar-du-har.html

    SvarSlett
  6. Pepparrot är gott i såsen till fisk, mums...
    Intressant inlägg som vanligt.
    Trevlig helg!

    SvarSlett
  7. Fint om pepperrot ... jeg glemmer ofte hvor god den er. Burde helt klart blitt brukt mer på mitt kjøkken!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.