torsdag 4. mars 2010

Små hvite steiner


 

Helt spesielle steiner ble tillagt ekstra kraft, særlig hvit kvarts, kvartsitt og bergkrystall. Slike steiner ble brukt som amuletter, som beskyttelsesmiddel mot trolldom, vonde makter, sykdom og ulykker. Og de  kunne ha vernende og helbredende kraft.
Små hvite runde eller eggformede steiner ble ofte lagt ned sammen med den døde både i manns- og kvinnegraver.

I noen graver i Østfold ble restene av den døde lagt på et dekke av never, og det ble strødd et fint lag med glimmer eller lagt fine hvite steiner av kvarts over gravleiet.
Fruktbarhet er symbolisert ved ”hellige hvite steiner” muligens en måte å markere ønske om opprettholdelsen av det lokale samfunnet og av slekten.
Gudrunkvadet  :
Jeg vil alle eder sverge ved hellige stenen,
Den skire hvite

Nordmenn og kelterne trodde at hver stein hadde en ånd i seg som måtte æres om den skulle være til noen hjelp.
http://www.nordfjordhistorie.no/funn_ejern_stryn.php
Heilage kvite steinar i Stryn
I 1879 vart det funne ein heilag kvit stein av marmor i ein gravhaug i Loen. Steinen stod rett ved sidan av eit mura gravkammer med ei stor helle over. Den andre steinen var av lys kvarts, og vart funnen i 1886 ved rydning av ei røys på Fosnes i Stryn. Steinen var gøymt under ei helle omtrent midt i røysa.
Kjelder: Jacob Aaland, Nordfjord frå gamle dagar til no. Dei einskilde bygder. Innvik-Stryn, Sandane 1973.

Nøste på bildet over er blitt blind. Vi oppdaget det i går. Ho gråt og gråt gjennom hele forrigårs natt da vi kom hjem fra ferie. Det var tydelig noe som var galt. Nå er katten helt forandra, bruker følehårene til å sanse med og ligger for det meste på samme plassen dagen gjennom. Det er sannsynligvis ingen botemidler for dårlig syn på en katt som snart fyller 17 år.
Optimismen råder!
Etter et besøk hos dyrlegen er håpet om at Nøste kan få synet tilbake, tilstede. Høy alder og kanskje en lengting etter oss, har skapt høyt blodtrykk som igjen er årsak til forskyving av hornhinnene/linsene.
Med medisinering er sjansene for å de snur seg tilbake på plass, realativ stor. Vi krysser fingre og poter!

5 kommentarer:

 1. Stakkars nøste, får hoppas det hjälper. Vita stenar, när jag var liten gick det en svensk barnserie med just det namnet, den vita stenen. Den hade en helt speciell betydning för Hampus och, ja vad hette hon nu då, Josefin? Oansett, för dom här två barnen hade stenen helt klart en magi.

  SvarSlett
 2. stakkars lille pusen.
  Håper det går seg til med medisiner og kos og ro.

  SvarSlett
 3. Spennande med alt du opplever, alt du har kunnskap om, og om galmepus får synet igjen! Kryssar fingrane med dykk!
  Kvite fruktbarheitssteinar verkar kjendt, i kommunen vår skal det vere fleire kvite fallosar på ei øy som har to namn: Litle Hatløya eller Borgarøya. Eg har vore i land på den øya mange gongar, men har enno ikkje sett noko til desse steinane. Du finn kanskje litteratur om dei også, du.

  SvarSlett
 4. Hvite glatte steiner er fascinerende, og gode å holde i. Vi har mange vi har plukket med oss fra div. feriereiser. (Jeg husker også serien Den vita stenen som Mia nevner, fra barne tv da jeg var liten).

  Stakkars lille Nøste, håper medisinene hjelper!

  SvarSlett
 5. Hej.
  Spændende at læse om de hvide sten, og deres betydning, men trist at læse om nøstes manglende syn.
  Krydser fingre for at medisinen hjælper.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.