søndag 21. mars 2010

Skapelsen i egyptisk mytologi
Det egyptiske solsymbolet. Det er lenke til en litt mer direkte beskrivelse av hvordan Ra skapte himmel og jord enn dem som gjengis under!

Før skapelsen eksisterte et kaos som bar i seg kimen til orden. Dette store intet, Niau-Ni-Aut, spalta seg i to kjønn, og det uendelige rommet framsto, kalt Hau og hau-het som så danna et fullstendig mørke, kalt Kau-ket. Av dette igjen ble uroseanet skapt, et universum som ble kalt Nut og Nau-met.
Den gudommlige ånden, eller vinden, satte det umåtelige urhavet, Nun, i bevegelse, og førte til at det ble danna en ansamling av materie, og jorda, Geb, steg opp. Herfra  kom også det kosmiske egget. Fra det sprang lyset fram, samtidig med at en gås, med sine kvekk brøt stillheten som hadde rådd før skapelsen. Det er fra denne myten påskeegget stammer da sola med sine stråler vekket det hvilende livet.
Kilde: Oldtidens Egypt av Sigurd Aschehoug

I den opprinnelige myten om Ogdoaden oppsto Melkeveien fra vannene som en haug med jord som ble guddommeliggjort som Hathor. Ra som identifiseres med sola, var inne i et egg som ble lagt på denne haugen av en himmelsk fugl. I den tidligste versjonen av denne myten er fuglen en gås (det er ikke forklart hvor gåsa kommer). Men etter framveksten av kulten til Thoth, ble egget sagt å ha vært en gave fra Thoth og lagt av en ibis, fuglen som han var tilknyttet.
Kilde: Wikipedia
 Ptah sønn av Nun og Nanuet


Flere skapelsesmyter er beskrevet på http://wapedia.mobi/no/Skapelsesmyte#3.
Også i mange andre land er skapelsen knyttet til egget. Det er beskrevet i både indisk og kinesisk mytologi. Det finske nasjonaldiktet Kalevala har også sterk eggsymbolikk.

Det store "Verdens egget" ble også visualisert under åpningen for OL på Lillehammer i 1994! Familien var på avslutninga, og det ble et fantastisk minne for livet.
2 kommentarer:

 1. De ægyptiske skabelsesberetninger er meget interessante og nogle af dem er jo udtryk for konflikter mellem folkegrupper og mellem principperne for kærlighed og modsætningen krig.

  Det er morsomt at der i Wikipedia står: "Det er ikke forklart hvor gåsa kommer". Det er jo en vigtig detaille.

  Jeg ved ikke om denne posting om ægypternes skabelsesberetning - og nu hvor det er jævndøgn - er stedet at tale om livskraft, men selv om vi alle sammen er bygget af atomer som er dannet i stjernerne ("stjernestøv") så er der jo mere end materien, når vi kobler tiden sammen med vores tingsliggjorte verden.

  Det var derfor det var så morsomt at skrive en 10-liniers betragtning om "Fortid" i mandags på mandagtema.blogspot.com :-)

  SvarSlett
 2. Fin blogg, er opptatt av det samme som deg, mest om hvor lik bibelen er egyptiske riter å fortellinger. har skrevet om det på min blogg her er linken om du har lyst til å lese.
  http://cheshirecat-annlaug.blogspot.com/2010/07/isis-og-jomfru-maria-er-gjenspeilinger_22.html

  Mvh Annlaug

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.