onsdag 10. mars 2010

Fes på UNESCO´s liste over kulturarvminner

*Immam og hanen kjempet om vår oppmerksomhet i Fes. De gol og ropte om hverandre. Hvem som tilslutt vant, er det ikke vanskelig å forstå!
Souken i Fes er nesten uforandret siden middelalderen. Her går livet sin gang som på 1300-tallet uten forstyrrelser av motoristerte kjøretøy eller verktøy.
All frakt av varer og folk blir sørget for av flittige esler, og til dreing og drilling blir det brukt muskelkraft. Balek, balek - unna vei, unna vei. Det var eslet som hadde den sjølsagte forkjørsretten!
Det gjaldt å være snar og hoppe inn i første og beste basar...

Det sies at mange av dem som bor i Medinaen, aldri har satt sine bein utafor bymuren. Dette er deres verden. Hva som er utenfor angår dem ikke. Jeg lurer på hvor lenge dagens ungdom er fornøyd med å leve dag ut og dag inn i denne labyrinten. Har de ikke trang til å kikke litt over horisonten?


Men hvorfor skal de det?
Her inne har de alt de trenger - til og med verdens eldste universitet der de kan mette sin nygjerrignet på kunnskap og lærdom. Koranskolen ble etablert på 1300-tallet.
Umulig å ha vært i Fes uten å ha besøkt en av byens kjente teppehandlere. Neida, vi trengte ikke kjøpe! Likevel - ut kom vi med to små teppper vi egentlig ikke hadde bruk for! Fremdeles ikke lært av tidligere dyrekjøpt erfaring. På taket lå tepper for å holde sola, vinden, regnet og kulda ute.

Kunnskapen om å hogget ut stukkatur i gips holder marokkanerne levende. Alt er håndarbeide!
Et annet tradisjonsrikt arbeide er å punsle ut mønster i messing. Her er det bare fantasien som setter grenser, og disse mennenes fantasi og evne til å skape nye mønstre er grenseløse!


Metallfat hadde vi hjemme fra før, fått for lenge siden som gave fra Marrakesh, så her lot vi oss ikke friste.... eller overtale!
Dette ble den store dagen for tradisjonelt håndverk. Å se hvordan hud ble garvet og farvet i store bad fylt av verdens mest vidunderlige farver ble rett og slett et uforglemmelig syn for øyet.

Det ble også handlet en etterlengtet puff i kamelskinn.


Rundturen ble avslutta med et besøk i keramikk- og fliseverkstedet, men det er et helt kapittel for seg for en haveentusiast med stor sans for fontener og rennende springvann!
*

2 kommentarer:

 1. Min trang til å se over "horisonten" ble tidlig vekket.
  Flotte bilder! Og da særlig fargebadene.
  Har lest om disse, og det er ikke akkurat ufarlig disse pigmentene som blandes ut der. På Statens Kunst og Håndtverksskole, ble det da jeg gikk ut derfra, forbudt å bruke løspigmenter uten avtrekk.
  Jeg sluttet å bruke de her hjemme også, da ungene ble født.
  Farger er herlig! Litt av en opplevelse må ha vært dette!
  Ha en flott dag:)

  SvarSlett
 2. Gorgeous! I loved the photos of the vats of dye... it makes me think of the Chinese film Ju Dou which takes place in a dye mill and is so beautiful (but not at all a happy film).

  Anyway, I love being in places where you can see people working away at their craft, it makes for such a special kind of atmosphere. It looks like you had an amazing trip!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.