Zurbaran, 1635, Det bundne lammet

 

Lammet er det eldste påskesymbolet og var opprinnelig en offergave. Det var derfor viktig å finne det beste lammet til ofring. Ofte tok de det første lammet som ble født om våren. Trolig feiret jødene vårfest med ofring av lam også før utvandringen fra Egypt.

Kilder:http://www.aktivioslo.no/paske/pasketradisjoner.php 

http://www.frukt.no/oppskrift.aspx?mnu1id=8037&mnu2id=8061&mnu3id=8132&artid=17795

Lammestek er vanlig påskemat over hele verden. Lammekjøtt kler mange typer krydder; persille, timian, gressløk, rosmarin, hvitløk, mynte og dill for å nevne noen.
http://www.aktivioslo.no/paske/paskelam.php






Frø fra karse eller valmuefrø symboliserer også nye begynnelser. Valmuefrø finner vi på blant annet rundstykker og brød i fletter eller kryss. Alle planter og særlig de grønne, assosieres ytterligere med fruktbarhet fordi grønt er fruktbarhetens farge. Hardkokte egg og eggerøre representerer også liv. Gule og oransje frukter i form av appelsin, sitron, grapefrukt og banan, muffins, lyse og lette kaker som ostekake og sitronkake, honningkaker, kjeks og oster, skinke og spekemat, marsipan, sjokolade, appelsinbrus, juice og sitrusfruktdrikker er øvrig påskemums som dominerer bordene i høytida. Påskeuken går også under navnet ”den stille uke”.

Kilde: http://forbrukerportalen.no/Artikler/2009/hvor_kommer_paskeharen_fra



Langtidsstekte krydra lammeskanker

Den nederste delen av lammelåret er utgangspunktet, et seigt stykke kjøtt som roper etter enlang og varsom varmebehandling. Hvis det får det, venter et saftig og mørt kjøttstykke.

4 stykker lammeskank

4 skiver spekeskinke

2 dl svarte oliven

2 dl kapers med stilk

8 stykker sjampinjongsopp

2 bokser hermetiske cherrytomater

2 stykker rødløk i grove båter

1 stykk aubergine i tjukke skiver

400 gram poteter med skall, delt i to

4 båter hvitløk

4 ss hakket bladpersille

4 ss hakket frisk basilikum

4 ss hakket frisk mynte

2 dl rødvin

1 ss sukker

1. Surr spekeskinka rundt skankene, fest ev med tannpirkere eller bomullstråd og brun raskt i en panne

2. Sett skankene i en ildfast form og ha over resten av ingrediensene

3. Ha på lokk eller folie og sett i ovnen på 150 grader i 4 timer eller 225 grader i 2 timer

 

Anbefalte viner:

Dyr: Trapiche Malbec Single Vineyard Vifìa Adolfo Ahumada 2007, Mendoza, Argentina

Passe pris: Mas Collet 2007, Cellar de Capcanes, Katalonia, Spania

og Alamos Cabernet Sauvignon 2008, Fam, catena, Mendoza, Argentina