Zurbaran, 1635, Det bundne lammet
 
Lammet er det eldste  påskesymbolet og var opprinnelig en  offergave. Det var  derfor viktig å finne det beste lammet til ofring.  Ofte tok de det  første lammet som  ble født om våren. Trolig feiret  jødene vårfest med  ofring av lam også før utvandringen fra Egypt.
Kilder:http://www.aktivioslo.no/paske/pasketradisjoner.php 
http://www.frukt.no/oppskrift.aspx?mnu1id=8037&mnu2id=8061&mnu3id=8132&artid=17795
Lammestek er             vanlig påskemat over  hele verden. Lammekjøtt kler mange typer krydder; persille, timian, gressløk,  rosmarin, hvitløk,         mynte og dill for å nevne noen.
http://www.aktivioslo.no/paske/paskelam.php
Frø fra karse eller valmuefrø symboliserer også nye begynnelser. Valmuefrø finner vi på blant annet rundstykker og brød i fletter eller kryss. Alle planter og særlig de grønne, assosieres ytterligere med fruktbarhet fordi grønt er fruktbarhetens farge. Hardkokte egg og eggerøre representerer også liv. Gule og oransje frukter i form av appelsin, sitron, grapefrukt og banan, muffins, lyse og lette kaker som ostekake og sitronkake, honningkaker, kjeks og oster, skinke og spekemat, marsipan, sjokolade, appelsinbrus, juice og sitrusfruktdrikker er øvrig påskemums som dominerer bordene i høytida. Påskeuken går også  under navnet ”den stille uke”.
Kilde: http://forbrukerportalen.no/Artikler/2009/hvor_kommer_paskeharen_fra 
Langtidsstekte krydra lammeskanker
Den nederste delen av lammelåret er utgangspunktet, et seigt stykke kjøtt som roper etter enlang og varsom varmebehandling. Hvis det får det, venter et saftig og mørt kjøttstykke. 
4 stykker lammeskank
4 skiver spekeskinke
2 dl svarte oliven
2 dl kapers med stilk
8 stykker sjampinjongsopp
2 bokser hermetiske cherrytomater
2 stykker rødløk i grove båter
1 stykk aubergine i tjukke skiver
400 gram poteter med skall, delt i to
4 båter hvitløk
4 ss hakket bladpersille
4 ss hakket frisk basilikum
4 ss hakket frisk mynte
2 dl rødvin
1 ss sukker
1. Surr spekeskinka rundt skankene, fest ev med tannpirkere eller bomullstråd og brun raskt i en panne
2. Sett skankene i en ildfast form og ha over resten av ingrediensene
3. Ha på lokk eller folie og sett i ovnen på 150 grader i 4 timer eller 225 grader i 2 timer
 
Anbefalte viner:
Dyr: Trapiche Malbec Single Vineyard Vifìa Adolfo Ahumada 2007, Mendoza, Argentina
Passe pris: Mas Collet 2007, Cellar de Capcanes, Katalonia, Spania
og Alamos Cabernet Sauvignon 2008, Fam, catena, Mendoza, Argentina
 
 
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.