tirsdag 30. mars 2010

Påskeharen og glansbilder

Da jeg var liten, samlet jeg på glansbilder. Det var en stor opplevelse å være med mamma og plukke ut ark med fine glansbilder - og når det nærmet seg påske, var det påskekyllinger og påskeegg det skulle være tegninger av.
Vi handlet som regel i en liten "alt-mulig- butikk" vi kalte kjeller´n. Den lå midt i handlegata, fem trapper ned. I de lave vinduene var det pyntet med gule påskekyllinger og papirløpere til å ha på benken eller kjøkkenbordet.
Noen av glansbildearkene delte jeg opp, og bildene limte jeg inn i glansbildebøker. 
Og de hele arkene ligger fremdeles pent og pyntelig i en gammel konfekteske på toppen av bokbunken nederst i skuffen på bokskapet i annenetasje.
Blant motivene jeg fant, er påskeharen.


Påskeharen er en harefigur som brukes som symbol og dekorasjon i den folkelige påskefeiringa i flere vestlige land, særlig i forbindelse med leker med påsekegg.
I blant annet Tyskland, Storbrittania og USA er det tradisjon for at barna på påskedagen leter etter ett eller flere påskeegg som påskeharen skal ha gjemt i hus eller hage. Slike påskeegg blir lagt ut av de voksne og var tidligere hønseegg dekorert med maling, men er nå oftest sjokoladeegg eller pappegg fylt med godteri.  Det blir flere steder også arrangert offentlige påskeeggleker under oppsyn av utkledte påskeharer, deriblant konkurransen «påskeeggtrilling», på amerikansk kalt Easter egg roll.
De moderne forestillingene om påskeharen som eggutlegger skal ha opphav i gammel keltisk eller tysk folketro, og begrepet Osterhase (tysk for påskehare) nevnes skriftlig første gang omkring 1680. Den kommersialiserte, amerikanske Easter Bunny, egentlig «påskekanin», ble innført av tyske immigranter på 1800-tallet. Barnas jakt på påskeegg påskemorgen har fra 1990-tallet også blitt vanlig i enkelte familier i Norge.
En forklaring går tilbake til gresk mytologi. Her er haren opprinnelig en fugl, men Eostre skapte den om til haren Lepus slik at den kunne unnslippe jegeren Orion. Forvandlingen bunnet i at fuglen fikk ødelagt eggene sine av jegeren Orion. Da Eostre kom forbi syntes hun synd på fuglen, og gjorde den om til et dyr som ville være rask og lur nok til å lure Orion. Lepus var lykkelig med sitt nye liv som hare, men den savnet sårt å legge egg. Derfor ga Eostre den evnen til å legge egg én gang i året, og alle eggene fikk forskjellige farger. Gudinnen sørget for at haren kunne legge ett rødt, blått og grønt egg hver eneste vår.
Eostre er av og til blitt avbilda med harehode, og dette kan dermed også være opphavet til påskeharen.
Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5skehar

2 kommentarer:

  1. Vil ønske deg en riktig fin påske.
    Klem

    SvarSlett
  2. Intressant om Eostre och påskharen! Den myten kände jag faktiskt inte till, om hur fågeln blev en hare :) Det förklarar ju varför man på vissa ställen säger att det är "påskharen" som kommer med ägget. Men här i Sverige så säger vi att det är påsktuppen som kommer med ägget, ialla fall så sa vi det när jag var liten. Vilket ju också är märkligt, för det är ju inte tupparna som lägger äggen ;)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.