lørdag 31. juli 2010

IF; Artifichial

.
"Ikke alt som glitrer er gull!"
A Norwegian proverb says that "Everything that glitters is not gold!"






"Ce n'est pas une pipe"...... all who know René Magritte, know what I mean!
I made this "artificihial" in water colors to use it as a button to all my local cultural posts. The original is actually a small piece of art in gold. It's called a brakteat, originally from the Iron Age and are found just a few miles from where I live, called Bingedammen.
What is interesting is that the design has some global pattern. We find similar expressions in Canada, in the Mexico/Central America and several locations in Asia/Pasific islands. There is no doubt that our visual culture back in time have the essence in common, wherever we come from in this world.





This is a picture of the original:





 
Check out more information about these ancient obejcts here: http://no.wikipedia.org/wiki/Brakteat

Sally Taylor has this defination:
Noen synonymer for artifichial er: menneskeskapte, kunstig, dvs ikke den ekte varen, sluhet/list (? her må det være feil oversettelse), imitasjon, uekte. Mennesket har  imitert naturen i svært lang tid ..... 
Og jeg føyer til i denne sammenhengen, etterlikning, erstatning og avbilding.

Ett motiv, en bild-sex månader: dammen 31.juli





Juli har vært som juni, fryktlig ustabil med hensyn til været. En time før dette bildet ble tatt, var det blå himmel og sol... nå regner det en skvett. Blåst har det gjort jevnt med mange sekundmeter i kastene.
Ingen ting er så gæ'ær'nt at det ikke er godt for noe. Ingen båtturer, gir mer tid til haven!
Rosene er ikke som i fjor, og det fuktige været gjør at blomstene mugner før de springer helt ut. Noen kan såvidt skimtes i rosebedet ved full størrelse på bildet.

Melody




Målet med Osloturen i går var en konsert med Melody Gardot på scenen ved Karpedammen på Akerhus festning.
Herren i huset og jeg så i vår et dokumentarprogram på TV om jazzmusikeren og konsertpianisten, og det gikk rett i hjertet, både livsbakgrunnen og musikken trollbandt meg. Ho ble påkjørt av en bil mens ho syklet som tenåring - og sammenlikningen med Frida Kahlo er slående. Da det ble annonsert en konsert rett etterpå, var jeg ikke sen om å si "Ja, dit drar vi" da herren viste meg annonsen.

Vi hadde god tid i Oslo og følte oss som turister i egen hovedstad. Ingen av oss hadde vært inne i domkirken noengang på riktig, bare i forbindelse med et kronprisbryllup og da gjennom andres øyne, og siden kirken var åpen, lot vi oss friste.






Folk ble oppfordret til å feste en stoffstrimmel til teppet og på den måten bidra til å fremme Amnestys arbeid, se :
http://www.oslodomkirke.no/artikler/1171/bonn-og-meditasjonsstasjoner/
http://www.refsum.no/projects/binding-together/






Jeg er medlem av Amnesty, men hadde ikke noe stoff å knytte, dessverre....






I en knappebutikk som holdt til i dette huset, har jeg vært mange ganger, men aldri sett huset skikkelig på avstand. Først i går oppdaga jeg alle de vakre veggmaleriene. Skulle nesten tro at vi befant oss i Praha!

Og på Askershus er det uendelig lenge siden jeg har vært.






Bare noen få turister hadde funnet fram til festningen i skiftende vær. Det var alt fra blå himmel til mørk koksgrå med dramatiske skyformasjoner.



Konsertområdet
.
Plassen Hansken med Oslo tegneforbunds- og Oslokunstforenings gallerier
http://www.oslosurf.com/innhold/00000217.shtml 


Et av Oslos eldre rådhus





Oslo rådhus er et av de vakreste byggverkene jeg vet om - ikke på grunn av eksteriøret, men interiøret. De fleste av Norges mest anerkjente malere på 1930-tallet har hver satt sitt preg på det, kanskje aller mest Hernik Sørensen. Det er som en musling, inni ligger perlen!



Så endelig konserttid



Melody Gardot går til scenen i høyhæla sko, stokk, solbriller og parykk!





Dessverre ble konserten så altfor kort... for tida gikk så fort! Sangstilen minner meg om Noora Johns eller kanskje mer Ane Bruun, utseende her, på en nesten navnsøster, Brigitte Bardot, og skjørheten får tankene til å tenke på Edith Piaf, men likevel Melody kan ikke sammenliknes med noen. Melody var seg selv nok i positiv betydning.
Smakebiter fra You Tube her.
Les historien hennes her.

Brødrene Limbourg, Juli




I juli var det innhøsting og fordeling av sauene som var det viktigste arbeidet på slottene til greven av
Duc de Berry.




fredag 30. juli 2010

Blomstrende fredag, Rosenpelargonium

.
 Litt pjuskete i regnet



Rosenpelargonium, Pelargonium radula

Vokseplass: Lyst og luftig, men skjermet for trekk
Stell: Rikelig med vann og regelmessig gjødning i veksttiden
Viktig: Forvokste greiner skjæres tilbake.


Jeg har jo fått sansen for perlargoniaer, særlig de enkle og gamle. Så beholdningen vil kanskje øke etter hvert. Får se!
Det med rikelig vann har jeg fått erfare. Jordklumpen tørker opp bare jeg snur meg med vannkanna... og den som henger fra taket på verandaen er nok ganske utsatt for trekk. Her må den få ny plass.


xxx

torsdag 29. juli 2010

Primstaven, OLSOK

.



Primstavsymbol: Stridsøks eller høygaffel


Dagen var til minne om Kong Olav den hellige som døde i slaget på Stiklestad 29. juli 1030.
Mange steder het det at slik vær det var den dagen, ble det også hele høsten.
Dette var også en merkedag for slåtten, men pga ulike klimatiske forhold var reglene forskjellige. Noen steder het det at nå skulle slåtten være ferdig, andre mente at nå skulle den begynne.

Våt olsok varslet våt høst, fin olsok varslet godt høstvær. Var det kaldt, kom kornet til å fryse, het det i Salten, og som været var olsok, ville det bli vinternettene, sa man på Sunnmøre. Man kunne ofte vente væromslag på denne dagen. Var det fullmåne i dag ble det en streng vinter.
Kilde: KS Norheim

Dagen i dag (klipp)


29. juli er Olsok eller Olafsvaka (latin Olavi regis & martyris), da man mintes Olav Haraldssons død på Stiklestad i 1030. Det var den viktigste norske og nordiske kirkefesten i middelalderen. Feiringen av dagen holdt seg også lenge etter reformasjonen.

Palmesøndag 25. mars 1016 seiret Olav over landets fremste høvdinger i sjøslaget ved Nesjar mellom Larviksfjorden og Lange-sundsfjorden. Samme år ble han tatt til konge på Øretinget i Trøndelag. I årene etterpå skal han ha innsatt lendmenn, konfiskert gods og utbredt kristendommen på en måte som gjorde bøndene misnøyde.

Flukt
Olav styrte vel 10 år før danskekongen Knut den mektige kom til landet i 1028 og ble kåret til ny konge på Øretinget. Dette var stormennenes reak­sjon på Olavs harde styre. Olav måtte flykte, først til Sverige, senere til Garda­rike (dagens Ukraina).

Vendte tilbake
Da Olav kom tilbake gjennom Sverige i 1030, var det for å ta tilbake landet. Han valgte veien gjennom Verdalen, fordi Håkon Jarl på Lade ved Trondheim, som var Knuts mann, hadde druknet året før. Derfor så Olav mulig-heten for å starte gjenerobringen av landet nettopp i Trøndelag.

Slaget
Med en hær av svear, jemter, islandske og norske følgesmenn kom Olav til Stiklestad, der han møtte bondehæren, ledet av folk som Kalv Arneson, Hårek av Tjøtta og Tore Hund. Olav falt der i slaget 29. juli 1030.

Helgenkåring
Alt året etter ble Olavs legeme tatt opp, erklært hellig av kirken, lagt i et skrin og satt på høyalteret i Klemenskirken i Nidaros, senere i Nidarosdomen. Som død ble Olav brukt av kirkens menn for å skaffe seg folkets støtte i striden som utviklet seg mellom kongemakt og kirkemakt.

Helgendyrking
Dyrkingen av Hellig Olav bredte seg hurtig over hele Nord-Europa. Det ble bygd St. Olavs-kirker ikke bare i Norden, men også i større byer som Novgorod (Kiev), London og York.

Færøyene
Lenge etter reformasjonen i 1536 ble Olsok feiret som helligdag med bålbrenning, på samme måte som Jonsok. Ennå feires dagen på Færøyene som en av de viktigste festene i året, men hos oss har alle de middelalderske tradisjonene dødd ut.

Island
På Island var feiringen av Olav lite utbredt. Det skyldes trolig at de feiret sin egen lokale helgen, Thorlákr Thorhallsson, omtrent samtidig. Hans katolske festdag er 20. juli.

Værspådag
Olavsdagen var en viktig merkedag for været og avlingen. Man fryktet væromslag og flom. Hvis det regnet, var det fare for at avlingen tok skade.

Primstaven
Primstavmerket er som regel ei øks.


Symbolet finnes på primstaven fra Halden


onsdag 28. juli 2010

Pepperrot, ABC-tema, P

Fra Den herlige Urteboken fra 1628






Cap. 22 Om Pepperrot, Armoracia rusticana


Pepperrot er varm og tørr. Til å destillere vann av skal det skje i høstmånedene av røttene smått hakket.




Hun har disse 6 dyder:


  Spiser man henne på fastende hjerte git hun varme, driver vekk væske, smelter og utdriver materie med sine krefter.


  Gir man Pepperrotvann å drikke til dem som har gulsot, og det drikkes 8 lodd hver gang i 5 dager, hjelper det.


Skjær henne i små stykker, bland med Salt og la det få ligge slik at det gir væske av seg. Sil det derefter gjennom et klede og drypp det i øret tre dager og tre netter. Det tar bort døvhet.


Man koker pepperrot, spiser den og drikker kraften. Det hjelper for dem som har sten i blæren og for dem som har ondt for å late sitt vann.


Blir Pepperrot kokt i Øl og drukket, tar det bort den grove fuktighet som er i brystet, gammel hoste og sting.


  Støter man Pepperrot med Eddik og legger på en som har pestbyller, tar det bort heten og det onde.






Pepperrot er til høyre i bildet




Flere innlegg i ABC på P finnes hos Petunia









tirsdag 27. juli 2010

Nybrott

.
I dag har vi fjerna jord og røtter fra toppen av der trappa skal starte, så nå er den snart ferdig. Jippi! Mangler bare tre trinn.
Ikke enkelt å drive nybrott. Det er tungt kroppsarbeid, men gir en deilig følelse når det er unnagjort og henda er fulle av træler, vannblemmer og sår. Jeg liker ikke å bruke hansker...






Forrige eier var ingen haveentusiast, så det meste av tomta sto urørt i mange år. Det betydde at furu, gran, ask og bjørk har fått gro uhemma. Det har resultert i røtter som har filtra seg inn i hverandre som en stopp jfr. å stoppe sokker!





Og nå har vi fjell å gå på hele veien ned til Eiriks plass. Fjellet minner meg om en elv som strømmer nedover, blir bredere og bredere.... og tilslutt kaster vannet seg utfor en liten foss.... Kan jo late som om....

Sommerfuglene svinser rundt, og en bille dovner seg i roseseng og lar seg bedøve av herlig duft.





I dammen svømmer fire små andejenter. Kanskje det er noen fra kullet som forsvant?



IF; double

.


Double deck for Double
Twins
Double icecream
Double hamburger
Double drink

Strange, yesterday I visited a store where a girl was wearing a jumper Double written on the back!

mandag 26. juli 2010

Marit - kunstner i Elne




Under Månefestivalen hadde Marit, en tidligere kollega, utstilling av kunst i kork og glass Binggården.
Mange fant veien dit i det elendige været. Marit pensjonerte seg tidlig og satte kursen mot Frankrike for å male. Det ble også begynnelsen på eksperimentering med andre materialer. Utstillingens arbeider veksler mellom geometriske former i glasset og organiske former i korkbarken - noe som gir asosiasjoner til hardt-mykt, utsiden-innsiden, det ytre og det indre osv Så symbolikken er slående!





Marit foran to av kunstverkene.




Også maleriene hennes er påvirka av formasjonene i barken.



Her har naturen hatt en hjelpende hånd med i arbeidet. Torsoen bare ventet på å bli montert!
Neste skoleår skal jeg tilbringe en uke sammen med Marit og bare male!


Primstaven, ANNA DAGEN

.



Primstavsymbol: Likner en A


Dette er den viktigste minnedagen for Hellige Anna, Jesus sin mormor. På noen primstaver er dagen 9. desember fordi den ble flytta av den katolske kirken.

- Annadagen eller sjusovardagen (27/7) vil det gjerne bli regn.

27. juli: ”SJUSOVARDAGEN” (”MARTADAGEN”)
- Er det regn i dag, vil det vare i 7 veker.
- Regnar det sjusovardagen, vil hausten bli mild og god.
- Dersom det regnar både ”Sjusovardagen” og ”Olavsvaka” (28/7), da vil hausten bli dårleg.
- Slik veret er sjusovardagen, slik vil det bli i sju veker framover.
- Det blir eit godt år dersom det er klart og fint ver i dag.
- Ein kan vente regn ”Annadagen” (26/7) eller ”Sjusovardagen” (27/7).

Kilde: http://www.skjaakhytteservice.no/primstav.htm


Symbolet er  på primstaven fra Halden.


 

Månefestivalen, siste kveld



Hele byen er pynta for anledningen. Her Vindebroa med skjold.





Mer permanent er rosebuskene utafor husveggene. Et farverikt innslag på en ellers grå dag!





Jeg er sannelig ikke sterk nok i troa, dråpene kom an masse! Det "hølja rektinok ikke ner", men...






i dag tråtte også jeg i gummistøvler, eller pælær, med spor av havejobbing - og grønt regntelt! Skikkelig kledd for festival i uvær.






Ingen tomme tønner ramler på Månefestivalen. Kreativt dekorert, en gjennomgående opplevelse!






Innimellom kunne den blå himmelen skimtes, nærmest en schitzofren opplevelse!





Månen er lysegul! Så nå er det bevist ....






Ett av kveldens høydepunkter:
Bremnes/Bjørnstad med tekster av Edvard Munch. Det er mulig å bli " relliøs" av mindre!
Det var sensualitet, surrealisme og sanselighet i skjønn forening.
Reportoaret besto av spor fra CDen Løsrivelse. Bildet er tatt under framføreslen av Månens kraft.
Flere av bandene hadde tekster om månen på spillelista... kanskje ikke så originalt!



Jeg går rastløs omkring søgende lindring...
Jeg føler en åndens kraft beherske meg...
som månens kraft over havet
der langt, langt bortefra -
tvinger uro i havet -
tvinger forandringer ebbe og flod -
Således er det uro i min sjel -
og min legemes atomer har forandret plads

I det dunkle grønne vand seg jeg hendes
øines farver - Langt langt derunde - den
bløde linie hvor luften møder hav - den er
ufattelig som døden - evig som længselen

Og livet er som denne stille flade - den
speiler luftens lyse farver - den skjuler dybet
med sit slim - sine kryp - som døden -


Her er det mulig å få litt av den ladede steminga som musikken og tekstene bringer fram: http://www.youtube.com/watch?v=z894DW7fm4M&feature=PlayList&p=CFB987286EB2B320&playnext=1&index=5





Coveret på CDen viser at den ikke er den minst spilte blant alle i hylla!






Både ny og gammel festivalsjef nøt humoren i musikken til Kavaleriet - barnesanger med ny vri!





Og litt rastasalsa skapte høy steming. Ungdommelig energi fra ende til annen blant plysj og persiske tepper på Kaserneplassen.





Mens Zwarts kafé var folketom... (han sjøl er vel opptatt med Karate Kid som hadde førpremiere på fredag)






Og ingen benyttet seg av orkesterplassen....







I vinduet til galleri Sand så Vebjørns vakre jente utover torvet. Det russisk inspirerte maleriet i bakgrunnet er malt av far Øyvind. I refleksen skimtes Kasernebygget - et interessant byggverk som jeg skal komme tilbake til senere.






Så var årets Månefestival nådd punktum for vårt vedkomne. Begivenhetsrike dager som gjerne gjentas neste år!