En lite bidrag til innleggene om slåper som kan bli til god drikke!
Oppskriften er gammel og fra Hvaler:
3kg slåpebær, plukket etter en frostnatt,
moses uten at kjernene knuses.
6 l kokende vann helles over
Neutraliseres med 2,5 dl skummet melk pr. 5 l vin etter gjæring
Sil mosen gjennom et klede etter 2-3 døgn
Tilsett 3g gjæringssalt og 10g vinsyre
Sett til 1,4 kg sukker oppløst i 3,5 dl kokende vann
Avkjøl
Etter en uke tilsettes 700 g sukker
Etter to uker nye 700 g sukker
Hell alt over på ballong
Mosen ristes daglig
Tappes på flasker etter 8 uker
Lagres kaldt, liggende i 3 år!
3kg slåpebær, plukket etter en frostnatt,
moses uten at kjernene knuses.
6 l kokende vann helles over
Neutraliseres med 2,5 dl skummet melk pr. 5 l vin etter gjæring
Sil mosen gjennom et klede etter 2-3 døgn
Tilsett 3g gjæringssalt og 10g vinsyre
Sett til 1,4 kg sukker oppløst i 3,5 dl kokende vann
Avkjøl
Etter en uke tilsettes 700 g sukker
Etter to uker nye 700 g sukker
Hell alt over på ballong
Mosen ristes daglig
Tappes på flasker etter 8 uker
Lagres kaldt, liggende i 3 år!
Se hvordan du lager likør av slåper på http://hagenpagranheim.blogspot.com
Jeg trodde jeg hadde funnet fram til samme oppskrift som jeg brukte da elevene mine og jeg lagde kokebok på gamle Østfoldoppskrifter i 1994. Etter den tid har det til stadighet dukket opp gamle oppskrifter fra Østfold...
Denne fant jeg nå, men garanterer ikke at den er fra Hvaler. Begge oppskriftene er arvegods fra en kjær onkel og vinlegger.
Kun frosne slåpetorn egner sig til vinlegging. Bærene inneholder meget garvesyre, der efter at vinen er ferdiggjæret, neutraliseres ved tilsettning av 25 gr. skummet melk pr. 5 ltr. vin.
Bærene overhelles med kokende vann, henstår således i 24 timer, saften avsiles, hvorefter samme behandling gjentas 2 gange.
Bordeaux:
1 kg bær
3,5 ltr. vann og gjæringssalt
650 gr. sukker i 1 ltr. vann osv.
Jeg er litt usikker på osv betyr.
Under Bordeaux for vin av blåbær står det:
Blåbær er en fortreffelig vinfrukt, men som oftest vanskelig å bringe i gjæring.
Følgende fremgangsmåte bevirker imidlertid en hurtig og sikker gjæring:
Bordeaux:
Den forkultiverte vingjær tilsettes først 0,5 kg bær, 100 gr. sukker, 0,5 ltr. vann. Såsnart denne most er i kraftig gjæring, kokes 2 kg. bær i en emaljert kasserolle med 1,5 ltr. vann, og efter avkjøling tilsettes førstnevnte most tillikemed gjæringssaltet.
Efter 24 timers forløp tilsettes en tredel av sukkerlaken, bestående av 500-650 gr. sukker i 0,5 ltr. vann.
24 timer senere siles mosten, og resten av sukkerlaken tilsettes som vanlig.
xxx
Wow! Slåpevin, så spennende. Skriver ned denne oppskriften. Blir kanskje å prøve den neste gang.
SvarSlettHei
SvarSlettTakk for oppskrift på slåpevin.
Et lite sitat fra oppskriften her:
"2. og 3. gang etter en uke hver, 700 g"
Menes det 700g sukker og 3,5 dl vann 2 ganger til med en ukes mellomrom mellom hver?
Hei
SvarSlettSkal det ikke være gjær i vinen da?
Ser at det bare er gjæringsalt
Skal svare dere straks jeg har oppskriften tilgjengelig. Har skrevet den av fra en gammel bok en gang for lenge siden. Ma lete etter boka!
SvarSlettFint da venter jeg med å sette.
SvarSlettHar plukka 9 kg Hvalerslåper, Vesterøy-slåper :-)
Heisann!
SvarSlettJeg har ikke klart å finne igjen den første oppskriften. Kommer kanskje over den en dag.
Tror ikke det skal være gjær i vinen - bærene gjærer selv. Så har jeg skrevet om hvordan sukkeret tilsettes. Håper det er mer informativt nå.
Jeg er ingen vinlegger,så jeg garanterer ikke kvaliteten på resultatet. Fint med tilbakemelding!
Ok Takk for svar.
SvarSlettJeg satte vinen alikevel, snart 2 uker siden nå. Kjøpte meg en bok om vinlegging selv å der sto den samme oppskriften.
Jeg skal gi beskjed om hvordan den blir.
Kanskje du kan få en flaske, tror ikke vi bor så langt unna hverandre he he :-)
Ja, hva kan ikke tilfeldigheter og blogging gi av resultater... var det 3 år flaskene skulle ligge?
SvarSlettJeg bor nok her da også, så stikk innom med ei flaske du!
Hei
SvarSlettJa det heter visst 3 til 5 år. Lenge å vente, spørs om den blir så gammel:-)