lørdag 19. september 2009

Farvenes språk, gul

Gul


Gule blomster er vanligvis forbundet med utroskap og forrederi, men også luksus, stolthet, suksess, lykke og varme!

Gul er en primærfarve sammen med rødt og blått. Den er en farve i seg selv. Den er en av fire grunnfarver sammen med rødt, blått og grønt, og den er en av de "sju" spektralfarvene.
Liksom det bare finnes en sannhet, finnes det bare en gul farve.

Gult har en dobbel og motstridende symbolikk som henger sammen med dels at solen er gul, dels at gallen er gul. Antikkens grekere anså at menneskets humør, måte å være på og karakter ble bestemt av kroppsvæskene. Viktigst var gallen. Gallens gulfarve kom til å symbolisere sjalusi, misunnelse, sluhet, falskhet, kjetteri, utroskap, ondskap, tvil, mistro, forrederi, sinnsforvirring og flere andre former for mindre gode egenskaper. Den kan framkalle angst og bekymring.
I kunsten framstilles Judas ofte med gul kappe.
Men solen er gul, og gull er gult. Derfor kom også gult til å stå for rikdom og prakt, herlighet og lys. Solen ble dyrket i mange kulturer. Den ga liv og grøde.
"Gullgult som er materiens høyeste foredling i kraft av lysets makt, er ufattelig strålende, ugjennomsiktig lett som en ren vibrasjon."
Kilde: Johannes Itten, Farvekunstens elementer, Borgen forlag

Den bysantinske mosaikkunstens gyldne kupler og bakgrunnene på de gamle mesternes ikoner er symbolet på det hisidige, det vidunderlige, på lys -og solriket.
Gult er intellektets farve og virker stimulerende, gir arbeidslyst og energi. Den er symbol på forståelse og innsikt. Den gir kraft til å tenke klart, men for mye gult ka gi følelse av uro.
Farven oppfattes lett av øyet, blikket tiltrekkes av den, og den har egenskapen at den gir inntrykk av nærhet.
Buddismens gule munkekapper har den vakreste farven jeg vet om. Den likner på safrangul som lages av krokusens støvbærere. Finnes det noen flottere? Gult gir glede og inspirerer!



Morgenens dugg har lagt seg som små dråper på de hvite kronbladene. Gult går godt sammen med hvitt som i den vakre prestekraven.

Sagt om gult i kombinasjon med:
Rødt: dynamisk
Blått: strålende, opplivende
Grønt: munter, naturlig
Fiolett: lett, nærhet

xxx

2 kommentarer:

  1. Jag tycker om gult, i lagom doser. När jag stickar eller målar vill jag alltid ha in lite gult, tycker det framhäver de andra färgerna, utan saknas det något. Gula kläder på sommaren gör mig glad...
    Så kul att möta bloggdamene når du var på tur, men hvilken botaniska tenker du på , i forhold til evt. treff?

    SvarSlett
  2. Jeg tenker vel først og fremst på den i Gøteborg, men nå har de svenske møtt hverandre der sist vår, så kanskje vi kan foreslå den i Oslo til våren/forsommeren? Blomstene er finest i juni!

    PS Jeg har aldri vært i den i Gøteborg.Alle sier den er så fin!DS

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!