torsdag 24. september 2009

Farvenes språk, fiolett

Fiolett

Fiolette blomster betyr seremoni, kongelig, stolthet og sukess.
Fiolette blomster uttrykker beskjedenhet, generøsitet, ydmykhet og uoverkommelig sjenerthet.
Jeg kan ikke helt se at fiolette blomster snakker samme språk!
Lilla blomster representerer oppriktig kjærlighet uten gjengjeldelse. De kan referere til den kjærligheten man har for sine kjære, familie og venner.

Fiolett er også en sekundærfarve, en likeverdig blanding av primærfarvene rødt og blått,
og selvsagt en av de "sju" spektralfarvene. .
Violett er den mest høyfrekvente av de farvene som er synlig for menneskeøyet. I regnbuen er fiolett det inneste av farvebåndene.

Fiolett er farven for det ubevisste, det hemmelighetsfulle. Den kan virke trykkende, og til tider truende, men brått lykksaliggjørende!
I store flater oppfattes den ofte som veldig skremmende og trykkende, i ytterste tilfelle deprimerende. " Et slikt lys utbredt over landskapet suggererer skrekk for all verdens undergang," sa van Gogh.
Kilde: Johannes Itten: Farvekunstens elementer

Fioler har ofte farven fiolett, og navnet kommer fra blomsten. Grensen mellom fiolett og lilla er flytende. Lysere nyanser av fiolett kan kalles gredelint fra fransk eller syrin (fra syrinbusken) mens mørkere og mer rødlige nyanser kan kalles purpur.
Ordet lila dukket for første gang opp i norden i år 1819 i en svensk bok. Dette er grunnen til at rødløken har fått sitt navn da den ble navngitt hele 300 år før ordet lila.
Lila er lånt fra det franske ordet lilas som betyr syrin og stammer fra arabisk lilac.

Den kalles også for den uvitende fromhets farve og i mørk eller matt tilstand den dystre overtros farve. Mørke, død, ensomhet og hengivenhet. Med et rødskjær forbindes den med himmelsk kjærlighet og åndelighet.
Det er kirkens litturgiske farve for ventetiden, advent. Ved skriftemål bærer presten en fiolett stola. Den er også botens farve.

Disse fiolene vokste ved gangveien opp til et tempel i indre Kina. Da hadde jeg bare et vanlig kamera, så kvaliteten på gjengivelsen kan ikke måle seg med hvordan denne lille tua var en farveklatt blant alle de visne bladene langs kanten (påske 2000).
Jeg leste at det filolette i stemorsblomsten som jeg kaller " Natt og lyse dag", er farvepigment brukt til farving, men da jeg lette etter blomstene som blomstrer i haven nå, var alle bare helt hvite! Farvepigmentet var borte!Sagt om fiolett i kombinasjon med:
Gult: mørk følelsesbetont fromhet
Grønt: uvanlig, motsigende
Blått: dyp, mystisk
Rødt: mektig, overveldende

xxx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!