søndag 20. september 2009

Squashblomsten

Squashblomsten
Å ... jeg som røska opp mesteparten av squashplantene fordi de tok overhånd i drivhuset.
Hadde jeg visst at blomstene kunne være gode til matlaging, hadde jeg spart noen av dem!
De små fruktene lagde jeg en "panne" av sammen med champignon, purre, vårløk og paprika.

Se mer om Jennys opp skrift på: http://imittgronahjarta.blogspot.com/2009/09/rattelse-jag-var-inte-riktigt-sa-duktig.html?showComment=1253449057137#c6091519365673970288

Squashsuppe á la Jenny

2 st små squash, (ca 500 g)
1 st purjolök
4 st vitlöksklyftor
1 dl basilika, grovhackad
2 msk olivolja
8 dl vatten
2 st hönsbuljongtärningar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:
5 st surdegsbröd, ljust, i skivor
2 msk smör
1 paket bacon, (140 g)
basilika

Tillagning
1. Ansa och skär squashen i mindre bitar. Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs squash, purjolök, vitlök och basilika i olja i en stor kastrull ca 5 min.
2. Tillsätt vatten och smula ner buljongtärningar. Låt koka ca 10 min under lock. Mixa soppan slät med en mixerstav. Tillsätt grädde. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär brödskivorna i 1 x 1 cm stora tärningar. Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 3 min. Skär baconet i små tärningar och stek det knaprigt i stekpannan. Ta upp och låt rinna av.
4. Servera soppan varm med brödkrutonger och bacon. Garnera med basilika.

3 kommentarer:

  1. Nu har jag aldrig smakat på squashblommor men jag har också hört att dom går att äta.. ( var så snäll och inte säg att min Ballerina är ettårig, snyft, - jag trodde det var en perenn, vi får se till våren...)

    SvarSlett
  2. De är inte bara ätbara, squashblommorna - de är vackra också!

    SvarSlett
  3. Hallå, visst är det fantastiskt med blommorna! Hela växten är underbar! Jag slängde alla övergivna frön i vår kompostlåda i våras och det var ett lyckodrag. Nu har de stora bladen och blommorna täckt hela lådans övre del så att vi slapp se den trista jorden och skräpet som låg där.

    Ha det bra

    Marit

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.