søndag 20. september 2009

Farvenes språk, rød

Rød


Røde blomster betyr for varm til å gripe, og de uttrykker brann, lidenskapelig kjærlighet, stort mot og begjær. Farven er også et symbol på anger!
Mørke røde blomster symboliserer til stadighet, fortsettelse og udødelighet...

Rød er primærfarve sammen med blå og gul. Den er også en av grunnfarvene. Dessuten er den blant de "sju" farvene som vi kaller spektralfarver.
Ideen om at farven hadde noe utover åndelig og symbolsk betydning, viser seg først hos Aristoteles. I hans skrift om farvene- De Coloribus - sier han visstnok at de enkle farvene hengir seg til elementene. Han forsøker også å forklare hvordan farver oppstår som et møte mellom lys og mørke: "...når det svarte mørket blandes med sollys eller ildens lys, oppstår karmosinrødt," skriver han blant annet.
Leonardo da Vinci mente at rødt er et tegn for ilden.
Rødt er en stimulerende farve som virker sterkt på oss. Vi kan ikke forholde oss likegyldig til rødt, den vekker oppmerksomhet. Den oppleves eksotisk og gir intimitet.
Vi forbinder ofte farven med fare, lidenskap, spenning, kjærlighet, hensynsløst mot og oppofring. Den oppfattes som litt påtrengende og opphissende for den påvirker oss både psykisk og fysisk. Rødt øker pulsen, hjertevirksomheten og blodtrykket. Alt dette avspeiles i uttrykket: "Å se rødt!"
I blant blir vi sinte og agressive av rødt, men farven kan også gi oss energi og styrke på en positiv måte. Den står for intensitet, kraft, livlighet og varme.

Rent teoretisk hører både gult og rødt i sin optimale framtoning til de varme farvene.

Rødorange tilhører planeten Mars og er uttrykk for den brendende krigs -og demonverdenen.
Rødt er også den mest dominerende av alle politiske symboler. Revolusjoner bruker farven som sine fanefarve. Purpurrødt er kardinalene farve. I kunsten står rødt først og fremst for kjærlighet i alle nyanser. Kjærlighet til Gud og Guds kjærlighet til mennesket.
Jomfru Maria har nesten alltid rød kjole på seg i maleriene. Både grekerne og romerne betraktet purpurrødt som en hellig farve, og den røde farven ble betegnet som gudenes farve og havets gull. Det krevdes 12000 purpursneglehus for å framstille 1,4 gram farve. Den ble derfor et symbol på rikdom og høy status. I middelalderen og under renessansen ble den kongefarven i Europa.
Rødt lar seg tydelig påvirke av andre farver i en sammensetning, og den framstår i mange modulasjoner blant annet fordi den lett kan skifte karakter fra varm til kald uten å miste det eiendommelige røde i sitt vesen.
Rød er den mest populære av alle farver. Ordet henger sannsynligvis sammen med ordet for blod. Den røde farven assosieres med blod og dermed liv.




Sagt om rødt i kombinasjon med:
Gult: stimulerende, dyp
Grønt: motsetninger, likeverdig
Blått: begivenhetsrik, mektig, framtredende, dynamisk
Oransje: ettertrykkelig
Fiolett: strålende

xxx

2 kommentarer:

  1. Hej Björg
    Jeg har fundert på Maria og hennes kleder.Vet du vordan det har kommet sig att hon har röd kjole og blå kappe? Etter fargetorien virker det ju logiskt, men vem har bestemt dette? Tror du att det är noe kirkemöte eller ble det ett mode av rennesansens malare?

    SvarSlett
  2. Det skal jeg finne ut av. Holder også på med å få svar på hvorfor den originale jeansen er indigofarvet. Har ikke funnet svaret ennå. det var Mia som funderte på det!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.