tirsdag 18. august 2009

Vinalia Rustica

venusSovende Venus, oljemaleri på lerret av Giorgione fra
ca.1510, 108x175 cm, og det henger i Gemaeldegallerei Alte Meister,
Dresden, Tyskland


Feiringen av Venus startet i Ardea og Lavinium, Latium. 15. august (293) 295 f. Kr. ble hennes hittil kjente, eldste tempel, Templet til Venus Obsequens, den yndefulle Venus, innviet av Q. Fabius Gurges på Cirkus Maximus, og på 18. august tok festivalen kalt Vinalia Rustica til. Festivalen ble arrangert av romerne til ære for både Jupiter og Venus. 19. august ble alle havene i Roma tilkjent Venus som gudinnen for fruktbarhet, og alle de som dyrket grønnsaker, kanskje i form av en kooperativ forening, tok fri.

En tilsvarende vinfestival Vinalia urbana, om våren, ble holdt 23.april og en ny Vinalia Rustica 1.mai. Opprinnelig ble urbanafesten holdt innenfor bymurene mens rustikafesten ble holdt utenfor murene, på landet.
Begge festivalene inneholdt seremonier der avlingene og god vekst ble hyllet. For romerne var Vinalis-feiringene en av de tre viktigste romerske tradisjonene knyttet til helligdager.
Romerne viste sin begeistring ved å drikke mye vin, danse, spille musikk og spise god mat. Venus ble også forbundet med vindrue- og olivendyrking, og på 23. april helte de den nye "årets vin" utover gulvet i templet. I templet Venus Erucina utenfor bymuren ofret de prostituerte til gudinnen mens de såkalt respekterte kvinnene tilba henne i templet ved Colline-porten på Kapitolhøyden.
Den 25. april feiret romerne Venus´ tempel på Kapitolhøyen, spesielt. De så nok sitt snitt til å feire ved hver minste anledning!
Neste Venus feiring er 26. september og 9.oktober.

Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Venus_%28mythology%29
Se også: http://penelope.uchicago.edu/~grout/encyclopaedia_romana/calendar/vinalia.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!