søndag 9. august 2009

Kjente havebotanikere


Nora Barlow 1885-1989


Nora Barlow hadde genetikk og have som sine store interesser. Hun eksperimenterte tidlig med å krysse planter, blant annet akeleier. den fylte akelaeien som heter "Nora Barlow", er likevel ikke hennes verk.
Hun arvet gleden ved å dyrke blomster av moren sin som hadde en have i Cambridge som ble beskrevet som "et bilde av paradiset der svarttrosten synger dagen lang i de mosegrodde epletrærne og der hver blomst er en ny oppdagelse".
Av farfaren, Charles darwin, fikk hun kunnskap om utvuklingslæren, og i voksen alder studerte hun genetikk ved universitetet.
Rett før annen verdenskrig arvet hun sammen med mannen et baroni ved Buckhamshire.
Jordsmonnet var utpreget alkaisk og karrig, og hun syntes det var håpløst å få skikk på haven.
Hun byttet ut sommerblomstene med roser, stauder og busker, og etterhvert grodde det flott til.

Bildet er hentet fra Wikipedia
Nora ga seg tidlig i kast med kunsten å hybridisere blomster, spesielt akeleier. Hun hadde en forkjærlighet for de enkle, elegante akeleiene, men dyrket også den gamle, doble, relativt ukjente akeleiesorten som senere ble oppkalt etter henne. Den hadde vært registrert så langt tilbake som 1500-tallet. En venn tipset Alan Bloom i Bressingham om den usedvaanlige blomsten i Noras have. Han fikk frø fra vennen under forutsetning av at blomsten skulle døpes "Nora Barlow".

3 kommentarer:

 1. Du kan så meget historie om blomster,underviser du i biologi også

  SvarSlett
 2. Må jo nesten spørre det samme som wenche, her strømmer kunnskaper på!! Må lese litt mer nøye igjennom tekstene, flotte lærerike innslag !

  SvarSlett
 3. Heisann begge to!

  Nei, jeg underviser ikke i biologi, bare kunst- og kulturhistorie, men jeg har samlet på mange artikler om have, blomster mm opp gjennom åra. Alle sidene er satt sirlig inn i ringpermer, og nå endelig kan de komme til litt nytte. Jeg bruker også nettet flittig til å spe på med ny kunnskap. Dessuten har jeg mange bøker. Noe oppe i hodet fins det også...
  Synes det med blogg er kjempeartig. Håper det ikke tar tid på bekostning av noe annet. Dette er mye mer morsomt enn vanlig husarbeid!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!