torsdag 6. august 2009

Før og etter i medisinurtebedet

Før: vakkert, men litt for vilt!


Bedet så ikke ut.... og det var på høy tid å få bort urter som hadde gjort sitt og som skygget for dem som foretrekker sensommeren. Det ene har tatt det andre... en hjerteurtbusk måtte vike for duehodeurten, chelone . Litt synd fordi urten er truet i Norge, men her vokser den velvillig og "over sine bredder".
Alle geiteramsene som skulle vært vekk før frøsetting, ble røsket opp med rot. Sikkert gjort vondt verre fordi det forårsaket en støvsky av flyvende frø. Nå får nok nabone på begge sider vakre geiterams til våren ... ikke for det, disse kom fra naboen tidligere, nå får han dem tilbake pent brukt!
Det tar sikkert en hel uke å få gjort bedet brukbart. Det er bare å stå på i det fine været!
Noen frø av apotekerkattost, kongelys og nattlys har jeg tatt vare på.
Jobber sammen 111 bier og 34 sommerfugler, skikkelig hyggelig arbeidsfellesskap. Det summer og burrer nær ørene mine.


Har fått låne macen av søsteren min i dag.
så jeg benyttet anledningen til å legge inn dette beskrivende bildet!Holdt på til myggen kom. Mulig at noen planter ved uhell er kastet på dynga, men jeg får heller anskaffe meg nye. Da skal det ikke plantes så tett.
Godt tomta ikke er større. Da hadde jeg ikke klart å holde den noenlunde i orden. I dag slo "Herren i haven" gresset med kantklipperen der gressklipperen ikke kommer til - og det er mange steder. Alt ser jo plutselig så mye flottere ut!

Blomsten sommer fuglene sitter på er Telekia speciosa som stammer fra frø enten tatt fra urtehaven foran Olavskirken på Borgarsyssel eller et viltvoksende eksemplar ved Glommen Brygge. Vet ikke hva som har spirt av dem!
Planta kommer opprinnelig fra Sørtost- Europa. Den er en staude som blir 100-130 cm høy. Min er over to meter. Den er herdig til Troms, har strek vekst og passer i store grupper. Trives i nesten all slags jord. Og som alle ser, er sommerfuglene veldig glad i nektaren!

Etter: ??????

2 kommentarer:

  1. Hei Bjørg Nina! Takk for hyggelig kommentar på bloggen min. Veldig hyggelig hvis du titter innom en gang i blant. Jeg er stadig innom og leser på Vilt og vakkert. Mye inspirerende lesing. Likte veldig godt bildet på denne posten. Hva er det for en blomst? Vennlig hilsen Hilde.

    SvarSlett
  2. Vad kul att du hittat till min blogg! Underbar fjärilsbild - den vill jag gärna ha med! Lägger upp alla bidrag i morgon kväll. Ha det gott!
    Jenny

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!