onsdag 2. juli 2014

Si det med blomster til
bryllupet!
Blomster er imidlertid ikke bare til dekorasjon, de har også en indre symbolikk som man kan bruke til å uttrykke noe viktig. Kanskje noe om hvorfor man gifter seg, hva brudeparet betyr for hverandre eller hva de ønsker av framtida.
I knapphullet er det vanlig at brudgommen har en blomst (også kalt «corsage (kosasj) betyr «over hjertet») av samme type som brudens bukett eller det kan være en enkel nellik.. Blomsten skal etter tradisjonen gis av bruden. Til gjengjeld er det brudgommen som egentlig skal kjøpe brudebuketten. Hvor er logikken?
Knapphullsblomsten skal altså festes i knappehullet eller på kragen på brudgommens venstre side. Det er vanlig at også brudgommens forlover har likedan pluss brudens far. Brukes brudesvenner kan de også bruke knappehullsblomst.Kilde

Bruken av blomster i bryllup daterer seg tilbake til oldtiden. Blomster og urter prydet sløret til bruden i Roma. Eføy ble brukt i greske bryllup for å symbolisere evig kjærlighet. Saraserne brukte oransje blomster. 

De vanligste blomstene som brukes i bryllup er liljer, roser, orkideer og blomster som fioler, amaryllis, påskeliljer, asters, anemoner, krysantemum, prestekraver, forglemmegei, gardenia, gladioler *, liljer og iris. Kilde
Hvis bruden har valgt blåklokker i brudebuketten sin, er det et sikkert tegn på at hun mener det når hun sier ”ja”. Blåklokke betyr nemlig ”jeg er din for alltid”. 
Blomsten buksbom understreker også de høytidelige løftene med betydningen ”min trofasthet varer evig». 
Forglemmegei kan skilte med samme filosofi. 
Gyllenlakk kan med sin symbolikk ”oppstemthet og optimisme” legge føringer for hvilken sinnsstemning man møter fremtiden med. 
Hvitveis passer perfekt til et forsommerbryllup, og sier så vakkert og uskyldig ”la meg holde deg i hånden”. 
Hvis det feires et flott julebryllup, og barn står høyt på ønskelisten, finnes symbolikken ”fruktbarhet” i den vakre julerosa. 
Kaprifolium er også en nydelig blomst til bryllup, og med den sier du til din kjære at ”jeg vil alltid støtte deg!”. Godt å vite for en nervøs brudgom. 
Peoner er også kraftfulle bryllupsblomster som forteller din kjære og alle gjestene at du  ”er i paradis, nå vet jeg at jeg elsker deg!”. 
Eller hvorfor ikke velge en enkel og vakker solsikke? Den understreker hengivenhet og trofasthet, og forteller den lykkelige brudgommen at ”sannheten stråler fra øynene dine. Jeg håper og tror på deg”. 
Som pynt på bordet og i selskapslokalet, er svibler et flott alternativ. De symboliser nemlig fest og ekteskap!
Betydningsfulle farger Også farvene på blomstene har sin egen betydning, og her er det mye å velge blant for dem som ønsker at brudebuketten skal snakke sitt eget språk.
Med rosa kan man for eksempel ikke trå feil, det betyr nemlig ”jeg er forelsket i deg, og lover deg troskap”. 
Gult i brudebuketten forteller din kjære at ”du er solen i mitt liv”. 
Og hvis du virkelig vil slå på den store symbolikktromma, er blått perfekt for bryllupsdagen. Blått lover nemlig dyrt og hellig at ”jeg vil bli ved din side til døden skiller oss.”
Røde blomster skildrer kjærlighet, rosa blomster står for lykke, hvitt betyr renhet og uskyld, oransje blomster representerer tillit og entusiasme, grønne blomster viser helse, og blå og lilla blomster skildre ro og verdighet. Tradisjonelt er farven på blomstene hvit siden hvit symboliserer renhet og jomfruelighet.  
Hvis man velger å legge vekt på blomstenes indre symbolikk, må man naturligvis trå varsomt når det gjelder det motsatte av vakre ord og løfter. 
Hvit alpefiol kan for eksempel være med på å skape litt dårlig stemning med sitt ”hvorfor er du så fjern?”. 
For ikke å snakke om amaryllis, som beskylder den forventningsfulle brudgommen for å være ”vakker, men har et kaldt hjerte”. 
Det er kanskje lite sannsynlig å velge bulmeurt til den store dagen. Det er like greit. Riktignok er bulmeurt en gammel medisin- og trolldomsplante som i årtusener har vært brukt mot mange slags sykdommer, men selve blomsten sier bastant «jeg avskyr deg!». 
Andre blomster man bør velge et annet tidspunkt for enn bryllupsdagen, er gladiolens * ”du sårer meg med din stahet”. Matrem er heller ikke av de mest brukte bryllupsblomstene. Forståelig nok, i og med at budskapet fra den er at ”fra nå av er det krig". Kilde
Andre blomster som ringblomst og sypress må også unngås fordi de symboliserer anger og tristhet. 

Kom over en side der det står at peoner symboliserer skam! Det kan ikke være mulig.4 kommentarer:

 1. nej vet du vad det tror vi inte på( skam alltså)Den som är så otroligt vacker. Nog år det förunderligt att det kan blomma som det gör fast vädret är kallt och regnigt.
  Önskar dig en fin sommardag
  Kram Meta

  SvarSlett
 2. Thank you for all these facts of flowers and colors! Very interesting!

  SvarSlett
 3. Tove ønsker lykke til med bryllupet på lørdag.

  SvarSlett
 4. Ønsker masse lykke til med bryllupet på lørdagen! All mulig hell og lykke til brudeparet!

  Varm hilsen fra nord..

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!