tirsdag 8. juli 2014

Bridal
Godt og nybrygga skal det være - og brudens bror lot det stå til og brygga eget øl til bryllupet.Til grunn for den kulturelle orden, slik man forsto den i hedensk tid, lå to fundamentale materielle størrelser - øl og mjød. Drikking av disse markerte overgangsritene festaröl ble drukket ved forlovelser og engelskmennene snakker om bridal, dvs. "bride's ale" (brudens øl eller brudøl). De gamle nordboere sa drekka brudlaup eller at de holdt samsgönguöl - dvs. bryllupsgilde eller direkte oversatt "samgangsøl". 
I følge gammelnorsk skikk ble en hver høytid eller offentlig handling beseglet med en skål øl. Uten denne var verken et giftermål eller en arvepakt juridisk bindende. Kilde
De som drakk understreket at de var like ved at deltakerne drakk i sirkel. Sirkelmetaforen forekommer i viktige politiske og sosiale sammenhenger.Uttrykket hverfing viser at menn med samme status sendte drikkeskålen videre til sidemannen.
I slike tilfeller satt man ikke på begge sider av samme langbord, men alle satt ved et langbord langs hver av langveggene med ryggen mot veggen, slik at ilden var i midten. Å dele drikker, forente folk gjennom ritualer. Gjensidig utveksling av øl og mjød er noe som binder folk sammen. Kilde
Ølet som ble servert i bryllupet var brygga av brudens bror. Tror det fikk terningskast 6 av de fleste gjestene. Godt brygga, Espen!

Til grunn for den kulturelle orden, slik man forsto den i hedensk tid, lå to fundamentale materielle størrelser - øl og mjød. Drikking av disse markerte overgangsritene. Festaröl ble drukket ved forlovelser, og engelskmennene snakker om bridal, dvs. "bride's ale" (brudens øl eller brudøl). De gamle nordboere sa drekka brudlaup eller at de holdt samsgönguöl - dvs. bryllupsgilde eller direkte oversatt "samgangsøl". KildeIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!