lørdag 11. mai 2013

Rosenes symbolikk

Historie
Roser har vært forbundet med Isis, Afrodite og Venus - og Frøya. En tidlig referanse til roseblader er forbundet med Cleopatras første møte med Marc Antony. Hun hadde gulvet i rommet dekkea med roseblader. Roseblader er forbundet med fødselen av den indiske gudinnen Lakshmi, som hevdes å være den vakreste kvinnen i India. Hun ble angivelig født fra 108 store og 1008 små roseblader. Maleriet Venus´fødsel av Botticelli har roser som gudene blåser i vinden. 

Funksjoner
Antallet kronblader på en rose symboliserer forskjellige ting. Den ville rosa har fem kronblad. De betegner sårene til Kristus. En rose med sju kronblad betyr sju himmelretninger, sju grader av perfeksjon, og sju planeter (da det ble bestemt, var det sju planeter i solsystemet). En rose med åtte kronblad betyr gjenfødelse.

Dikt
Uttrykket "en dans på roser" oppsto i Christopher Marlowe dikt, "The Passionate Shepherd To His Love", utgitt i 1599. Blant annet lover hyrden ikke bare en enkel dans på roser, men flere senger. "Og jeg vil gjøre dig senger av roser, og tusen duftende dikt."  "En dans på roser" symboliserer en lett eller hyggelig situasjon.

Blomsterpike
Brudepiker dateres tilbake i det minste til middelalderens England. En brudepike eller blomsterpike skal komme før bruden og strø roseblader i en sti fram til kirken, det symboliserer lykke. Roseblader som kastes ned i midtgangen i kirken er tegn på livlige og farverike siste skritt som en ugift kvinne.


Misforståelse
Rosekransens perler ble ikke opprinnelig laga av roseblader. Det var først på 1920-tallet dette ble påstått (referanser). På nettsiden Paternoster Row, skriver Chris Laning om rosenkranser. Ordet "rosenkrans"  betyr ikke opprinnelig "roseblader." Opprinnelig betydde det "rosehave" eller "rosekrans."1 kommentar:

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!