onsdag 29. mai 2013

Hovelsrud gård på Helgøya


Marianne Olssøn viste oss rundt i sin restaurerte 1840-tallshave. Det er ennå ikke mange vekstene som viser seg fra sin mest fullkomne side, men interessant var det likevel å studere design og bruk av nyttevekster som om det er prydvekster. Her går nytte og nyte hånd i hånd.

Planen for haven er tegnet opp etter at den var ferdig, og det er ingen skisse på hvordan den skulle planeres og beplantes. Haven viser tydelige trekk fra barokkhaver som ble etablert i Frankrike og Italia på 1600-tallet. 1800-tallets havearkitektur hentet inspirasjon fra den tida, med strenge felter og tydelige geometriske markeringer omkring en rett akse som deler tomta inn symetrisk .Foran huset er det en halvsirkelforma bakke med dekke av grå skifergrus. Her er det fuglebad og bed med historiske roser.
En trapp fører ned til neste nivå med små frukttrær stamma opp mot en mur av kalkstein fra området. Her er det også vinstokker og kiwiplanter.
Utsikten til Mjøsa er helt fantastisk.
På sørsiden av hovedbygningen er det anlagt kjøkkenhave med grønnsaker ....salat, kål, løk, rabarbra.... og urter.
Og langs kantene mot plenen er det planta peonroser. Midt i bedet står en flott fuschia, en fryd for øyet.

På slutten av 1800-tallet ble det populært å anlegge en landskapshave i utkanten av tomta med krokete stier, kunstige ruiner og fossfall. På Hovelsrud gård er det fortsatt en del av denne haven igjen, litt gjengrodd, men ikke desto mindre sjarmerende med en tunel av hasseltrær. Stien er dekka av forglemmegei og fioler på denne tida av året.


Haven er en besøkshave og mer informasjon kan hentes her og her!


1 kommentar:

  1. Ser du har hatt en flott tur til Heløya. Jeg har faktisk aldri vært på Hovelsrud, men har hørt mye om arbeidet der fra Britt A. Johsson som har vært landsskapsarkitekt der. Må se og komme meg en tur dit!
    Nå lakker det mot skoleslutt og ferie, jeg ser frem til det nå!
    Ingun

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!