onsdag 8. mai 2013

Havens humle
er av det godslige slaget, lubben og lodden. Det er en stor jordhumle. Den holder til i hellinga bak peonene, tror jeg... der er det mange hulrom og ganger mellon røttene. I dag traff jeg på den nede ved dammen. Der inspiserte den urtebedet. Valurtblomstene er såvidt begynt å springe ut.
Om en måneds tid vil bedet være som et dekket festbord for humla. Det er bare å innby hele slekta til selskap med nektar på menyen. Rett ved siden av urtebedet gror steinbedplantene i sprekkene i fjellet. Bare se hvordan de koste seg utpå høsten i fjor. Det siste måltidet ble kanskje inntatt her før livets tjeneste var utført for siste gang.
Grunnen til at vi skriver om humlene, er for å skape bevissthet om hvor viktig den er for oss, vi er helt avhengig av den jobben den gjør. Flittig samler den inn egen mat samtidig som den legger grunnlaget for vår ved å bestøve plantene den besøker.
Da jeg fikk oppfordringen fra Annemor, hadde jeg allerede tatt i mot en fra Elisabeth. Det innlegget, Kjærkommen summing, handler også om humla vår, ikke visste jeg før det at vi har en jordhumle i haven vår. Enda mer ny kunnskap om jordhumla følger under.Mørk jordhumle også kalt stor jordhumle (Bombus terrestris) er én av flere arter av jordhumle. Dronningene er store. Den store jordhumla har kort tunge. Dette er den vanligste humlearten som blir brukt i veksthus og lignende for å pollinere veksthusplanter somtomat, paprika og jordbær. Stor Jordhumle har utvidet sitt utbredelsesområde de senere år og blitt en svært vanlig art mange steder i Norge.


Mørk jordhumle er sort med to svovelgule bånd, et på brystet og et på bakkroppen. Pelsen er kort og jevn. Bakkroppsspissen er hvit. Noen ganger er det første gule båndet redusert eller helt fraværende. Stor jordhumle kan forveksles med en rekke arter som liten jordhumle (B. lucorum), taigahumle (B. sporadicus), kragehumle (B. magnus) og blåklokkehumle (B. soroensis). Men vil først og fremst kunne skilles fra disse med de klart mørkere og svovelgule båndene. Det er også større størrelsesforskjell mellom dronning og arbeidere hos stor jordhumle enn hos de andre humlene i «jordhumlegruppa». Målene kan variere, og særlig lengden er unøyaktig da bakkroppen kan trekkes sammen eller strekkes ut. Dronninger: Lengde 20-23 mm, Vingespenn: 38-43 mm Arbeidere: Lengde 11-17 mm, Vingespenn: 22-34 mm Hanner: Lengde 14-16 mm, Vingespenn: 30-33 mm. Mørk jordhumle bygger nesten alltid bolene sine nede i jorda i et musebol nede i en musegang. Men vi kan finne bolet på andre steder også. Det helt typiske er likevel nede i jorda, og derav navnet. Bolene kan av og til bli svært store, noen ganger med flere tusen arbeidere.Først bygger dronningen noen få celler der ho kan fostre opp de første nye humlene. De hjelper til med det videre arbeidet med å utvide bolet. Kroppen er dekket med masse hår og kan derfor holde godt på varmen – også til å holde varme blant ynglen. Humler kan dessuten produsere varme ved å bevege flyvemusklerne.Humlene er sosiale insekter. Familien kan komme opp i 150 humler i løpet av sommeren. Et samfunn kan romme over 1000 jordhumler. I juli og august klekkes eggene med hanner og nye dronninger. De går i hi i oktober, og derefter går det gamle samfunnet til grunne. Jordhumla lever av nektar og pollen fra mange forskellige blomster. Pollen samles i "kurv" på de bakerste skinnebena. Kurvene likner små gule eller oransje baller når de er fyllt med pollen.
Vi finner stor jordhumle i Sør-Norge fra Lillehammer til Stavanger. 
Det var litt av informasjonen som finnes på nettet om jordhumla!

Jeg tar med stafettpinnen over på den andre siden av kjølen
til Lisas trädgårdsblogg og Skagerak til folehave´univers og Atlanteren til Flower Hill Farm.

Utfordringen:
http://moseplassen.com/2013/04/humleutfordring/

Blomster humler tiltrekkes av

Hvordan lage humleblo

1 kommentar:

  1. Dette ble bra, informativt og morsomt :)
    Får håpe mange skriver om humlene :)
    Klem :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!