lørdag 16. oktober 2010

Patioene i gamle Palma

.Nå også med synlig tekst!Et hvert rikmannshjem har en patio eller et flott dekorert gårdsrom pyntet med planter og fontener.
Patioene er vanligvis stengte med tunge dører eller jerngitter. Byggeskikken stammer helt tilbake fra romertida da romerne grunnla Palma de mallorca som betyr den største byen.
Det som karakteriserer en patio er det åpne taket, oppsamlingen av regnvann i et bad, søyler rundt og portrom mot gata. Det tilsvarer atriumet i det romerske hjemmet, så det er med andre ord ikke en have. Den lå som regel innelukket på baksiden av huset og ble kalt peristylet - avledet av begrepet 'med søyler rundt'.

Palma har hatt sin romerske periode, bysantinske periode, arabiske periode, jødiske periode og kristne periode som alle har satt sitt preg på byen, men til tross for de hyppige stilskiftene,  har skikken med patio holdt seg opp gjennom tidene.Patioene har alltid utsikt til himmelen som før nevnt!


Takene har vakre panelmønstre, og under oppussing kommer gamle vindusrammer og døråpninger til syne.


Trappenes utfroming er et kapittel for seg med elegante svinger og forseggjorte utsmykka rekkverk.
Omgangene har som oftes balustrader.
Dørrammer i ulike stilarter vitner om tidens forandring og skiftende smak.Variasjonen i gulvene er et resultat av blandingen av de gamle enkle jordgulvene og de nyere, mer utsøkte steingulvene lagt i mønster. Maleren Torrents Lladós patio


Arkitekhøyskolens patio 
Billettene til turen i gamle Palma bestilte vi hos turistbyrået. Klikk på bildet!Disse to patioene "fant" vi på egenhånd!


Hvis det blir noe neste gang, vil jeg være med på denne runden i modernismen:

3 kommentarer:

 1. Åhh, la meg få være med!! Det ser bare så stilig ut :)

  SvarSlett
 2. Fantastiske bilder! Har du vært der altså?:)

  Klem:)

  SvarSlett
 3. Feels as if time slowed down. Thank you for this beautiful escape in the middle of the night. A good Sunday for you all.

  daily athens

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.