fredag 1. oktober 2010

Gå høsten blomstrende i møte

.Sjøl om sommeren har vært på hell en stund, mangler det ikke på muligheter for den som vil friske opp i haven og ved inngangspartiet.

Plantenes høstferie
Mange av plantene vi normalt tenker på som stueplanter vil trives godt ute i svalere høstluft. En gammel kjenning som alpefiolen (Cyclamen pericum) stortrives ved lavere temperaturer, og den finnes i mange rosa/lillanyanser i tillegg til hvitt og rødt. Også stuehortensia (Hydrangea macrophylla) trives godt på kjøligere dager, og skjerma for sterk sol vil den kunne gi glede lenge.

Ønskes varme høstfarger kan både ildtopp (Kalanchoe) og krysantemum (Chrysantemum indicum hybrider) brukes i krukker ute. De passer også fint i samplanting med for eksempel eføy (Hedera helix).

Høstblomstrende planter
I tillegg til de mer vanlige variantene av høstlyng finnes det mange andre alternativer til krukkene. Prydpepper (Capsicum annum) og søtvier (Solanum Solanaceae) gir fin effekt sammen med andre planter i varme høstfarger. Ønskes farvenyanser i blå/lilla kan man bruke skimmia (Skimmia japonica), sommerfugllavendel (Lavendula stoechas), eller rett og slett pyntekål (Brassica oleracea).


De spanske margerittene kommer igjen etter en god klipp med saksa tidligere i sommer.

Fem råd for høstens blomster
* tidlig høstplanting gir plantene mulighet til gradvis tilvenning til lavere temperaturer
* bruk lecakuler i bunnen av krukkene og fyll på med ny, god jord over et filtdekke
* vann godt etter planting, og senere etter behov
* husk at ved lave temperaturer trenger plantene ikke å vannes
* planter som ikke tåler frost kan tildekkes eller om mulig settes inn i entreen ved fare for nattefrost. Ofte etterfølges ei frostnatt med mange, frostfrie uker, og plantene kan trives lenge etter den første frostnatta.
Kilde og klipp: http://www.bygg.no/2008/08/35495.0  

Enkelte blomster blomstrer forannen gang eller holder ut tilkulda tar dem!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.