torsdag 21. oktober 2010

Ølbær, ABC-tema, Ø

.
Heller ikke denne gangen er det noen urt i den Herlige urteboken fra 1628 å presentere. Derimot finnes navnet ølbær i Knut Fægris 'Norges planter'. Planta er kanskje mest kjent og omtalt som blokkebær eller mikkelsbær som jeg kaller dem. Dette er tre navn av ni kjente norske benevnelser.
Hvorfor bæra har fått så mange navn, kan vi bare undres over.

Navnet ølbær har et utpreget seksuelt preg og til dels humoristisk. Det er ikke til å komme fra at første ledd betyr å lokke.
Hvorfor denne sterkt seksuelle betoningen? Sannsynligvis henger det sammen med den måten bærene henger på. Blåbær sitter enkeltvis, tyttebær i store klaser. Mikkelsbær sitter på små kortskudd i bladhjørnene. De får ofte to modne bær, og de sitter ofte sammen på en slik måte at det kunne minne om en testikkelpung. I et primitivt bondesamfunn der man levde nærmere naturen, og der fruktbarheten spilte en ganske annen rolle, finner man en rekke seksuelle motiver som vi kanskje ville synes fremmede nå.
Det seksuelle motivet som til å begynne med bare har støttet seg til den ytre likheten, er kanskje blitt underbygd av bærenes slimete innhold.
Unge mennesker ble frabedt å spise bærene, for det var unødvendig å lede dem ut i seksuelle fristelser!
Men denne begrunnelsen holdt de voksne for seg sjøl. Det ble heller fortalt at de ble mikkelsbærgale hvis de spiste bærene. Navnet Mikkel ble i middelalderen forbundet med erkeengelen Mikael og djevelen - enda lengre tilbake i tid er det tale om en naturguddom, sannsynligvis en sjøvette, som ble identifisert med ondskapen. Ordet mikel har betydningen stor og skremmende.
Til alle dere som tror dere ikke kjenner disse bærene, ta en titt her. Jeg er sikker på at alle vet om dem! Hva denne planta i Sóllers botaniske have assosieres med, kan bare stor mangel på fantasi forhindre oss i å forestille oss.....

En annen urt på Ø som jeg har bilde av på bloggen min er Øyentrøst, klikk på navnet!

Flere innlegg på Ø hos Petunia

10 kommentarer:

 1. Nok en gang må jeg bare beundre dine kunnskaper til å finne frem og presentere de mest spennende fortellinger fra planteriket.
  Med kunnskap og viten blir verden og de nære omgivelser så utrolig mye mer spennende.

  PS. Mens vi er inne på planteriket: Her fra Oliventre festivalen
  http://toraa.blogspot.com/2010/10/welcome-to-fete-de-lolivier-in.html

  SvarSlett
 2. Farmor kalte multebær som bare hadde to deler for "rævparter", men det er jo ikke helt det samme.
  Og som Tor må jeg bare berømme din kunnskap og din evne til å formidle.

  SvarSlett
 3. Sikke dog et frækt bær.. :-) jeg har ingen anelse om hvad det hedder på dansk, men spændende historie.. :-)

  SvarSlett
 4. Du er så flink og klarte å lage et innlegg på en bokstav som Ø også og om noe eg ikke har hørt om før! Godt jobbet!!!

  SvarSlett
 5. Har aldrig sett detta bär, men det ser onekligen märkligt ut. Intressant text också.
  Trevlig helg!

  SvarSlett
 6. Jag känner inte till detta bär, men det var intressant att läsa.
  http://fotoentusiastenfotoblogg.blogg.se/category/abc-i-ord-och-bild.html

  SvarSlett
 7. Dette har jeg aldri hørt om! stadig noe nytt hos deg1 Flott Ø - bidrag! -Margit-!

  SvarSlett
 8. Mikkelsbær = mosebølle.
  En del gange bliver den solgt som blåbær her i landet.
  Her er den også kendt for sin let berusende virkning. Savner man en undskyldning for at spise den er her et par grunde: Den sænker blodsukkeret og dæmper tarmluft. Samtidig er det nævnt, at den er fødselshjælper. Personligt har jeg ingen egne erfaringer på det sidste punkt.

  SvarSlett
 9. Intressant läsning :))
  Jag gillar dina abc-inlägg väldigt mycket. Det var så givande att följa Dig under abc-leken, så många intressanta örter du presenterade :)
  MJvh Halina

  SvarSlett
 10. Interessant innlegg, som alltid! Har aldri hørt om mikkelsbær før! Kan nok hende at jeg har sett dem før, men trodd at de var blåbær!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.