lørdag 30. oktober 2010

Litt mer om de dødes dag...

.
For å kunne svare Annette skikkelig på spørsmålet om vi her i norden mintes våre døde på en spesiell dag, lette jeg etter litt mer informasjon enn den jeg imiddelbart kunne gi - nemlig at under høstblotet, 14. oktober, ble det foretatt seremonielle ritualer til minne om og til ære for de døde.... og fant dette:

Den 31. oktober drar solguden ifra oss til sjelenes land, og jordgudinnen går i dvale. I hedenske tradisjoner åpnes portene mellom de dødes og de levendes rike, og de avdødes sjeler kan oppsøke steder og mennesker de forlot. De levende kan også ta kontakt med de avdøde. Dette finner sted om natten, og kan blant annet knyttes til gudinnen Hekate. Hekate var en av flere gudinner som var knyttet til visdom, død, natt og mørke.
Med kristendommen ble disse egenskapene knyttet til det onde, selv om folk flest ikke var spesielt komfortable med mørke og død tidligere heller. Men det var og er nødvendig å kjenne til mørket, og da er det greit å ha en vis veileder. I sin jordiske drakt kunne Hekate opptre som en heks.

Heks heter "witch" på engelsk, og det stammer fra ordet "wicca", som betyr vis kvinne. Senere har kristendommen undergravet dette aspektet ved hekse-skikkelsen. 

Klipp fra Linde Borgens bok: “Levende ritualer ved livets og naturens overganger". Grøndahl Dreyer 1999. Her finnes også flere eksempler på årstidsritualer.

Hekate er en uhyggelig gudinne med slanger i håret som hjemsøker øde steder om natten. Hun er månegudinne, hvilket hun deler med gudinnen Artemis, men hennes titanske opphav gir henne en langt dystrere fremtoning enn jaktens gudinne. Hun er også gudinne for korsveier, hekseri og trolldom. I kunsten framstilles Hekate som en skrekkfigur med tre hoder: et hundehode, et ormehode og et hesthehode, og hun tjenes av to spøkelseshunder. Ved nymåne hjemsøker hun veikryss der tre veier møtes, og hvert hode er da vendt i hver sin retning.
Klipp: Wikipedia

Hekate. gresk, månegudinne, gudinne for underverdenen, heksekraft og trolldom.Hekake malt av William Blake, 1795, Tate Gallery, London


I romersk mytologi kalles Hekate Trivia, «de tre veienes gudinne».

Bok: Hekate: Her Sacred Fires
A Unique Collection of Essays, Prose and Artwork Exploring the Mysteries of the Torchbearing Triple Goddess of the Crossroads


owlthuthevar … niujamarir
uggledemonen … nymånemären

Första leden är än i dag uggla i engelskan och sista leden deva betyder gudinna. Hos grekerna hette hon Hekate och som Hesiodos skriver:
.
" … den som hon hyllar och älskar,
skänker i nåder hon seger
och bringer hon heder och ära.
Trofast är hon och god,
då männen ska kämpa i tävling."

Hekate är egentligen den månlösa nattens gudinna och står för de krafter man inbillar sig finnas i natten. Att be henne om hjälp är att gardera sig mot det osynliga. Motsatsen är Nymånemären på vårt norröna språk. Hon är tillväxten och under hennes ymnighetshorn växer allt liv … i överförd bemärkelse är hon även "nyheten" som ordet betyder på forn-västnorsk.
Även nordborna kunne en del av den grekiska mytologin redan under bronsåldern kan vi läsa ur detaljer i hällristningarna. Därtill låter en del fynd ana att till dem har hört en "bruksanvisning" eller en myt.

Slangens symbolske betydning har variert gjennom tidene. Den var tegnet for høsten, død og gjenfødelse i det tredelte måneåret og for den gamle måneguden Sin.

Ved Samhain, ca 31 oktober, heksenes nyttår, forlater Guden jorden for å bringe tilbake Gudinnen. I noen myter blir Gudinnen holdt fanget i underverdenen og kan ikke forlate den. Jorden blir kaldere og verden lengter etter Gudinnen. Guden innser sin plikt over ofrer seg til døden for å bringe Gudinnen tilbake. Han bruker sine siste krefter på å videreføre sin kraft til det ufødte barnet, slik at barnet blir han selv. Dette er den første gjenfødelsen.
Med Gudens kjærlighet og styrke bryter Gudinnen seg fri fra underverdenen. Den høygravide Moren føder den reinkarnerte Guden ved Yule, ca 21 desember, den korteste dagen i året. Guden bringer Solen til verden igjen og dagene blir lengre og mildere. Gudinnen har utført sin plikt og inntar rollen som Volven.
Volven (også kjent som Hekate/Hecate, Cerridwen og Hel) er den gamle vise konen, knyttet til helbredelse og magi. Hun er visdom. Volven er den som renser, og har kraften til å avslutte ting. Og det fordi Volven er fryktet. Selv om vi ikke ønsker å gi slipp på det gamle, renser Volven dette vekk for å skape rom for nytt liv. Volven er vokteren. 
Hun er tilknyttet til den synkende månen, og fargene er svart, dyp blå og den dypeste fiolett. Hennes korresponderende sesong er vinter, og hennes vanligste dyr er ugle, ulv, kråke og ravn.
Volven og den unge Guden hviler gjennom vinteren. Volven minner oss om årets begynnelse, vår barnslighet og nærhet til Moren. 
Ved Imbolc, ca 2. februar, lærer Volven den unge Guden sin historie, forbereder han for hans manndom. Hun omfatter han med Kraften som vil utvikle han til Guden som Jomfruen forelsker seg i. Volven avslutter ikke bare vinteren, men også heksenes års-syklus. Etter Imbolc kommer Ostara igjen og slik fortsetter året.
Klipp: http://freepages.history.rootsweb.ancestry.com/~catshaman/s24romare/01ulven3.htm

Navn: Hekate - Hecate
Opphav: Hellas
Representerer: Den Store Gudinne
Aspekt: Volve
Dødens Gudinne, Volven, også kjent som heksenes dronning i kristne myter og legender. Hun nedstammer fra egyptiske Heqit, Heket eller Hekat; en vis kvinne. Som alle andre former av den triple gudinne var hun assosiert med månen: Selene (måne), Artemis (Jeger, Frue over ville dyr) og Persephone (Dronning over de døde). Blant grekerne var hun dronning over spøkelser og overganger, og mange midnattsritualer ble holdt i hennes ære. Hun var ødeleggeren, og nyfødte barn og dyr ble ofret til henne. Hun var giveren av regn og høststormer. Den største festivalen hennes var på 13. August. Hun er mest kjent som månegudinne - det mørke av månen symboliserer divinasjon, opplysning, helbredelseskrefter. Mørket er tiden for følbarhet, og for stemmen. Denne mørke Gudinnen hersket over kjærlighetsmagi, metamorfose, under-arbeid og medisinsk helbredelse.
Navn: Hel
Opphav: Nordisk
Representerer: Død
Aspekt: Volve
Gudinne over underverdenen. De menn som ikke falt i slag, men som døde sengeliggende av sykdom eller lignende, ble sagt til å komme til Helheim - Hels rike. Noen myter sier at hun var kjent som mørk; en volve-gudinne som Svarte Kali (som åt de døde). Denne kalde, mørke dronningen av skygger var Nef-Hel eller Nifl.
Klipp:http://idun.wicca.no/gudinne/leksikon/g.html

Hekate *Gresk. Nattens gudinne. Ofte avbildet med tre hoder. I mørke netter er hun ute med et følge av spøkelser og ville hunder.


Hel er nok den av de norrøne gudinnene som kommer nærmest Hektate i posisjon og virksomhet.
Hel var datteren til Loke og Angerboda, halvt blå og halvt hudfarget. Stikket av Johannes Gehrts viser Helhunden Garm ved siden av sin gudinne som holder en stav som volven.
Siv skal visstnok være den gudinna jeg likner mest!

3 kommentarer:

  1. Hei, det er så fint at du kaller den dagen for de Dødes Dag - det gjør jeg også og min tradisjon kommer fra Polen. Du er hjertlig velkommen å titte på mitt innlegg om emnet, dog ikke så opplysende. Jeg behandler den følelsemessige siden av de Dødes Dag, som faktisk er idag.

    SvarSlett
  2. Tusind tak for den grundige indføring i også den nordiske dødedyrkelse :-))
    Egentligt er jeg ikke spor overrasket over at wicca har betydet "klog kvinde" tidligere.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.